Emerik Feješ – svetobežník v papučiach

Autor: Emerik Feješ – svetobežník v papučiach
Foto: Emerik Feješ – svetobežník v papučiach
Uverejnené: 28. január 2017

Dňa 9. 2. 2017 sa v Turčianskej galériii v Martine uskutočnilo otvorenie výstavy umelca Emerika Feješa zo zbierky Ivana Melicherčíka. Životný príbeh Emerika Feješa je dramatickým príbehom husto pretkaným núdzou a bolesťou. Trel biedu od okamžiku, keď prišiel na svet ako siedme zo štrnástich detí, trpel večne ťažkými chorobami, kalich horkosti vypil do dna nespočetne krát.

A až keď ako 45 ročný odišiel do invalidného dôchodku, prenikol do jeho pochmúrneho života vari po prvý raz lúč potešenia a vášne. Objavil v sebe maliara a toto zistenie sa v ňom premenilo na posadnutosť. Stala sa z nej barla, ktorá podopierala jeho chatrné zdravie po celé dve nasledujúce desaťročia, kým nevydýchol naposledy. Pustil sa s nadšením a odvahou na vlastnú a neprebádanú cestu výtvarného dobrodružstva. Bol však taký chudobný, že kreslil a maľoval na najlacnejšie baliace papiere, sám si pripravoval farby a ani na štetec sa mu často nedostávalo peňazí. A tak niekedy maľoval aj zápalkami, ba dokonca i klincom.

 

 

Dnes sa jeho obrazmi pýšia známe galérie a zbierky rešpektovaných zberateľov. Feješove diela sa dražia v uznávaných aukčných domoch. Niet divu – Emerik Feješ je nespochybniteľný klasik svetového naivného umenia a žiadna významnejšia encyklopédia tohto výtvarného krídla sa bez jeho mena nezaobíde. Aj sám Pablo Picasso ho mal vo svojej súkromnej zbierke.

 

Historici umenia o ňom píšu ako o maliarovi miest, považujú ho za maliara „urbanistických krajín„, za básnika asfaltu, za alchymistu architektúry, ale aj za „svetobežníka v papučiach“. Obrazne povedané Emerik Feješ precestoval celý svet sediac za stolom. Hlavnou inšpiráciou sa pre neho stali čiernobiele pohľadnice, ktoré mu známi donášali a on ich transformoval do svojich výtvarných predstáv. Pohľadnice boli pre neho jediný dopravný prostriedok, s ktorým zadarmo križoval poludníky a rovnobežky. Z utiahnutého muža sa stal smelý „globetrotter“, nebral ohľad na úškrny a užíval si „cestovanie“ vo svojej mysli  i tvorbe.

 

Emerik Feješ sa narodil v Chorvátsku v roku 1904 v srbsko-maďarskej rodine. Všetky tieto tri krajiny si ho prisvojujú ako svojho reprezentanta výtvarnej kultúry. On však patrí celému svetu, veď bol maliarom architektonických skvostov či chýrnych historických pamiatok s adresami na všetkých kontinentoch. Paradoxne však ani jednu nevidel na vlastné oči. Paláce, katedrály, námestia, ulice, honosné sídla monarchov, mestské veže, budovy slávnych opier či parlamentov zo všetkých kútov zemegule prekresľoval z obchytaných čiernobielych pohľadníc.

 

Nemal ani poňatie o ich skutočnej farebnej verzii – nevedel, či tá – ktorá stavba je modrá či béžová, či je jej strecha červená a či sivá, farebnosť fasád mala v rukách len a len  predstavivosť. Obrazy oslnivých farieb sú výplodom imaginácie. Sú jeho snom. Výstava diel Emerika Feješa bude pre návštevníkov Turčianskej galérie sprístupnená do 10. apríla 2017.


Reklama

príbuzné témy

Reklama