Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Pozvánka: Filmový festival Jeden svet v regiónoch v Bar Museum

Autor: Pozvánka: Filmový festival Jeden svet v regiónoch v Bar Museum
Foto: Pozvánka: Filmový festival Jeden svet v regiónoch v Bar Museum
Uverejnené: 13. marec 2013

Vybrané filmy z 13. ročníka festivalu Jeden svet a zaujímavé panelové diskusie prídu v apríli 2013 aj do Martina v rámci prehliadky Jeden svet v regiónoch. Panelových diskusií sa zúčastnia hostia ako Janko Topercer, Dušan Kubička, Dušan Haško a ďalší. Spoluorganizátorom podujatia je združenie Človek v ohrození.

Jeden svet“ je názov medzinárodného filmového festivalu dokumentárnych filmov, ktorý od roku 2000 organizuje v Bratislave a mestách po celom Slovensku občianske združenie Človek v ohrození. Jednou z činností združenia je za pomoci vzdelávacích a osvetových aktivít na Slovensku prispievať k budovaniu otvorenej, tolerantnej a solidárnej spoločnosti. Festival je jediným kultúrnym podujatím na Slovensku, ktoré sa komplexne zaoberá globálnymi témami, otázkami ľudských práv a situáciou v krízových oblastiach sveta. Každoročne prezentuje okolo 70 dokumentárnych filmov prevažne zahraničnej produkcie, vyše desiatku diskusií na aktuálne témy, fotografické výstavy a koncerty.

Festival Jeden svet sa konal v Bratislave v dňoch 3. – 9. decembra 2012. Navštívilo ho približne 13.000 návštevníkov, z toho 11.300 divákov filmových projekcií a 2.700 návštevníkov sprievodných podujatí, hlavne diskusií. Festival ako taký vznikol v roku 1999 v Českej republike. Sesterské festivaly, medzi nimi aj slovenský Jeden svet, sú okrem spoločnej značky a väčšiny premietaných filmov nezávislými podujatiami so samostatnou dramaturgiou, fundraisingom, produkciou a PR. Podujatie každoročne prezentuje okolo 70 dokumentárnych filmov prevažne zahraničnej produkcie, vyše desiatku diskusií na aktuálne témy, fotografické výstavy a koncerty.

 

Filmy a panelové diskusie sa budú konať od 12. až do 14. apríla v Bar Museum, Malá hora 2, Martin

V Barmuseum si počas štyroch dní budú môcť návštevníci vybrať filmy s rôznorodými témami, napríklad o medicíne z amazonského pralesa a kultúrnom dedičstve Indiánov z kmeňa Shipibo či boji mladých estóncov proti diktátu automobilovej dopravy v ich meste. Bude premietané aj dielo s témou ekologickej katastrofy vo Fukušime, ktorá prebudila z letargie usporiadanú japonskú spoločnosť.

Návštevníkom sa ponúkne aj pohľad na ekologický terorizmus v USA: Vzostup a pád Frontu za oslobodenie zeme alebo dokument z "východného bloku" o umlčovaní novinárov a ľudskoprávnych aktivistov v súčasnom Rusku a Čečensku. Na aktuálnu tému zahrá aj dielo s názvom Hospodárska a spoločenská kríza v Grécku z pohľadu 14 kameramanov a fotografov alebo dokument o obchodovaní s ľuďmi, ktorý obsahuje naozaj šokujúce informácie o tejto nelegálnej praktike.

 

Viac o filmoch a rozpise premietania či panelových diskusiách sa dozviete v priložených dokumentoch

- anotácie k filmom na stiahnutie

- časový rozpis premietania na stiahnutie

 

Víťazné filmy 13.ročníka, cena diváka
1.miesto - Banksy: Exit through the Gift Shop
2.miesto - Z koša do chladničky
3.miesto - Kráľovstvo pána Edhího

Súťažná sekcia Slovenský dokumentárny film, víťazný film:
Zuzana Piussi: Krehká identita. Hlavnými hrdinami filmu sú ľudia a rôzne prepojenia nacionalistických tém v politike, náboženstve a kultúre. Predstava ľudí o národných dejinách a ich interpretácia národných a náboženských symbolov a postáv je veľmi svojrázna, problémom však je, že väčšina týchto názorov sú v objektívnom zmysle excesickými prejavmi, bludmi či otvoreným rasizmom.

Trailer k filmu Krehká identita

httpv://youtu.be/5oxMDeKYJzM

Autor: Renáta Rudinská


Reklama

príbuzné témy

Reklama