Kultúra na kopci: SNK uviedla prvé z trojice podujatí Ženy o ženách

Autor: Kultúra na kopci: SNK uviedla prvé z trojice podujatí Ženy o ženách
Foto: Kultúra na kopci: SNK uviedla prvé z trojice podujatí Ženy o ženách
Uverejnené: 09. marec 2016

Vieme sa smiať, plakať, zabezpečovať chod domácnosti, starať o celú rodinu, denne chodiť do práce, fúkať zranenia, upratovať i variť, milovať i nenávidieť, venčiť psa i písať s deťmi úlohy a popritom sa venovať tomu, čo nás baví. Také sme my, ženy.

V sídelnej budove Slovenskej národnej knižnice sme sa o týchto témach rozprávali veselo i vážne so spisovateľkou Veronikou Šikulovou, hudobníčkou Kamilou Šimonovou a literárnou kritičkou Ivicou Ruttkayovou. Podujatie Ženy o ženách bolo prvým z troch podujatí novej série Kultúra na kopci. SNK sa nimi predstaví aj ako kultúrna inštitúcia, ktorá vie ponúknuť Martinčanom alternatívu na kvalitne strávené popoludnie.

 

Tri ženy rôznych povolaní, s rôznymi osudmi, každá z nich je iná

 

Ako sa však vyrovnávajú s tým, že sú v niekoľkých životných úlohách súčasne? "Som zamestnaná v Malokarpatskej knižnici v Pezinku, píšem doma. Ráno o piatej vstanem, keď ešte ostatní spia, dám si kávu, prejdem sa po záhrade a kým odídem do práce, stihnem niečo napísať. Ak mám pocit, že dnes by mi to mohlo ísť, tak si vezmem dovolenku. Keď nie, idem do práce," vyznala sa Veronika Šikulová s tým, ako tvorí pracujúca matka.

 

Svoju prvú vlastnú klavírnu skladbičku odohrala Kamila Šimonová, keď mala sedem rokov

 

"Nikdy som nemala pocit, že musím niekam patriť - chcela som mať vlastnú hudobnú skupinu, ale nechcela som podliezť ten svoj hudobný vkus. A tak som založila niečo, čo môj hudobný pedagóg, Ladislav Burlas, nazval nový šansón," povedala na margo svojej tvorby mladá dáma, ktorej klavírne koncerty sú dojemným zážitkom pre milovníkov vážnej hudby ale aj náhodných účastníkov.

 

Podujatiu dodávala priateľskú a uvoľnenú atmosféru moderátorka Ivica Ruttkayová, ktorej príjemný hlas poznajú poslucháči Slovenského rozhlasu z mnohých relácií. Je však aj autorkou niekoľkých zbierok a na podujatí v SNK odprezentovala svoju knihu Vodné znamenia II. "Jednoducho som sa chcela venovať vode," zdôvodnila s úsmevom. Jej vlastné verše v útlej knižočke dopĺňajú historické zaujímavosti napríklad o potopách na území Bratislavy, texty ľudovej slovesnosti o vode, či informácie o znečistení vody mikroorganizmami. Dokopy tak vzniká skutočne pútavá mozaika zaujímavostí a faktov o vode.

 

 

Martinčania si v sídelnej budove na Hostihore budú moc v tomto roku vychutnať ešte dve ďalšie podujatia, ktoré im Slovenská národná knižnica ponúkne v rámci série "Kultúra na kopci." Pre všetky tri podujatia by mala byť spoločným vodítkom "kniha" a každé z nich by návštevníkom malo zaručiť príjemne strávené popoludnie či podvečer. Najbližšie sa tešíme na stretnutie s Jurajom Červenákom 8. júna 2017. Budeme sa baviť o tom, že aj história vie byť sci-fi.


Reklama

príbuzné témy

Reklama