Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Verejný odpočet činnosti a hospodárenia SNK za rok 2016

Autor: Verejný odpočet činnosti a hospodárenia SNK za rok 2016
Foto: Verejný odpočet činnosti a hospodárenia SNK za rok 2016
Uverejnené: 09. marec 2016

Martin - Slovenská národná knižnica (SNK) v roku 2016 úspešne zrevitalizovala prístupové schodisko vedúce do sídelnej budovy, ale aj zmenila svoju vizuálnu identitu. Čitatelia ocenili sprístupnenie ďalších 200 tisíc objektov v Katalógu digitálnej knižnice. Toto je zlomok z aktivít, ktoré odzneli počas Verejného odpočtu SNK za rok 2016.

Hlavnou investíciou SNK bola revitalizácia prístupového schodiska, ktoré vedie do prístupovej budovy SNK. Niekoľkoročné pátranie po majiteľoch schodov i pozemkov pod nimi a zdĺhavé riešenie majetkovo-právnych vzťahov konečne prinieslo úspech. Od polovice októbra zdobia vchod do sídelnej budovy SNK zrevitalizované schody s novým osvetlením, oddychové zóny s lavičkami a citátmi slávnych. „Od mája do októbra 2016 sa tento šedivý a roky chátrajúci priestor zmenil na dôstojný vstup do národnej inštitúcie, ktorý je nielen okrasou SNK ale celého mesta,“ uviedla Katarína Krištofová, generálna riaditeľka SNK. Celková hodnota investície bola skoro 300 tisíc eur.

 

SNK prešla v minulom roku aj zmenou vizuálnej identity, ktorej základom je nové logo

 

Logo zdôrazňuje modernú úlohu SNK vo svete kníh a nové postavenie v digitálnej ére. "V uplynulých rokoch sme sa stali modernou inštitúciou, ktorá je aj na medzinárodnom poli lídrom v oblasti digitalizácie, uchovávania a konzervovania písomného kultúrneho dedičstva. Aby sme tento významný posun premietli aj do toho, ako sa SNK prezentuje na verejnosti, vytvorili sme novú, modernú vizuálnu identitu SNK,“ vysvetľuje potrebu vytvorenia nového loga generálna riaditeľka SNK.

 

Po úspešnom ukončení národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív (2012 – 2015) sa v roku 2016 SNK venovala zabezpečeniu jeho udržateľnosti. K 31. 12. 2016 v rámci prípravy dokumentov na digitalizáciu bola komplexne zabezpečená očista a prípadné konzervovanie a reštaurovanie 52 657 objektov. Z nich postúpilo do ďalšieho procesu digitalizácie a spracovania viac ako 41 000 objektov (monografie, periodiká, archívne dokumenty, atď.) a tieto sú priebežne spracovávané v rámci postprocessingového procesu a sprístupňované v Digitálnej knižnici SNK.

 

Plnotextové verzie zdigitalizovaných objektov SNK sprístupňuje v Katalógu digitálnej knižnice (dikda.snk.sk) pre širokú verejnosť vo svojich priestoroch. Používatelia už teda nemusia čakať, kým sa fyzický dokument prinesie z depozitu, k státisícom zdigitalizovaných objektov sa dá dostať ihneď. V roku 2016 SNK takto sprístupnila ďalších viac ako 200 000 plnotextových verzií zdigitalizovaných objektov. Takmer každý týždeň pribúdali do katalógu nové knihy, časopisy, články, zaujímavé fotografie, historické mapy či iné objekty, o ktorých sme pravidelne informovali na sídelnom webe a sociálnych sieťach. Celkovo bolo k 31. 12. 2016 v priestoroch SNK sprístupnených viac než 1 milión digitalizovaných objektov.

 

SNK systematicky pracuje na rozvoji medzinárodnej spolupráce a etablovaní SNK v medzinárodných knihovníckych štruktúrach. Generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová aktívne pracuje v štvorčlennom Výkonnom výbore Konferencie riaditeľov európskych národných knižníc (CENL) a v Stálej komisii Medzinárodnej federácie knižničných asociácií a inštitúcií (IFLA) pre národné knižnice. Zástupcovia SNK pracujú ako stali členovia Stálej pracovnej skupiny CENL pre autorské právo a právne otázky a Pracovnej skupiny CENL pre Európsku knižnicu.

 

Kultúrne aktivity SNK zastrešuje najmä Literárne múzeum SNK a Slovanské múzeum A. S. Puškina v Brodzanoch. Dokopy pripravili pre návštevníkov štyri výstavy a 17 kultúrno-výchovných podujatí. Verejnosťou najnavštevovanejším podujatím sa stali akcie venované 80. narodeninám a celoživotnej tvorbe Ľubomíra Feldeka – výstava Umenie neodísť, tvorivé dielne Rýmujeme s Feldekom, básnické soirée Poézia zimného podvečera. V SMASP Brodzany sa konal literárno-hudobný večer s Ľ. Feldekom a K. Feldekovou.


Reklama

príbuzné témy

Reklama