Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Výstava 2 women vyvolala záujem aj diskusiu

Autor: Výstava 2 women vyvolala záujem aj diskusiu
Foto: Výstava 2 women vyvolala záujem aj diskusiu
Uverejnené: 06. marec 2016

V polovici januára (13. 1. 2017) sa v klubových priestoroch Turčianskeho kultúrneho strediska v Martine uskutočnila vernisáž výstavy 2 women, ktorá bude prebiehať do začiatku februára. Výstava je prierezom tvorby dvoch umelkýň Slávky Šlesárovej z Púchova a Martinčanky Vlasty Števkovej, ktorá pôsobí ako pedagogička výtvarného odboru Súkromnej základnej umeleckej školy Maše Haľamovej.

Výstava mala svoju premiéru v máji minulého roka v Púchove. Nadväzovala na tvorbu spojenú námetom „Žena a mačka“ a ich premeny. Tento rok prebrala organizačné žezlo výstavy Martinčanka Vlasta Števková. Po úvodnom príhovore metodika kultúry Radoslava Pančíka z Turčianskeho kultúrneho strediska povedali krátku anotáciu ku vystaveným prácam manželia Andrea a Tomáš Holičovci, ktorí sú blízkymi priateľmi jednej z autoriek. Vernisáž spestrili svojim hudobným vstupom Dajana Wagnerová spolu so svojim žiakom Tomášom Pieckom. Výstava organizovaná v Martine je plynulým pokračovaním spolupráce dvoch výtvarníčok, ktorých cesty sa spojili počas stredoškolských štúdií na Škole úžitkového výtvarníctva v Lednických Rovniach, kde študovali odbor maľovanie a leptanie skla.

 

Po skončení strednej školy sa cesty autoriek rozišli, a obe sa dali na pedagogickú dráhu. V časovom rozmedzí niekoľkých rokov sa vďaka novému impulzu ich cesty opäť stretli a spoločne sa dohodli na umeleckom spracovaní témy „Žena a mačka“, ktorú každá z nich spracovala svojim osobitým prístupom. Spoločným znakom však je, že obe sa vzdialili od abstraktnej tvorby a námet spracovali veľmi konkrétne. Vlasta Števková tému podala cez reálne stvárnenia mačky až po štylizujúce a deformujúce hľadania ich schúlených línií a tvarov. Oproti tomu Slávka Šlesárová tému stvárnila cez organické ilustračné portréty žien, v ktorých sa objavuje nenápadný tvar mačky.

 

 

Podľa slov autoriek má prepojenie mačky a ženy v sebe mágiu zeme aj neba a božskú podstatu materstva. Vystavené práce, ktoré sa na vernisáži stretli s pozitívnym ohlasom je možné si pozrieť do začiatku februára v klubových priestoroch Turčianskeho kultúrneho strediska.


Reklama

príbuzné témy

Reklama