Ohliadli sme sa späť na úspech našich reprezentantov na MS v hokejbale

Autor: Ohliadli sme sa späť na úspech našich reprezentantov na MS v hokejbale
Foto: Ohliadli sme sa späť na úspech našich reprezentantov na MS v hokejbale
Uverejnené: 14. júl 2017

S odstupom času sme položili pár otázok dvom najdôležitejším mužom slovenského reprezentačného tímu, trénerovi SR J. Ďurisovi a asistentovi trénera SR A. Naušovi, a pripomenuli si tak zlatý hokejbalový hetrik z Majstrovstiev sveta.

Ako si s odstupom času spomínate na MS? Stihli ste si už uvedomiť, aký veľký úspech ste vlastne dosiahli?

 

J.Ď.: Prešlo už niekoľko týždňov a ja si naplno uvedomujem, čo sme dosiahli. Je to obrovský úspech vyhrať trikrát po sebe zlato v konkurencii, aká sa zišla v St. Johnse, Zugu, a hlavne v Pardubiciach.

 

A.N.: Tak ako sme vo viacerých rozhovoroch hovorili, že nám to dôjde až neskôr, tak to sa aj stalo. Veľa ľudí o tom našom úspechu vie, hovorí a sú toho stále plné médiá, sám som si spätne pozrel oba posledné naše zápasy a vraciam sa k nim aj v zostrihoch na youtube. Takže je to obrovský úspech a som na to patrične hrdý.

 

Čo všetko sa skrýva za úspechom, akým je zlatý hokejbalový hetrik z MS?

 

J.Ď.: Keď niečo robíte a chcete byť úspešný, musíte to robiť naplno a musíte tomu obetovať veľa času. Je to vždy na úkor niečoho a v amatérskom športe, kam hokejbal patrí, je to väčšinou na úkor rodiny. Počas posledného roku (extraligová sezóna) som väčšinu víkendov trávil mimo rodiny, či už sledovaním extraligových zápasov alebo na sústredeniach. Aj preto chcem poďakovať mojej rodine za trpezlivosť a aj oni majú veľkú zásluhu na tomto obrovskom úspechu.

 

A.N.: Sme s kolegom pri reprezentácii mužov tretie obdobie, obaja sme hrali vrcholový hokejbal, hrali sme aj na MS vo Zvolene, kde sme získali premiérový titul Majstrov sveta (1999) a obaja sa mu venujeme myslím, že tak 25 rokov. Skúseností teda máme viac ako dosť, ale len to, samozrejme, nestačí. Každý šampionát delia dvojročné cykly, a tak máme dostatok priestoru na to, aby sme si vytipovali a sledovali potencionálnych adeptov na reprezentačný dres.

 

Prezraďte nám, čo bolo kľúčom k vystavaniu takéhoto kvalitného tímu?

 

J.Ď.: Počas uplynulých dvoch sezón sme sledovali možných adeptov na reprezentačný dres, počas uplynulej sezóny sme pracovali asi so 45 hráčmi, ktorých sme postupne skúšali na jednotlivých sústredeniach, sledovali sme ich nielen ako pôsobia na ihrisku, ale aj na striedačke. Pozorovali sme ich ako sa správajú aj mimo ihriska, na hoteli a sledovali sme nielen ich hokejbalové výkony, ale aj ich morálno-vôľové vlastnosti. Nakoniec sme vybrali 25 hráčov, ktorí nás reprezentovali na MS. Nebolo to jednoduché, lebo Slovensko má momentálne veľmi dobrú generáciu, 40 až 50 hráčov, ktorí kľudne môžu reprezentovať Slovensko. Súpiska je však obmedzená a my sme mohli vybrať len 25-tich hráčov.

 

A.N.: Ako som spomenul, pred piatimi rokmi sme s kolegom Ďurisom prebrali reprezentáciu SR mužov. Odrazili sme sa od nejakej kostry tohto mužstva a postupným dopĺňaním a dolaďovaním detailov sme dospeli vždy zatiaľ k tomu, že sme boli na vrcholovom podujatí najlepší. Našou snahou je vždy vyskladať nielen tím z najlepších hráčov, najproduktívnejších hráčov z našej extraligy, ale sledujeme u hráčov aj ich morálno-vôľové vlastnosti, ich pôsobenie nielen na ihrisku, ale i mimo neho, a hlavne do mužstva vkladáme hráčov, ktorí sú ochotní sa podriadiť kolektívnemu úspechu pred úspechom jednotlivca. A to sa nám zatiaľ darilo.

 

 

Aká bola atmosféra v tíme, nebolo cítiť napätie medzi hráčmi jednotlivých ligových klubov?

 

J.Ď.: Vôbec, s týmto sme nemali absolútne problém. Hráči, ktorých sme vybrali, sa po skončení sezóny venovali reprezentačným povinnostiam. Vytvorili od začiatku perfektnú partiu, bolo cítiť obrovskú pohodu a bolo vidno, že jeden druhému plne dôverujú. Musím ale povedať, že partia zohrala pri každom titule hlavnú úlohu.

 

A.N.: Vôbec nie, poskladali sme mužstvo tak, aby si hráči rozumeli nielen na ihrisku, ale i mimo neho, opäť sme vytvorili super partiu, doslovne by som povedal, že sme boli jedna rodina.

 

Napokon z výhry ste sa tešili všetci rovnako, ako prebehli oslavy?

 

J.Ď.: Áno, to je pravda, z výhry sme sa všetci tešili, pretože to bola tímová práca a výsledok celého kolektívu. Prvé oslavy prebehli v autobuse, keď sme sa všetci zastavili na prvej pumpe a oslavy mohli začať. Ja som s odstupom času hlavne rád, že to prežil autobus. Ďalšie oslavy pokračovali doma v kruhu rodiny, kamarátov, známych a trvali asi dva týždne. Človek si až pri tých oslavách naplno uvedomí, že aj keď tomu obetoval veľa, stálo to za to.

 

A.N.: Hokejbal je amatérsky šport, a tak viacerých z nás už v pondelok čakali pracovné povinnosti. Cesta domov bola náročná, veselá, ale zase nie bujará. Tí chlapci, ktorí mali ešte dovolenku počas týždňa, tí ešte potom samozrejme oslavovali v kruhu rodiny či svojich blízkych a priateľov a tie oslavy budú samozrejme pokračovať ešte nejakú chvíľku, lebo oba majstrovské poháre kolujú teraz medzi hráčmi a každý keď ich bude mať doma čo i len na jeden deň, usporiada menšiu či väčšiu oslavu.

 

Čo presne znamená tento úspech pre slovenský hokejbal?

 

J.Ď.: Ja len verím, že tento úspech posunie slovenský hokejbal zas o kúsok dopredu. Získali sme množstvo nových fanúšikov, ktorí nám počas celých majstrovstiev fandili. Verím, že to pritiahne veľa detí a mládeže, aby sme postupne o pár rokov vychovali znova úspešných reprezentantov, ktorí budú robiť radosť slovenským fanúšikom.

 

A.N.: Zisk titulu Majstra sveta je obrovský úspech a my sme ho získali tretí!!! krát po sebe, tak verím, že sa to prejaví aj na väčšom záujme médií aj počas celej sezóny, že si budú médiá viac všímať ligové súťaže. Taktiež verím, že sa nám vďaka tomuto úspechu podarí získavať čoraz viac mládeže do tohto športu, aby sme mali aj v ďalších rokoch svojich nasledovníkov.

 

 

Možno je ešte priskoro, ale rozmýšľali ste nad tým, že by ste viedli slovenský tím na MS aj o dva roky?

 

J.Ď.: O tomto som zatiaľ vôbec nerozmýšľal. Chcem si od hokejbalu oddýchnuť, lebo som mu obetoval veľa času. Touto otázkou sa budem zaoberať po skončení leta a uvidíme, ako to všetko dopadne.

 

A.N.: Tak je to tradičná otázka na záver a ja odpoviem tradične, zatiaľ je to priskoro, táto práca je náročná, ale pritom veľmi krásna. Majstrovstvá sveta budú o dva roky v Bratislave, čo je veľkým lákadlom, ale na druhej strane je možno aj pravý čas odovzdať žezlo niekomu ďalšiemu, čo prinesie do mužstva nový vietor, nové metódy. Naše metódy fungovali 5 rokov, ale nikde nie je napísané, že budú aj o dva. Súperi už možno majú našu hru prečítanú, a tak možno zmena mužstvu prospeje. No nechajme sa prekvapiť, myslím si, že o rok budeme múdrejší. Teraz je ešte naozaj skoro o tom hovoriť.


Reklama

príbuzné témy

Reklama