Američania v Komunitnom centre

Autor: Američania v Komunitnom centre
Foto: Američania v Komunitnom centre
Uverejnené: 18. august 2017

Martin (17.08.2017) - Aj keď sú letné mesiace spojené s oddychom, dovolenkami a predovšetkým pre deti s dlhou prestávkou od povinného učenia, v Komunitnom centre na Bambuskách to tento rok úplne neplatilo. Dôležitosť vzdelávania a budovania lepších medziľudských vzťahov si pripomenuli aj tzv. Americkým týždňom.

Evanjelická spojená škola v minulom školskom roku spustila projekt It Don´t Matter if You´re Black or White (citát z piesne Michaela Jacksona), ktorým sa pokúša hľadať spoločné záujmy žiakov školy a detí z Bambusiek. Študenti evanjelického gymnázia každý týždeň pod pedagogickým vedením trávili voľný čas v Komunitnom centre na Bambuskách, kde pripravovali animátorské a športové aktivity pre miestne deti a mládež.

 

Na základe tejto predchádzajúcej vzájomnej spolupráce s mestom Martin bol počas posledného júlového týždňa v Komunitnom centre naplánovaný a zrealizovaný Americký týždeň. Zástupcovia školy, terénni pracovníci, pätica mladých amerických priateľov z cirkevného zboru New Heights a viac ako tucet študentov Evanjelickej školy zorganizovali pre prázdninujúce rómske deti rôzne aktivity, súťaže a hry.

 

Menšie deti sa učili hádzať Freesbie (hádzanie lietajúcim tanierom), skákať cez švihadlo a staršie deti sa učili základy amerického futbalu. Neskôr sa počasie trochu zhoršilo, a tak sa aktivity presunuli do Komunitného centra. Väčšie deti hrali ping - pong, menšie deti hrali spoločenské hry a učili sa navliekať korálkový náhrdelník a rôzne uzlíkové techniky, dievčatá si vyrábali náramky a náhrdelníky. Počas týždňa nechýbalo ani spoločné pečenie a plnenie sladkých palaciniek.

 

Týždeň plný zábavy, zážitkov a nových priateľstiev ukončila piatková grilovacia párty amerických hot-dogov, ku ktorej sa pridali aj viacerí dospelí z komunity. „Mesto Martin sa snaží využiť potenciál komunitného centra čo v najväčšom rozsahu, a to i počas letných prázdnin. Preto sme radi, keď sa nájdu dobrovoľníci, ktorí nám pomôžu zážitkovým učením a hrou pozitívne stimulovať najmä deti z tejto lokality,“ zhodnotila vedúca Odboru spoločenských služieb mesta Martin Katarína Tomášová. „Po dobrých skúsenostiach spolupráce s terénnymi pracovníčkami a na základe už vytvorených vzťahov s rómskou komunitou určite plánujeme v terénnej práci s deťmi z Bambusiek pokračovať aj v nasledujúcom školskom roku,“ dodal Tomáš Gulán, koordinátor projektu zo strany Evanjelickej spojenej školy.


Reklama

príbuzné témy

Reklama