Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Mesto Martin začína s opravou výtlkov hneď, ako to počasie dovolí

Autor: Mesto Martin začína s opravou výtlkov hneď, ako to počasie dovolí
Foto: Mesto Martin začína s opravou výtlkov hneď, ako to počasie dovolí

Na opravu výtlkov výlučne na mestských komunikáciách je v súčasnosti z rozpočtu mesta vyčlenených okolo 500 tisíc eur. Rekonštrukcie prebiehajú podľa vopred schváleného harmonogramu, ktorý vzišiel zo spoločnej obhliadke mestských komunikácií zodpovedným pracovníkom mesta, poslancami príslušnej mestskej časti a zástupcom realizačnej firmy.

Keďže kvalitné a trváce opravy asfaltom vyžadujú, aby celodenné teploty dosiahli aspoň +5 až 7 stupňov a nočné neklesali pod bod mrazu, je začiatok opráv podmienený predovšetkým počasím. Tohto roku s nimi mesto začalo v apríli.

 

Harmonogram

 

Plán opráv výtlkov s harmonogramom opráv vychádza z fyzickej obhliadky všetkých  komunikácií v meste. Tvorí sa tak, že po fyzickej obhliadke sa určí čo, kedy a v akom rozsahu sa bude opravovať. Predovšetkým  je treba brať na zreteľ stupeň priority. Najväčšou prioritou je „nebezpečnosť“ poškodenia komunikácie pre zdravie občanov.

 

To znamená, že poškodenia komunikácií, ktoré sú najviac „nebezpečné“ sú zaradené do kategórie I. a musia sa urobiť ako prvé a následne sa pristupuje k opravám, ktoré sú pre občana či majetok menej nebezpečnými. Pre firmy opravujúce mestské komunikácie (ktoré mesto vysúťažilo cez verejné obstarávanie) slúži harmonogram ako plán prác a pre občanov má informačný charakter.

 

V priebehu roka sa však môže stať, že niektoré výtlky zmenia svoj charakter, čo znamená, že z výtlku „kozmetického“ zaradeného v kategórii III., sa stane výtlk „nebezpečný“. A práve vtedy môžu zasiahnuť občania. Stačí len informovať zodpovedného pracovníka mesta, ktorý okamžite zhodnotí nové poškodenie komunikácie a v prípade potreby zmení prioritu opravy daného výtlku . Plán opráv výtlkov nájdete tu.

 

Chodníky a parkoviská

 

Zatiaľ čo sa opravy výtlkov na cestách financujú z rozpočtu mesta, poškodenia chodníkov sú prevažne financované z rozpočtu mestských častí resp. so spoluúčasťou mestského rozpočtu. Opravy poškodených parkovacích miest a ich výstavba je hradená z peňazí vyzbieraných z plateného parkovania pri bytových domoch v meste Martin.

 

Nahlásenie výtlkov

 

Občania môžu nahlasovať nebezpečné výtlky priebežne na mailovú adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., alebo na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. V prípade, že by ste chceli nahlásiť výtlk, ktorý je na mestskej komunikácií nemali by zabudnúť na presnú lokalizáciu (ulica, číslo nehnuteľnosti, foto,...) a poslať na horeuvedené mailové adresy.

 

Opravy

 

Najväčšie množstvo výtlkov sa opravuje tak, že sa poškodené miesto vyreže, odstráni sa z neho poškodený a starý asfalt a na jeho miesto sa zavalcuje asfalt nový (resp. recyklovaný). Určité malé percento výtlkov mesto opravuje aj INFRA technológiou (komunikácia sa nahreje infražiaričom a do poškodeného miesta sa pridá nový asfalt, ktorý sa následne zavalcuje). Toto je však technológia, ktorá sa dá použiť len pri určitých špecifických poškodeniach komunikácie (povrchových a plytkých) a preto je jej použitie menej využívané.

 

Len mestské

 

Veľké a nebezpečné výtlky sú v meste často krát na hlavných ťahoch prechádzajúcich cez mesto, ako sú Mudroňova ulica, Ulica Ambra Pietra, Jilemnického ulica či Hviezdoslavova ulica. O tie sa však stará štát prostredníctvom Slovenskej Správy ciest. Aj keď občania mnoho krát pripisujú vinu za tieto výtlky mestu, maximum čo môže mesto v tejto súvislosti urobiť je, že pri zistení výtlkov na spomínaných komunikáciách  informuje ich správcu (Slovenskú správu ciest) e - mailom spolu s fotodokumentáciou.


Reklama

príbuzné témy

Reklama