Liptovská nedeľa v Múzeu slovenskej dediny

Autor: Liptovská nedeľa v Múzeu slovenskej dediny
Foto: Liptovská nedeľa v Múzeu slovenskej dediny

Liptovské obyčaje, folklór, tradičnú kultúru a ľudovú umeleckú výrobu predstaví podujatie Liptovská nedeľa. V Múzeu slovenskej dediny sa uskutoční v nedeľu 13. augusta 2017 od 10.00 do 16.00 hod.

V programe sa predstaví hudobno-spevácke zoskupenie Lúčanskí hudci z obce Lúčky, ktorí spolu s hosťami z detského folklórneho súboru Liptáčik z Ružomberka predstavia hudobný a spevácky repertoár mnohých uchovávaných pôvodných piesní dolného Liptova. Folklórna skupina Likava sa predstaví s repertoárom spevov a tancov dolného Liptova s názvom Pri Muzike, Regrútsky tanec, Faktorský tanec, Likavská bursa a Pod borovinou. Vystúpenia si návštevníci budú môcť pozrieť v hodinových pásmach o 10.30, 12.30 a 14.30 hod.

 

Liptovskí ľudovo-umeleckí výrobcovia predvedú návštevníkom ukážky zdobenia píšťal a fujár, ukážky výroby liptovských opaskov a zápästkov z kože, ukážky tkania či šitia a vyšívania liptovských krojov. Čipkárky z OZ Pôvabnica Turca Martin predvedú ukážky zhotovenia liptovskej paličkovanej čipky. Ich tvorbu doplnia aj iné ľudovo-umelecké výrobky z Liptova a širokého okolia.

 

Počas nedeľného programu si budú môcť návštevníci vyskúšať svoju šikovnosť v dobovej kolkárni a pripravené budú aj ďalšie rodinné hry a kratochvíle. Liptovské bryndzové halušky, liptovské droby či kapustnica a iné tradičné špeciality budú počas podujatia v ponuke občerstvenia krčmy z Oravskej Polhory. O 13.30 sa budú konať evanjelické služby Božie v kostole z Rudna.


Reklama

príbuzné témy

Reklama