To musíte vidieť a počuť! Jedinečný Matúš Jakabčic Quartet mieri v marci do Martina!

Autor: To musíte vidieť a počuť! Jedinečný Matúš Jakabčic Quartet mieri v marci do Martina!
Foto: To musíte vidieť a počuť! Jedinečný Matúš Jakabčic Quartet mieri v marci do Martina!
Uverejnené: 27. november 2013

V martinskom Barmuseu sa v sobotu 25. marca o 20-tej predstaví Matúš Jakabčic Quartet v zložení: Ondřej Štveráček - tenor a soprán saxofón, Matúš Jakabčic- gitara, Tomáš Baroš – kontrabas a Marián Ševčík – bicie. Nie je pritom tomu tak dávno, čo v Martine odohral úspešný koncert spomínaný Matuš Jakabčic so svojím CZ-SK Big Bandom. Skvelá atmosféra a divácka kulisa sú dôvodom, že sa môžeme opäť tešiť na jedinečnú jazzovú nádielku.

Skladateľ, aranžér, gitarista, producent a pedagóg Matúš Jakabčic spolupracoval s mnohými poprrednými domácimi ako aj medzinárodnými hudobnými telesami a sólistami (Euro Jazz Big Band, Central European Jazz Connection , Budapest Jazz Orchestra, A/SK,  European Jazz Youth Orchestra, Orchester Gustáva Broma, Slovenská filharmónia, Štátna filharmónia Košice, Moyzesovo kvarteto, V4 Jazz Quartet, Štepán Markovič Saxtet, TOST, TOČR, Esprit band, Bassfriends, Ľ. Šrámek + 5 reasons, LuboSSramek & East European Artsemble, Greg Hopkins, Harry Sokal, Gabriel Jonáš, Juraj Bartoš ...).

 

Poznať ho môžete z niekoľkých zoskupení (M. Jakabčic CZ-SK Big Band, Visegrad Jazz Orchestra, M. Jakabčic Tentet, Robo Opatovský 13 Piece Swing and Latin band,  Stop Time, Bee Connection, Madhouse, M. Jakabčic Quartet, EU Big Band...). Jakabčica môžeme počuť na viac ako 25 jazzových CD domácich a zahraničných vydavateľstiev. V októbri 2007 vydal Rakúsky rozhlas ORF CD „Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band featuring Harry Sokal“, ktorého krst sa uskutočnil v divadle Aréna, v nasledujúcich rokoch vyšli ďalšie 2 CD tohto orchestra („Jazz na Hradě“ a „Novoročný koncert Volksbank“). Jakabčic účinkoval na festivaloch a koncertoch takmer po celej Európe, v USA, Izraeli, Alžíri a na Kube. V roku 1988 získal so skupinou Stop Time 1. cenu na Medzinárodnom jazzovom festivale v Karlových Varoch, v r. 1993 získal cenu L. Martoníka udeľovanú Hudobným fondom ako jazzman roka.

 

Zložil a dirigoval hudbu pre muzikál Abbé Prevosta Umrieť pre krásu, je autorom mnohých skladieb pre rôzne obsadenia, napísal hudbu k trom televíznym inscenáciám, aranžoval kompletný program pre Big band a rakúsku vokálnu skupinu „Swing Sisters“, muzikál Niekto to rád horúce (Sugar). Je autorom niekoľkých skladieb pre symfonický orchester a jazzový kvintet, najrozsiahlejším dielom spomedzi nich je cca 45-minútová skladba „Between 2 Worlds“, ktorá vznikla na objednávku Štátnej filharmónie Košice.

 

Na objednávku festivalového výboru Bratislavských hudobných slávností 2010 skomponoval skladbu „Jesenné Trblietanie“ ktorá na festivale zaznela v podaní Štátneho komorného orchestera Žilina a jazzového septetu. Ďalším výrazným Jakabčicovým dielom na pomedzí jazzu a vážnej hudby je skladba 2012.12.12. pre sláčikové kvarteto, gitaru, kontrabas a bicie ktoré vzniklo na objednávku Moyzesovho kvarteta.

 

Ondřej Štveráček, ktorý sa tiež predstaví v rámci Quarteta, patrí k najvýraznejším postavám nastupujúcej jazzovej generácie v Česku. Jeho prvá platňa (WHAT‘S OUTSIDE) bola nominovaná na cenu Anděl v kategórii Najlepší jazzový album. Album THE FORM je kritikami  zaradený medzi  najlepšie jazzové dosky 2013. Je kmeňovým hráčom orchestra G. Broma, účinkoval spoločne s mnohými umelcami, ako G. Jackson, D. Liebman, J. Bergonzi, G. Mraz atď. V posledných rokoch sa neodbytne derie na povrch jeho vlastná hudobnícka osobnosť. S vlastnou kapelou nahral už dva albumy.

 

Jedným z najvplyvnejších slovenských bubeníkov svojej generácie je bezpochýb Marián Ševčík. Účinkoval na festivaloch v Rakúsku, Nemecku, Švédsku, Veľkej Británii, Francúzsku, Holandsku, Poľsku, Španielsku, Taliansku a USA. Hral a nahrával s hudobníkmi ako sú J. Frahm, B. Kozlov, K. Mahogany, B. González, D. Davis, G. atď. Spolupracuje s telesami ako sú: Bob Mintzer quintet, Kevin Hays trio,Gustav Brom Big Band, Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band, Ida Kelarova Jazz Famelia a mnohými ďalšími. V r. 2008 dostal cenu L. Martoníka ako jazzman roku. V roku 2015 spolupracoval s legendou amerického jazzu B. Mintzer quintet. V októbri 2016 absolvoval krátke turné svojho nového projektu THE TRIO (K. Hays, T. Baroš, M. Ševčík).

 

Tomáš Baroš získal v roku 2003 cenu „Sólista roku“ v súťaži Junior Jazz v Ústí nad Labem. Od r. 2006 spolupracuje s rozhlasovým Big Bandom G. Broma a v mnohých ďalších projektoch, ako sú CZ-SK Big Band M. Jakabčica, Ondřej Štveráček kvartet, Ida Kelarova a Jazz famelia, Radovan Tariška folklore to jazz, Zeuritia, Petr Beneš kvartet, a i. V roku 2012 vyhral s kvartetom M. Hloucala 1. cenu v medzinárodnej súťaži Jazz Prix. V súčasnosti sa radí medzi najvyhľadávanejších kontrabasistov nielen v Čechách, ale angažujú ho aj zahraniční umelci.

 

Lístky na Matúš Jakabčic Quartet si môžete zakúpiť v bare, cez ticketportal, a tiež Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..


Reklama

príbuzné témy

Reklama