Objavte krásy Turca v Turčianskej knižnici

Autor: Objavte krásy Turca v Turčianskej knižnici
Foto: Objavte krásy Turca v Turčianskej knižnici
Uverejnené: 08. marec 2013

Návštevníci Turčianskej knižnice, ktorí si prišli vypožičať knihy, si určite všimli, že interiér knižnice je zútulnený obrazmi. Nájdeme tu krásne diela pani Idy Pikulíkovej a Jany Urgošíkovej. Výstava prebieha pod názvom „Hľadanie krás“ a všetci záujemcovia si vystavené diela môžu pozrieť v Turčianskej knižnici na 1.poschodí a to do 31. marca 2013.

Autor: Ida Pikulíková

Porozprávali sme sa o výstave s jednou z autoriek, rodenou Martinčankou, pani Janou Urgošíkovou. Už v detstve rada trávila voľný čas kreslením, maľovaním i modelovaním. Výtvarný talent zdedila po svojej maminke, ktorá krásne kreslila. Avšak starostlivosť o rodinu, dve dcéry a domácnosť spôsobili, že tento svoj koníček presunula na „dôchodcovský čas“.

Autor: Jana Urgošíková

Náhoda spôsobila, že v čase, keď prišla o prácu, strávila čas na aktivačných prácach v Múzeu Martina Benku. A práve toto prostredie a práce Martina Benku, ju priviedli k rozhodnutiu prihlásiť sa do Ľudovej školy umenia na výtvarný odbor k pani Mgr.Eve Bebčákovej. Za 3,5 roka, čo navštevovala jej ateliér, sa mnohému naučila a zároveň spoznala veľa dobrých a šikovných ľudí. Počas tohto obdobia sa zúčastňovala spoločných výstav. Momentálne môžeme jeden z jej obrazov vidieť aj na výstave „Výtvarné spektrum“ v Matičnom dome.

Autor: Jana Urgošíková

Rodina p.Urgošíkovú v jej záľube podporuje. Od dcér dostáva rôzne darčeky, ktoré potom vo svojej tvorbe využíva. A mnohokrát sú dcéry maminou inšpiráciou, ako v poslednom prípade, keď jej darovali hodváb a farby. Dary síce zostali takmer rok bez povšimnutia, ale dnes už pani Urgošíková maľuje hodvábne šály, ktorými obdarúva nielen svoju rodinu, ale aj známych. Hlavnú inšpiráciu pri svojej výtvarnej tvorbe čerpá z prírody a jej krás. Plánov do budúcnosti má veľa, pretože podľa jej slov: „Okolo nás je mnoho pekného a ja by som chcela potešiť svojimi obrazmi ešte mnohých blízkych a známych.“ A my už len dodáme, že prajeme veľa zdravia, síl a tvorivých nápadov...

Autor: Renáta Rudinská

{fcomment lang=sk_SK}


Reklama

príbuzné témy

Reklama