Téma darcovstva orgánov je stále dôležitá

Autor: Téma darcovstva orgánov je stále dôležitá
Foto: Téma darcovstva orgánov je stále dôležitá
Uverejnené: 31. marec 2015

V piatok 21. apríla 2017 pripravilo Občianske združenie Darovaný Život v priestoroch Slovenského komorného divadla stretnutie venované téme darcovstva orgánov a transplantácií.

Transplantačné centrum v Martine je síce najmladšie na Slovensku, no je vysoko rešpektované vďaka odborníkom, ktorí tu pracujú. Dôležitú úlohu centra zastáva aj Občianske združenie Darovaný život, ktoré pôsobí pri Transplantačnom centre Martin. Združenie po celý rok realizuje rôzne podujatia, ktoré vnášajú svetlo do tabuizovanej témy darcovstva orgánov. Cieľom združenia nie je primárne presviedčať ľudí, aby orgány darovali, ale aby o tejto téme mali dostatok informácií a hovorili o nej. Práve z toho dôvodu sa Darovaný život snaží zanechať v ľuďoch odkaz, ktorý zaznel aj na podujatí: „Hovorme o tom – nikdy nevieme, na ktorej strane sa ocitneme...

 

 

Predseda združenia MUDr. Juraj Miklušica, PhD. v úvode bilancoval činnosť združenia za uplynulý rok a podpredseda NR SR a primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar poďakoval všetkým zúčastneným odborníkom, pre ktorých je ich práca životným poslaním. Aj vďaka celospoločenskému prínosu samotné mesto Martin podporuje združenie Darovaný život už niekoľko rokov. Úspešný tím martinského transplantačného centra pochválil aj riaditeľ Národnej transplantačnej organizácie MUDr. Daniel Kuba, PhD., ktorý stál pri jeho vzniku. Vystúpil aj ekonomický riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Martine Ing. Stanislav Škorňa, ktorý pochválil výsledky transplantačného centra.

 

Koordinátorka Transplantačného centra UN Martin MUDr. Denisa Osinová zdôraznila, aký dôležitý je darcovský program, napriek tomu, koľko práce a vynaloženého úsilia prináša. Nasledovala krátka prednáška o dôležitosti výmeny odborných skúseností a potreby vysvetliť túto problematiku laickej verejnosti. Aj vďaka týmto aktivitám sa v Martine skrátila čakacia doba na transplantácie v priemerne na jeden rok, pričom čakacia doba na Slovensku dosahuje 2 roky a aj viac.

 

Martin je mestom s najvyšším počtom transplantácií na Slovensku

 

Myšlienka darcovstva orgánov je veľmi silná a odvážna. Je to najväčší prejav ľudskosti a nesebeckosti, kedy nevyhnutný stav ohrozenia života pomôže životu novému. Na podujatí zaznel aj krátky, no veľmi silný príbeh o Justinovi zo Singapuru, ktorý mal počas svojej cesty po Slovensku tragickú nehodu. Napriek tomu, že jemu už nevedel po tragédii pomôcť nik, on pomohol mnohým. Jeho rodina prišla na Slovensko a po otázke, či súhlasí s darovaním Justinových orgánov, ani chvíľu neváhala. Pracovníkov Transplantačného centra stálo vybavenie Justinovho prípadu veľa úsilia, študovania zákonov a prebdených nocí, no vo výsledku to pomohlo zachrániť ďalšie životy. Na záver zaznelo poďakovanie za aktívnu spoluprácu a odovzdanie darov oddeleniam nemocníc v Čadci, Dolnom Kubíne, Liptovskom Mikuláši, Považskej Bystrici, Ružomberku, Trstenej, Žiline a Martine.


Reklama

príbuzné témy

Reklama