Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Tvorivé dielne v SNM lákajú malých aj veľkých

Autor: Tvorivé dielne v SNM lákajú malých aj veľkých
Foto: Tvorivé dielne v SNM lákajú malých aj veľkých
Uverejnené: 11. júl 2015

V Slovenskom národnom múzeu v Martine sa neoddychuje ani v lete. Pre svojich návštevníkov pripravili tvorivé dielne s názvom August v múzeu. A tak každú stredu otvoria svoje brány od 10.00 do 15.00 hod. pre malých aj veľkých, skúsených aj začiatočníkov. Počas horúcich letných dní si môžete v príjemnom chládku kamennej budovy Etnografického múzea vyskúšať obľúbené maľovanie na sklo a prácu s drôtom.

Keď sa tvorivé dielne rozbiehali, bola som prekvapená, že deti majú problém správne držať ceruzku,“ spomína p. Vlasta Kozáková, lektorka a múzejná pedagogička Etnografického múzea, ktorá vie deťom podstatu každej techniky jednoducho a zrozumiteľne vysvetliť. „Deti, ktoré tu dnes máme sa už osmelili, používajú aj svoje vlastné návrhy. Vedia, že tu sa nemusia báť, že ich niekto bude kritizovať alebo ich nikto nepochváli, pochválení budú vždy. Fantázii sa medze nekladú,“ dodáva.

 

Často sa stáva, že s deťmi prídu rodičia alebo starí rodičia a maľujú si spoločne

 

Deti to vždy veľmi poteší a dospelí výborne zrelaxujú. Jedinou podmienkou je, aby boli deti dostatočne zručné na to, aby si neublížili. Všetko, samozrejme, záleží od techniky, ktorou sa pracuje. „Dôležité je pripomenúť ľuďom, že naša história a naše techniky sú príliš nádherné na to, aby sa na ne zabudlo. Bola by to veľká škoda. Roky sme boli zvyknutí preberať techniky od susedných národov, pričom naše vlastné sú také úžasné, že by to malo byť naopak,“ myslí si V. Kozáková.

 

 

Deti sa počas tvorivých dielní nielen naučia niečo nové alebo zdokonalia v tom, čo už poznajú, či získajú nové skúsenosti a zručnosti, ale nájdu si aj nových kamarátov. „Deti si veľmi krásne navzájom pomáhajú. Je úžasné sledovať, ako si aj napriek niekoľkoročnému rozdielu vedia pomáhať a poradiť,“ usmieva sa V. Kozáková.


Reklama

príbuzné témy

Reklama