Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Študenti z Martina na návšteve v CERN-e

Autor: Študenti z Martina na návšteve v CERN-e
Foto: Študenti z Martina na návšteve v CERN-e
Uverejnené: 18. november 2014

Európska organizácia pre jadrový výskum alebo CERN je európska organizácia pre základný a aplikovaný výskum najmä v oblasti časticovej fyziky. Známa je najmä tým, že vlastní Európske laboratórium pre časticovú fyziku, ktoré je najväčším laboratóriom časticovej fyziky na svete a predstavuje špičku v oblasti výskumu najjemnejšej štruktúry hmoty. Možnosť navštíviť túto organizáciu si nenechali ujsť študenti Evanjelického gymnázia v Martine.

Po takmer 24 hodinách cesty autobusom vystúpili študenti v Ženeve. Využili možnosť prezrieť si zaujímavé historické centrum mesta a uličkami prejsť k radnici. Videli slávnu Stenu reformácie a navštívili obchod s hodinkami, ktorý pripomínal galériu, čo na študentov veľmi zapôsobilo. „Veľmi zaujímavé bolo pozorovať obyvateľov mesta, ich životný štýl a mentalitu,“ spomína Ján Drahoš, študent gymnázia.

 

Na druhý deň čakala študentov exkurzia priamo v CERN-e

 

Nachádza sa vo švajčiarskom meste Meyrin na švajčiarsko-francúzskej hranici, severozápadne od mesta Ženeva. CERN vznikol 29. septembra 1954 dohodou dvanástich štátov. Predstavuje absolútne neutrálne územie. Hlavnou funkciou CERN-u je prevádzka časticových urýchľovačov a ďalšej infraštruktúry potrebnej pre výskum v oblasti fyziky vysokých energií.

 

CERN je známe aj ako miesto vzniku internetu, siete World Wide Web.

 

 

Počas exkurzie mali študenti možnosť vidieť počítačové centrum, múzeum počítačov, aj samotný urýchľovač častíc ALICE. Ďalej absolvovali prednášky, počas ktorých počuli množstvo nových a zaujímavých informácií. Veľmi ocenili prednášku, ktorú viedol Prof. RNDr. Karel Šafařík, CSc. Pri novom experimente s urýchľovačom ALICE sa budú v primárnom urýchľovači LHC zrážať ióny olova, aby sa tak vytvorili podmienky zhodné s tými po veľkom tresku. Získané dáta umožnia fyzikom študovať stav hmoty nazývaný kvark-gluónová plazma, ktorá pravdepodobne existovala po veľkom tresku.

 

Dozvedeli sa, že priestory sú v prevádzke deväť mesiacov, zvyšok roka je určený na údržbu. Najbližšia prestávka bude trvať až tri roky, počas ktorých sa bude pracovať na zvýšení rýchlosti spracovania a analyzovania dát. Po prehliadke, prednáškach a diskusii s K. Šafaříkom sa študenti premiestnili do výpočtového strediska, kde sa stretli so Slovákom pracujúcim v CERN-e už jedenásť rokov. Vypočuli si všetko o fungovaní strediska a uskladnení dát. „CERN nie je len o urýchľovači častíc, ale vznikol tam aj internet, dotykový displej, veci, ktoré poznajú aj nezainteresovaní ľudia z bežného života,“ pripomína Ján Drahoš. „Krásna je myšlienka, koľko krajín sa dokázalo spojiť a podporovať jednu spoločnú vec. Na tomto území sa neriešia konflikty, dokážu sa vždy dohodnúť. Všetko riadia vedci, venujú sa len vedeckým výskumom a funguje to,“ uzatvára Ján Drahoš.


Reklama

príbuzné témy

Reklama