Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Modrotlač na workshope Turčianskeho kultúrneho strediska

Autor: Modrotlač na workshope Turčianskeho kultúrneho strediska
Foto: Modrotlač na workshope Turčianskeho kultúrneho strediska
Uverejnené: 29. marec 2015

Modrotlač je remeselná technika farbenia a zdobenia látok, ktoré sa používali na šitie krojov. Remeselná výroba je náročná a každý remeselník si svoje tajomstvá stráži. Nikto vám nepovie, čo sa presne pridáva do rezervy na maľovanie vzorov na plátno (jednoducho- obchodné tajomstvo). Čo však vieme je, že na plátno sa nanáša tlačiarenská rezerva nazývaná pap - zmes kaolínu, arabskej gumy a „tajných“ chemikálií.

Vzor na látku maľujeme buď ručne štetcom alebo používame drevenú formu (pečiatku). Zaschnuté plátno sa niekoľkokrát ponorí do studeného  farbiaceho  kúpeľa -kýpy- z indiga (extrakt z rastliny indigovník farbiarsky). Plátno po vytiahnutí z farby prichádza do styku so vzduchom, indigo oxiduje a farbí látku na modro. Podľa toho akú intenzívnu modrú chceme, toľkokrát namočíme. Posledná fáza výroby je dôkladné prepranie v studenej vode, ustálenie v slabom roztoku kyseliny sírovej a usušenie. 

 

Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja zrealizovalo v rámci projektu Z ľudovej kultúry Turca – MODROTLAČ dňa 10. februára 2017 v priestoroch Turčianskej knižnice v Martine prednášku a workshopy pre študentov a záujemcov o remeslo modrotlače. Obsahom prednášky bola história a technológia modrotlače a jej tradícia v Turci. Časť prednášky bola venovaná turčianskemu ľudovému odevu. Lektormi boli: Mgr. art. Matej Rabada, PhDr. Daša Ferklová a Mgr. Eva Dudková. Workshopov sa zúčastnili žiaci 2.A triedy Gymnázia Viliama Paulinyho-Tótha v Martine spolu s triednou učiteľkou RNDr. Danielou Špigúthovou, Phd. a prihlásení záujemcovia z radov verejnosti.

 

Pre deti sa v sobotu 11. februára 2017 v klubových priestoroch TKS uskutočnili besiedky o vystavených exponátoch a tvorivé dielne s témou modrotlače. Lektorkami boli: Mgr. Milada Špalková a Mgr.Eva Palovčíková Záthurecká. Malí účastníci tvorivých dielní si spolu s rodičmi potlačili plátené tašky a niektorí aktívnejší si priniesli aj vlastné textílie, ako tričká a obliečky na vankúše.

 

 

Súčasťou projektu bola aj výstava modrotlačových drevených foriem, vzorkovníkov a krojových súčastí z rôznych regiónov Slovenska so zameraním na ornamentálnosť modrotlače. Kurátorkou výstavy bola Mgr. Eva Dudková. Podujatie bolo financované z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancované s podporou Žilinského samosprávneho kraja.


Reklama

príbuzné témy

Reklama