Štefan Hudák: majster turistiky v regióne Turiec

Autor: Štefan Hudák: majster turistiky v regióne Turiec
Foto: Štefan Hudák: majster turistiky v regióne Turiec
Uverejnené: 20. marec 2014

Každý kto má rád hory iste rozumie „tým skôr narodeným“ obyvateľom nášho nádherného Turca, že sa ani v pokročilejšom veku nevzdajú svojej lásky k pohybu a úchvatným výhľadom z našich hôr. Možno nie veľa našich čitateľov pozná Seniorklub pri PKT Diviaky. Pri príležitosti ukončenia funkcie jeho zakladateľa Štefana Hudáka 14. januára 2017, ktorý bol vo funkcii predsedu 35 rokov, mu jeho členovia venujú takéto poďakovanie a vám, vážení čitatelia, dajú nový pohľad na rýdzeho slovenského turistu telom aj dušou. Autorkou textu je kronikárka Seniorklubu RNDr. Gabi Mažáriová.

Keď sa na potulkách po celom Slovensku stretneme s turistami a uvidia na našich batohoch logo „PKT Diviaky“, ihneď vedia o koho ide. Široko-ďaleko sú známe aktivity tohto už 40 ročného klubu. No poznajú veľmi dobre aj meno Štefana Hudáka, majstra turistiky. Už pred 38-mimi rokmi sa stal členom turistického oddielu TJ Dynamo Diviaky a pred 35-mi rokmi sa stal jeho predsedom (od roku 1990 s názvom PKT Diviaky). Pod jeho vedením sa stal tento klub jedným zo špičkových klubov na Slovensku.

 

Za mimoriadne aktivity a prínos v oblasti Športu pre všetkých, pri príležitosti 25. výročia trvania Klubu, odovzdal na vrchole Drienka dňa 11. augusta roku 2001 primátor mesta Turčianske Teplice Jozef Turčány a predseda KST- T Vladimír Povoda diviackym turistom nový symbol  ich klubu - Klubovú vlajku. O aktivite klubu pod Vedením Štefana Hudáka svedčí napríklad to, že s počtom 70 rôznych uznaní a ocenení vo výkonnostnej turistike, členovia Prvého klubu turistov v Diviakoch vlastnili v roku 2012 dve tretiny z množiny výkonnostných tried všetkých klubov v regióne Turca.

 

Štefan Hudák je jedným zo 6-tich majstrov turistiky v regióne Turiec

 

Tento titul, ktorý získal v roku 1989, zahŕňa zápočtové cesty, prácu inštruktora, majstrovské výkonnostné triedy, publikačnú a metodickú prácu. Jeho cena ako predsedu klubu bola aj v tom, že sa snažil zapájať do turistiky širokú verejnosť. Viac ako 30 rokov publikuje v miestnej i regionálnej tlači. Podieľal sa na príprave a realizácii mnohých zrazov turistiky. Je inštruktorom pešej turistiky, inštruktorom vysokohorskej turistiky, má kvalifikáciu inštruktora turistického značenia, je cvičiteľom aj lyžiarskej turistiky. Od roku 1983 je členom VV regionálnej organizácie Zväzu turistiky. Od roku 2002 do r. 2006 bol členom Výkonného výboru Klubu slovenských turistov a v rokoch 2006-2014 bol členom Medzinárodnej komisie KST. Je členom Klasifikačnej komisie Sekcie VhT a Klasifikačnej komisie KST a v súčasnosti je jej podpredsedom.

 

 

S jeho pozvánkami na výlety sa ľudia stretávajú na výveskách turistov, v turistických kalendároch, v slovenskom rozhlase (v sobotňajšom Rádiovíkende). Akcie sú mnohokrát jedinečné – jediné na Slovensku Dievčenský výstup na Zniev má už za sebou 24 ročníkov, Národné stretnutie turistov veteránov 42 ročníkov, Posledný šús na Skalke 27 ročníkov, Výstup mládeže  na Vyšehrad 37 ročníkov,  Stretnutie plešatých a bradatých turistov na Drienku 21 ročníkov. Aj, ako povedal predseda PKT „...primátorské výstupy na vrch Drienok v podaní diviackych turistických organizátorov majú medzi slovenskou turistickou komunitou „cveng“ a tradíciu už dlhé roky a to aj napriek skutočnosti, že už nie sú takpovediac „endemickým“ podujatím na Slovensku. Svoju neopakovateľnú atmosféru však majú v tom, že každoročne sa na vrchole Drienka v nadmorskej výške 1268 metrov stretávajú s primátorom mesta....“.

 

Nemožno opomenúť aj 36 ročníkov festivalu Ľudia a hory

 

Umožnil širokej verejnosti zhliadnuť mimoriadne projekty a stretnúť sa s úžasnými ľuďmi, ktorí zasvätili svoj život prírode, horám, skalám (M.Kuchárek, M.Sabovčík, J.Banáš, V.Povrazník, P.Petras, R.Hatiar, bývalý prezident R.Schuster, Pavel Bém, pražský primátor a zároveň jediný primátor hlavného mesta štátu na svete, ktorý vystúpil na Mount Everest a mnoho ďalších).

 

 

V roku 2016 odovzdal primátor mesta Turčianske Teplice Igor Hus na tomto festivale Štefanovi Hudákovi Pamätnú plaketu primátora, ktorou pri príležitosti 40. Výročia vzniku PKT Diviaky ocenil dobrovoľnícku prácu diviackych organizátorov turistiky a ich úspešnú reprezentáciu mesta Turčianske Teplice a aj Klubu Slovenských turistov.

 

Na svojich potulkách po Slovensku Š. Hudák splnil mnohé turistické projekty

 

Tatranský turistický odznak, Hraničné trojmedzia Slovenska, Oblastné turistické odznaky, Prechody hrebeňom Malej Fatry, Krásy Slovenska a navštívil aj 115 hradov a zámkov v rámci projektu Hrady a zámky Slovenska. Za absolvovanie projektu Najvyššie vrcholy slovenských pohorí, ktorý absolvoval až 3x, získal Zlatý turistický tematický odznak. Pripravil a realizoval 15 zahraničných zápočtových ciest 1. stupňa obtiažnosti VhT, do ktorých sa zapojili celé stovky slovenských turistov. Zdolal aj tzv. “Alpskú trojkorunu“: Eiger 3970m n.m., Matterhorn 4478m n.m aj Grandess Jorasses 4208m n.m.

 

Je držiteľom Zlatého odznaku KST, Zlatého výkonnostného odznaku VhT, Zlatého výkonnostného odznaku pešej turistiky, Zlatého odznaku TURISTA SR (spolu 700 dní na túrach), ktorý získal až 2x, Plakety Alojza Lutonského a Plakety KST. Už v  roku 1983 dostal Vyznamenanie za zásluhy o rozvoj Tv a turistiky v okrese Martin, v roku 1986 mu bol udelený Čestný odznak ČSTV, v roku 1989 sa stal najúspešnejším cvičiteľom turistiky v Stredoslovenskom kraji. V roku 2015  bol ocenený najvyšším vyznamenaním KST – Medailou Miloša Janošku.

 

Je spoluzakladateľom Seniorklubu pri PKT Diviaky a v roku 2013 sa stal aj jeho prezidentom

 

Tým umožnil seniorom zo širokého okolia zažiť, čo ešte nezažili: nádherné výlety, radosť, smiech, životný optimizmus. Len údaje napr. za rok 2016 hovoria za všetko: Seniorklub uskutočnil viac ako 80 akcií a prevýšenia prepočítané na jedného účastníka boli 26 310m. My, členovia Seniorklubu pri PKT Diviaky a všetci turisti, s ktorými sa kedy stretol a ktorým svojimi skúsenosťami a radami pomohol, sa chceme touto cestou úprimne a poďakovať za dlhoročnú prácu na poli turistiky bývalému predsedovi PKT Diviaky Štefanovi Hudákovi, majstrovi turistiky, ktorý ukončil túto funkciu na valnom zhromaždení klubu 14.januára 2017. Výzva tohto stále aktívneho turistu–seniora všetkej „slovači“ je mimoriadne motivujúca: „Všade na svete sa môžete cítiť výborne, môžete tam mať vynikajúco zaplatenú prácu, bohatstvo, môžete tam mať kamarátov, kamarátky, dokonca aj najbližších, ale domov, rodný kraj, ten máte vždy iba – JEDINÝ. Pripojte sa niekedy k nám a my, diviacki turistickí organizátori vás presvedčíme, že nie televízor, nie počítač, nie hracie automaty, ale putovanie prírodou, pobyt na čerstvom vzduchu – to sú tie aktivity, ktoré váš život obohatia o množstvo úžasných zážitkov a zároveň prospejú vášmu zdraviu!“


Reklama

príbuzné témy

Reklama