Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Nemocnica u medvedíka v Martine

Autor: Nemocnica u medvedíka v Martine
Foto: Nemocnica u medvedíka v Martine
Uverejnené: 11. september 2013

Neonatologická klinika UNM a JLF UK zorganizovala pri príležitosti Medzinárodného dňa detí v sobotu 27. mája 2017 v areáli futbalového ihriska v Dražkovciach netradičné stretnutie svojich bývalých, pôvodne kriticky chorých pacientov.

Osobné pozvanie prijalo približne 90 detí, ktoré boli pôvodne narodené predčasne s hmotnosťou nižšou ako 1500 g a dnes sú z nich deti vo veku 3-8 rokov. Prišli v sprievode svojich rodičov, súrodencov a mnohí aj starých rodičov. Spolu viac ako 300 ľudí s rôznymi očakávaniami. Spájala ich jediná myšlienka. Hospitalizácia veľmi nedonosených detí trvala niekoľko týždňov i mesiacov. Tieto deti aj ich rodičia sa na dlhú dobu v minulosti stali  súčasťou života personálu, ktorý sa o nich staral.

 

Podobne sa novorodeneckí lekári a sestry stali dočasne členmi ich rodín. Prežili tak spoločne nielen dlhé obdobie plné drobných každodenných pokrokov tých najmenších ale i obáv a starostí. Stretnutie bolo príležitosťou pre rodičov podeliť sa o radosti a úspechy, ktoré detičky dosiahli, zdravotníkom poskytlo spätnú väzbu a informáciu o ich práci. Podporili a utužili sa obojstranné priateľské vzťahy, ktoré vznikli ešte počas hospitalizácie.

 

 

Najprv sa ihrisko zmenilo na „Nemocnicu u medvedíka“, kde deti pomáhali liečiť plyšových macíkov formou zábavno-súťažných úloh, ktoré zodpovedali rôznym oddeleniam v nemocnici. Vďaka spolupráci so Záchrannou službou Falck a.s. si mohli deti pozrieť sanitku, s pomocou macka Miška sa naučili základy prvej pomoci a oživovania. Medvedíkov resuscitovali s mimoriadnym zanietením a odhodlaním. V oddelení chirurgie ošetrovali medvedíkovi labky, vyskúšali si chirurgické rukavice, čiapku i masku. Na „internom a gastro oddelení“ zvládli úlohy so striekačkami a dozvedeli sa napríklad, prečo je ovocie zdravé.

 

Priebežne sa občerstvovali a potom ich čakala „hipoterapia“ – čiže jazda na koni, športové úlohy na „rehabilitačnom oddelení“ a mnoho iného. V zubnej ambulancii modelovali zúbky a na kožnom im šikovné ruky sestričiek veselo pomaľovali tváre. Na rentgene im zhotovili fotografie Na záver, na základe absolvovania všetkých úloh dostali perníkovú medailu a v „lekárni“ zaslúžený darček.

 

Po výbornom obednom guláši prišli na rad policajti zo Zboru väzenskej a justičnej stráže v Sučanoch

 

Deťom predstavili svoju prácu so štvornohými pomocníkmi. Ukážka výcviku služobných psíkov sa stretla s mimoriadnou spontánnou odozvou, deti pomáhali chytiť zlodeja. Záverečnou bodkou bolo divadielko – veselý interaktívny príbeh  o mačičke a psíčkovi. Radosť zo stretnutia bola neprehliadnuteľná a mali ju nielen deti, ale aj všetci dospelí. Bola viditeľná pri mnohých osobných kontaktoch personálu kliniky s deťmi i rodičmi. Stisky rúk a objatia dopĺňali spoločné fotografie. A čo bolo najdôležitejšie, deti ukázali, že hoci to mali po narodení veľmi ťažké, môžu viesť plnohodnotný život, byť šťastné, šikovné a úspešné ako všetky ostatné. Mnohým rodičom sa pri odchode kotúľala po líci spomienková slza vďaky a deti veselo poskakujúc odchádzali spokojné a šťastné.

 

 

Poďakovanie za originálny nápad a organizáciu podujatia patrí pracovníkom Neonatologickej kliniky v Martine, ich rodinným príslušníkom a veľká vďaka za podporu a spoluprácu prináleží sponzorom podujatia, bez ktorých by ho nebolo možné zorganizovať - Pomoc novorodencom severného Slovenska, n.f., Falck Záchranná a.s., Lidl Slovenská republika v.o.s., OZ Malíček, Nestlé Slovensko s.r.o., HIPP Czech, s.r.o., OZ Dobrý pastier, MŠ Košťany nad Turcom,  Mikron Slovakia s.r.o., AJP – Tech s.r.o., Happy Atrakcie, Dobroslav Fúčela, Igor Pĺž a  Zbor väzenskej a justičnej stráže.


Reklama

príbuzné témy

Reklama