Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Martin čaká unikátna Noc literatúry

Autor: Martin čaká unikátna Noc literatúry
Foto: Martin čaká unikátna Noc literatúry
Uverejnené: 24. jún 2015

Noc literatúry je medzinárodné podujatie, ktoré organizujú České centrá, a ktoré v jeden večer spája literatúrou mestá na Slovensku, Čechách a v partnerských krajinách projektu v Európe. Tento rok sa po prvýkrát uskutoční aj v Martine a vy tak budete môcť zažiť literatúru trochu inak.

V stredu 10.5. si od 18:00 do 22:00 na šiestich zaujímavých miestach mesta vypočujete úryvky zo šiestich súčasných európskych diel, v podaní šiestich zaujímavých osobností kultúrno-spoločenského života mesta. Už teraz sa môžte tešiť na pestrú paletu zážitkov a príbehov. 

 

Vďaka partnerskej podpore kníhkupectva Martinus sme pre vás pripravili aj zlosovanie o knihy, z ktorých ukážky budete počuť. Ak prejdete všetkých šesť miest a s opečiatkovaným bulletinom prídete na jedno vybrané miesto čítania, budete môcť vyhrať jednu z kníh, z ktorej sa čítalo. Zároveň na tom mieste aj slávnostne ukončíme Noc Literatúry... A pre tých, ktorí nevyhrajú, má Martinus pripravenú tiež malú pozornosť v podobe "Nočnej" ceny spomínaných diel. 

 

Vstup do všetkých miest čítaní je voľný

 

A: Prvá budova Neografie, Škultétyho 2

 

História Neografie siaha až jeden a pol storočia do minulosti. V roku 1869 je v Turčianskom Svätom Martine založená kníhtlačiareň a vydavateľstvo KÚS - Kníhtlačiarsky účastinársky spolok. Z neho vzniká Neografia ktorá sa usídľuje vo funkcionalistickej budove v roku 1943. Cez jej útroby prešli státisíce ton papiera a prešla mnohými zmenami, jediné čo sa nezmenilo je kniha a jej príbehy. Priamo v bývalých výrobných priestoroch prvej budovy Neografie sa do nich nachvíľu budete môcť ponoriť aj Vy. Priamo v surových bývalých výrobných priestoroch na prvom poschodí v opustenej kancelárii Vám bude čítať mladý herec SKD Martin Tomáš Tomkuljak zo sociálneho thrillleru Leily Slimani – Uspávanka -za ktorý dostala v roku 2016 prestížnu Goncourtovu cenu...

 

B: SNK - Literárne múzeum (prvá budova MS), M.R. Štefánika 11

 

Národná svetlica. Postavená z darov ľudu. Matka kultúrno-spoločenského života svojej doby…Jej história je plná zvratov, vzletov i pádov. Teraz v starej dáme Slovenská Národná Knižnica spravuje Literárne múzeum, ktoré zhromažďuje pamiatky týkajúce sa slovenskej literatúry a verejnosti vo svojich historických priestoroch prezentuje jej vývoj od 9. až po začiatok 20. storočia. Čítanie sme tak zasadili priamo do expozície múzea. V priestoroch expozície pre Vás bude čítať mladá herečka Barbora Marcinová.
Čítať bude úryvok z románu nemeckej prozaičky Jenny Erpenbeck – Všetkým dňom koniec.

 

C: Predajňa Martinus, M.R. Štefánika 25

 

“Tisíc pribehov, jedno kníhkupectvo”. Je len málo ľudí, ktorí tento slogan nepoznajú. Príbeh Mira a Jožka Santusovcov, Miša Meška a ich kníhkupectva, ktoré dávno prerástlo rámec svojho rodného mesta ani netreba predstavovať. Martinus a jeho maličká predajňa v centre sa stane miestom čítania a aj vďaka ich partnerskej pomoci bude táto noc plná príbehov. V priestoroch kníhkupectva sa o Váš zážitok z počutého postará naša priateľka, scenáristka, spoluautorka knihy Inak sa mám fajn Tereza Oľhová. Čítať bude úryvok z knihy španielskej autorky Cristíny López Barrio - Dom nenaplnených lások. Príďte sa mať fajn aj do Martinusu.

 

D: Múzeum Andreja Kmeťa, Andreja Kmeťa 20

 

Múzeum Andreja Kmeťa plní funkciu regionálneho vlastivedného centra Turca. Vzniklo v roku 1964. Sídli v prvej budove Slovenského národného múzea, o ktorej výstavbu sa podstatne pričinil zakladateľ slovenského múzejníctva Andrej Kmeť. Budovu navrhol arch. Milan Michal Harminc ktorý o.i. projektoval aj budovu SNM na nábreží Dunaja v Bratislave, slávny hotel Carlton a ďaľšie významné budovy na Slovensku. V súčasnosti prešlo múzeum výraznou rekonštrukciou. Autori expozície zvolili jedinečný prístup k ich výtvarnému a dizajnovému riešeniu a jeho novú expozíciu naozaj odporúčame navštívíť. Určite patrí k miestam ktoré by ste nemali len obchádzať popri ceste na poštu.Priamo v expozícii medzi diorámami so srnčím párom za chrbtom bude pre Vás čítať recitátor/tanečník/ kultúrny aktivista a v neposlednom rade gazda Adam Kmeť... jednoducho Kmeť u Kmeťa. Čítať bude z najnovšieho prírastku vydavateľstva Absynt / ktorému za podporu ďakujeme / Karl-Markus Gauss / Roztratení Nemci. Na cestách po Litve, Spiši a pri Čiernom mori. Skvelá kniha, skvelé vydavateľstvo.

 

E: Hvezdáreň Gymnázia V.P. Tótha, Malá Hora 3

 

Viete, že na jednom z najstarších gymnázií na Slovensku, ktoré vzniklo v roku 1867 učil istú dobu Dominik Tatarka, alebo ilustrátor Smelého Zajka a skvelý grafik Jaroslav Vodrážka? A to je len malý výpočet osobností, ktoré sa pričinili o to, že z jeho brán už vyšlo viac ako 12 000 úspešných absolventov. Len málo škôl na Slovensku sa môže pochváliť vlastnou hvezdárňou. GVPT je od roku 1998 jednou, ak nie jedinou, a práve pod kupolou hvezdárne sa stretnete s ďalším z príbehov noci literatúry. A možno nám otvoria aj kupolu a čítať sa bude pod hviezdami... Vo hvezdárni sa o čítanie postará náš priateľ, herec, režisér, konferenciér, impresário a PR manažér SKD Tibor Kubička Na čítanie si vybral príznačný úryvok o lietaní z knihy Tantalópolis Peter Macsovského, ktorá sa stala víťazom ceny ANASOFT LITERA pre rok 2015

 

F: Dom v centre číslo popisné 38

 

Malý šedý domček s útulnou kaviarňou bonno23 vo dvore. Čo však dom robí zaujímavým okrem príjemnej atmosféry kaviarne je, že v ňom Samo Chalupka osobne po prvýkrát na verejnosti predniesol báseň Mor ho! A to je zaujímavý fakt, čo poviete? Miesto na čítanie si vybral Pán herec p. Viliam Hriadeľ - ktorého určite poznáte ako výborného dlhoročného herca SKD Martin. Jeho príjemný hlas Vás bude sprevádzať Neviditeľnými mestami Italo Calvina v nádhernom aktuálnom vydaní od Artfora. A tu sa stretneme, a po celej noci neformálne, slávnostne Noc Literatúry ukončíme a vyžrebujeme výhercov kníh.

 

Zároveň chceme poďakovať našim partnerom a všetkým organizáciám, ktoré nám pomáhajú zorganizovať Noc Literatúry v Martine: kníhkupectvo Martinus, Slovenská národná knižnica, Slovenské národné múzeum, mesto Martin, Turčianske kultúrne stredisko, Winecode, Gymnázium V.P. Tótha, Evanjelické gymnázium, Turiec Online.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama