Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Heligónka je nádherným odkazom predkov a dychom histórie

Autor: Heligónka je nádherným odkazom predkov a dychom histórie
Foto: Heligónka je nádherným odkazom predkov a dychom histórie
Uverejnené: 17. máj 2015

Piaty ročník nesúťažnej prehliadky heligonkárov pod názvom Echo heligónky 2017 sa uskutočnil 6. mája 2017 v obci Valča. Organizátormi podujatia boli: Miestny odbor Matice slovenskej vo Valči, Obec Valča a Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

 

Heligónka je nádherným odkazom predkov, dychom histórie, dušou ľudových piesní

 

Je dedičstvom, ktoré sa organizátori tohto výnimočného podujatia snažia zachovávať a najmä rozvíjať pre ďalšie generácie. Výber a úpravu prostredia, kde sa podujatie odohrávalo, nenechali organizátori na náhodu. Už tradične sa ním stal Kultúrny dom vo Valči, ktorý bol na podujatie venované lesu a poľovníctvu náležite pripravený. Výzdoba scény, výstavka poľovníckych trofejí a slávnostný chorál, ktorý na lesný roh zahrala Veronika Hozáková z Kolačna pri Partizánskom navodili tú správnu atmosféru. Slávnostné otvorenie programu „heligóniek“ patrilo moderátorke podujatia Eve Koppovej, po nej vystúpila starostka obce Valča Mária Ondráčková, ktorá všetkých srdečne privítala a zaželala zúčastneným príjemný kultúrny zážitok.

 

 

Úvod podujatia svojou prítomnosťou obohatili členovia spevokolu Valčan, súbor mladých Valčianka a harmonikárka Katarína Skoršepová s najmladšími spevákmi Paťkom Nátnym a Filipom Skoršepom. Navodená atmosféra gradovala každým vystúpením. Účinkujúci rozospievali celú sálu, ktorá si viackrát vynútila prídavky a odmenila vystupujúcich neutíchajúcim potleskom.

 

Zlatým klincom podujatia boli sestry Lenka a Evka Bacmaňákové

 

Obe pochádzajú z obce Oščadnica a folklóru a ľudovej hudbe sa venujú už odmalička. Keď „spustili“ svoju hru na heligónkach, na ktorých sa naučili hrať samé, očarili všetkých zúčastnených. V ich hre a výraznom speve bolo cítiť obrovskú charizmu a lásku k hudbe. Tú ukázal aj najstarší účastník – 89-ročný Vojtech Chládek z Martina, ktorého vystúpenie zodvihlo zo stoličiek všetkých hostí.

 

 

Na valčiansku prehliadku heligónkarov sa každoročne tešia účinkujúci aj ich poslucháči. Je to najmä zásluhou hlavného organizátora Jána Lučana, ktorého neúnavná práca pri príprave tohto jedinečného podujatia zabezpečuje každoročne jeho dôstojný priebeh.


Reklama

príbuzné témy

Reklama