Svetozár Krno porozprával žiakom o cestách na Kamčatke

Autor: Svetozár Krno porozprával žiakom o cestách na Kamčatke
Foto: Svetozár Krno porozprával žiakom o cestách na Kamčatke
Uverejnené: 18. november 2014

Druhá časť projektu s názvom Mosty kultúry II., ktorého snahou je otvoriť tému kultúrnych rozdielov v jednotlivých regiónoch sveta prostredníctvom multimediálnej prezentácie, sa konala 26. mája 2017.

Počas úvodnej aprílovej prezentácie hosť Jozef Rajchl prezentoval život v krajinách Sýria a Afganistan, ktoré osobne viackrát navštívil ako pracovník utečeneckého tábora. Zaujímavou formou sa snažil priblížiť kultúrne rozmanitosti práve v krajinách, tak ťažko skúšaných vojnovým stavom.

 

Druhým prezentujúcim bol Svetozár Krno s témou „Od prameňov Ussuri po kamčatské vulkány“

 

Prezentácia ponúkla postrehy expedičného turistu z výprav, smerujúcich za panenskou prírodou, ktoré si pripravil s priateľmi sám, bez pomoci cestovných kancelárií. Spoznal jazernatú Karéliu, kamenné hrebene, pokryté žltým machom v tundre Kolského polostrova, upršaný, močiarmi a chladnými riekami chránený Polárny a Pripolárny Ural, reťaz hôr okolo Bajkalu, opustené bane v Udokane, najvyššie položený gulag v Kodari, tajfúnom zasiahnutý Sachalin, tigrie a medvedie chodníky v údolí Ussuri a živé sopky na Kamčatke. Dosiahol tak nejeden prvovýstup a prvoprechod.

 

 

Svetozár Krno svojimi postrehmi pomáha búrať mediálne stereotypy, šíriace sa obavy zo vzdialeného a nepoznaného sveta. Priniesol mnoho zaujímavých zemepisných, historických a etnografických faktov a navonok prekvapivé, ale v skutočnosti logické súvislosti. Vo svojej prezentácii hľadal spojitosti medzi kontrastmi sibírskej prírody (obrovské teplotné rozdiely medzi dňom a nocou, letom a zimou, extrémne suchá, vyvolávajúce požiare tajgy, striedané povodňami) a dramatickými  historickými zvratmi ruských dejín.

 

Cieľom projektu Mosty kultúry II. je priblížiť mladým ľuďom rôzne náhľady na svet prostredníctvom fotografie, multimediálnej prezentácie a zaujímavých osobných postrehov prezentujúcich, ako aj umožniť im sebarealizáciu prostredníctvom vlastnej verejnej prezentácie. Realizátorom tohto inšpiratívneho projektu je Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci s CVČ Kamarát. Podujatie je podporené z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancované s podporou Žilinského samosprávneho kraja.


Reklama

príbuzné témy

Reklama