Krásna, veselá i smutná - Vansovej Lomnička

Autor: Krásna, veselá i smutná - Vansovej Lomnička
Foto: Krásna, veselá i smutná - Vansovej Lomnička
Uverejnené: 22. marec 2015

V pondelok 20. marca 2017, v predvečer Svetového dňa poézie, sa v klubových priestoroch Turčianskeho kultúrneho strediska v Martine uskutočnilo okresné kolo recitačnej súťaže žien Vansovej Lomnička.

Organizuje ju Únia žien Slovenska na počesť významnej slovenskej ženy a spisovateľky Terézie Vansovej, ktorá v druhej polovici 19. storočia svojou odvahou a odhodlaním prerážala slovenským ženám cestu ku vzdelaniu a viedla boj s predsudkami voči poslaniu žien v spoločnosti a v rodine. Tento rok to bol už o jubilejný 50. ročník súťažnej postupovej prehliadky, ktorú už roky charakterizuje jedinečná, žičlivá atmosféra naplnená umením, poznaním a krásou. Na realizácii okresného kola sa podieľala Okresná organizácia Únie žien v Martine a Krajská organizácia Únie žien v Žiline, v spolupráci s Turčianskym kultúrnym strediskom v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a Miestny odbor Živeny v Martine.

 

Tohto ročníka sa zúčastnilo 12 recitátoriek, ktoré sa uchádzali o priazeň poroty, ktorá pracovala v zložení: Mgr. Eva Benčíková, Mgr. Vlasta Kunovská a PhDr. Anna Badínová. Prehliadku umeleckého prednesu slávnostne otvorila riaditeľka TKS v Martine Mgr. Nataša Petrová. Účastníčky súťažou sprevádzala predsedníčka okresnej organizácie UŽS Zdenka Maršalová.

           

Výsledky okresného kola Vansovej Lomničky

 

Kategória 18 – 25 rokov – poézia:

  1. Kristína Babicová (J. Kráľ: Kríž a čiapka) – postupuje do krajského kola v Žiline
  2. Kristína Hrušková
  3. Mária Ploštincová

Kategória 18 – 25 rokov – próza:

  1. Mária Bechná (V. Vievegh: Hujerová) – postupuje do krajského kola v Žiline
  2. Brigita Vrábeľová, Andrea Maronová, Barbora Mokošová, Alexandra Blažeková

Kategória nad 40 rokov – poézia:

  1. Iveta Jesenská (M.Válek: Montáž zo zbierky Z vody) – postupuje do krajského kola v Žiline
  2. Želmíra Mišutová, Paula Pecková

 

 

Odborná porota posúdila vystúpenia súťažiacich a na krajské kolo Vansovej Lomničky, ktoré sa uskutoční 1. apríla 2017 na Radnici mesta Žilina, postupujú: Kristína Babicová, Mária Bechná, Iveta Jesenská a Margita Kuková, ktorá získala Cenu poroty - čestný diplom za 50 rokov aktívneho umeleckého prednesu poézie v súťaži Vansovej Lomnička a porota ju odporučila prizvať ako čestného hosťa na krajské kolo súťaže.


Reklama

príbuzné témy

Reklama