V Martine opäť zakvitne Slovesná jar

Autor: V Martine opäť zakvitne Slovesná jar
Foto: V Martine opäť zakvitne Slovesná jar
Uverejnené: 10. jún 2014

Prvé júnové dni sa budú v Martine niesť v znamení dobrej literatúry. Najstarší slovenský literárny festival - Slovesná jar (SJ), ktorý otvorí svoje pomyselné brány už po 51. raz, má pre záujemcov tradične bohatú ponuku.

Slovesnú jar (6. - 9. jún) organizuje Matica slovenská a dávno to už nie je lokálna literárna akcia. Festival prekročil rámec písaného slova a dnes predstavuje multižánrové fórum. Okrem básnikov, spisovateľov a výtvarníkov sa na ňom stretávajú aj vedci, hudobníci či divadelníci, a to nielen zo Slovenska.

 

Jar otvorí predstavenie ochotníkov

 

Inak to nebude ani teraz. V rámci Roka Jozefa Miloslava Hurbana, vyhláseného MS pri 200. výročí narodenia tejto kľúčovej osobnosti našich kultúrnych a politických dejín, SJ otvorí divadelné predstavenie ochotníkov z Liptovského Mikuláša Kňaz s bojovným srdcom. Medzinárodný rozmer festivalu potvrdí vernisáž výstavy Cesta slovenskou Amerikou, ako aj vedecký seminár venovaný aktuálnemu 110. výročiu založenia Slovenskej ligy v Amerike.

 

Bude aj čítanie na dobrej adrese

 

Obísť nemožno ani autorské čítanie a besedu s českými básnikmi a spisovateľmi. Kvalitní domáci literárni tvorcovia sa opätovne stretnú "na dobrej adrese" u Jána Cígera. Jeho hosťami budú tentoraz básnik Pavol Garan, poetka Gabriela Grznárová a prozaik Peter Holka. Samozrejme, organizátori nezabudli ani na najmladších autorov. Tí sa predstavia v rámci programu, ktorý zastrešuje revue pre mladú literatúru, umenie a spoločnosť Orol tatranský.

 

Na svoje si tiež prídu milovníci kvalitnej hudby. Počas SJ odohrajú koncerty muzikantské zoskupenia Čisté tvary, Carpathians Project a iné. Slovesná jar štedrou ponukou potvrdzuje, že i táto jar bude v Martine pestrá, plná chutí a farieb. Vstup na všetkých trinásť festivalových programov je bezplatný.

 

Na stiahnutie: programový leták


Reklama

príbuzné témy

Reklama