Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Návrh novej nemocnice prezentovali verejnosti

Autor: Návrh novej nemocnice prezentovali verejnosti
Foto: Návrh novej nemocnice prezentovali verejnosti
Uverejnené: 09. február 2017

V priestoroch vstupnej haly Aula Magna Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine (JLF UK) sa 15. júna 2017 konalo slávnostné otvorenie „Výstavy súťažných návrhov Nemocnica budúcnosti Martin“.

Verejnú anonymnú urbanisticko-architektonickú súťaž návrhov vyhlásila ku dňu 16. 1. 2017 JLF UK v Martine. Zámerom súťaže bolo vybrať najkvalitnejší návrh na úrovni architektonického a urbanistického v rámci komplexného areálu JLF UK v Martine vo vymedzenom území Malej hory, ktoré by zároveň riešilo aj optimálne dopravné napojenie na mesto Martin. Spomedzi trinástich projektov sa výhercom verejnej anonymnej urbanisticko-architektonickej súťaže, podľa zverejnených výsledkov na portáli Archinfo.sk, stala spoločnosť Pantograph z Brezna.

 

Odborná porota ocenila na víťaznom návrhu najmä jeho zámer orientovať sa na človeka, pacienta, pričom zachováva maximálnu funkčnosť nemocnice ako budovy a rieši prevádzkové vzťahy jednotlivých oddelení. Budova bude mať štyri nadzemné a jedno podzemné podlažie. Prístup do nemocnice bude z rôznych strán, ale jednoduchý kruhový priestor vás vždy dovedie k centrálnej hale s átriom plným denného svetla a zelene. Na streche budovy sa bude nachádzať zázemie pre leteckú záchrannú službu a heliport. Súčasťou modernej nemocnice bude aj informačné centrum, lekáreň, malá kaplnka a bufet.

 

Víťazný návrh spĺňal všetky požiadavky, ktoré boli požadované v zadaní súťaže

 

Návrh predstavil inteligentnú, zelenú budovu, príjemnú pre pacienta, okrem toho boli veľmi dobre vyriešené funkčno-prevádzkové vzťahy, aj keď nejaké tie nedostatky tam sú, ktoré sa budú samozrejme odstraňovať, nakoľko toto je len návrh. Myslím si, že všetci zainteresovaní sú stotožnení s týmto návrhom a veríme, že sa pretaví do reality,“ konštatuje Mgr. Martina Antošová , PhD., MBA z JLF UK v Martine.

 

Časový harmonogram začiatku realizácie tejto stavby je zatiaľ opatrný. „V prvom rade treba urobiť dobrú projektovú dokumentáciu, a aby sa táto dokumentácia urobila naozaj dobre, to môže trvať minimálne rok a pol. Potom môže nasledovať ďalšia etapa. Teraz momentálne máme návrh a vieme, že na ňom môžeme stavať,“ uzatvára M. Antošová.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama