Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Deti zo zahraničia so slovenským srdcom

Autor: Deti zo zahraničia so slovenským srdcom
Foto: Deti zo zahraničia so slovenským srdcom
Uverejnené: 10. august 2017

Čoraz viac a viac je ťažšie motivovať deti ku návštevám kultúrnych pamiatok alebo folklórnych festivalov. Tvrdia, že slovenskú kultúru už dobre poznajú a nemajú záujem navštevovať tie isté pamiatky každý rok. Inak však vnímajú Slovensko a jeho krásy deti zahraničných Slovákov. Sú to deti, ktoré majú jedného alebo obidvoch rodičov Slovákov, ale už dlhé roky žijú v zahraničí, alebo sú tam dokonca narodené.

Tieto deti vyrastajú obklopené kultúrou a tradíciami krajiny, ktorá ich prijala za svojich a či už sú to deti z Anglicka, Francúzska alebo Srbska, kultúra krajiny kde vyrastajú je zvyčajne veľmi odlišná od tej slovenskej. Napriek veľkému vplyvu domovskej krajiny však tieto deti pociťujú príslušnosť aj k slovenskej krajine a vytvárajú si k nej špeciálny vzťah. Aby deti nezabúdali na svoje korene je potreba ich oboznamovať so slovenskou kultúrou a životom na Slovensku.

 

S úžasným projektom zorganizovať medzinárodný tábor prišla Akadémia vzdelávania v Martine, ktorá pravidelne organizuje tábory pre deti. Medzinárodný tábor, ktorý je organizovaný už tretí krát, je však výnimočný a odlišný od bežných táborov. Tento tábor je určený pre deti zahraničných Slovákov a jeho cieľom je oboznámiť tieto deti so Slovenskou kultúrou, zvykmi a to najdôležitejšie – so slovenským jazykom.

 

 

Tábor má tri turnusy, pričom prvý sa uskutočnil začiatkom júla a posledný turnus skončí koncom augusta. Tohtoročné medzinárodné tábory sa odohrávajú v lone očarujúcej Oravskej prírody, v Párnici v hoteli Smrečina. „Sú tu pekné hory. V Užhorode také hory nemáme. Chceme prísť ešte raz do takéhoto tábora na Slovensko.“ – Anna Posolenyk (10), Ukrajina.

 

Stovka detí prijala výzvu a preletela veľkú vzdialenosť, aby sa s očakávaním stretla s rovesníkmi, ktorí majú podobné osudy

 

Párnica sa stala svedkom stretnutia detí z Ameriky, Anglicka, Francúzska, Írska, Kanady, Talianska, Rakúska, Poľska, Cypru, Ukrajiny, Srbska a Luxemburgu. Tábor trvá desať dní a aj 24 hodín je málo na to, aby pokryl všetky aktivity, ktoré majú pre deti pripravené skúsení táboroví vedúci a animátori. Táborový plán bol doslova nabitý výletmi za spoznávaním slovenskej histórie, kultúry a oboznámením sa s významnými Slovákmi ako bol Juraj Jánošík. Deti navštívili Oravský hrad, Slanícky ostrov umenia, či dokonca zliezli Jánošíkove diery.

 

„Najlepšie bolo na Oravskom hrade. Vo Francúzsku máme taktiež zámky, ale Oravský hrad je extra pekný.“ – Clara Guillemain D'Echon (13) a Daria Guillemain D'Echon (11), Francúzsko. „Nevidel som tak veľa zo Slovenska, lebo chodíme na Slovensko len raz za dva roky a vedy len prídeme navštíviť starých rodičov. Preto som si veľmi užil výlety, čo sme robili počas tábora.“ – Sam Muzila (12), USA.

 

Okrem výletov za kultúrou a hier mali deti na programe aj hodiny slovenčiny, ktoré sa tešili veľkej obľube

 

Deti sa naučili nové slovíčka a dokonca si zaspievali aj slovenské ľudové piesne. Z každej zúčastnenej krajiny prišli s deťmi aj učiteľky slovenčiny, ktoré sa snažili navodiť príjemnú atmosféru pre nenáročné a zábavné učenie. „Je tu veľa detí, čo nevedia po slovensky. Mávame každý deň hodiny slovenčiny. Veľmi mi to pomáha, lebo sa každý deň naučím nové slovíčka.“ pochvaľuje si hodiny slovenčiny a skvelý prístup lektorky Tomáš Kamenár (11), USA.

 

 

„Učíme sa po slovensky, píšeme po slovensky, spoznávame jednotlivé kraje Slovenska a zisťujeme ako sa od seba líšia.“ – Ivana Zornjan (14) , Srbsko. „Nikdy som nebol na prespávacom tábore. Šiel som cez pol zemegule a veľmi sa mi tu páči. Učím sa slovenčinu každý deň. Neočakávam, že sa naučím za 10 dní celú slovenčinu ale učím sa frázy a jednoduché slová, spievame aj piesne a síce nerozumiem slová, páči sa mi ich melódia. Ak by som prišiel ešte raz do takéhoto tábora, potrebujem sa zdokonaliť v slovenčine, aby som si mohol užiť viac zábavy.“ – Sam Muzila (13), USA.

 

Deti navzájom prezentovali krajiny, z ktorých pochádzajú. Desať dní je dostatočný čas, aby si vytvorili nové kamarátstva

 

Už som tu tretí rok, by som tu nechodil naspäť, keby som si nemyslel, že je to dobré. Môžeme si nájsť kamarátov z iných krajín a spoznávať nových ľudí. Všímam si, ako ostatní hovoria, aký majú prízvuk, keď hovoria po slovensky. Mám kamarátov z Francúzska a z Ameriky. S ostatnými sa rozprávame len po slovensky, aj keď niektorým to ide lepšie, iným horšie. Nechcem rozprávať po anglicky celý rok, to ma to nebaví. Chcem rozprávať aj po slovenskyhovorí Marek Prieložný (17), Anglicko.

 

Deti taktiež majú možnosť ochutnať slovenské jedlá a špeciality, ktoré sú v ich domovských krajinách raritou. „Najviac sa mi páči na tábore, že tu môžeme jesť slovenské jedlá. Bryndzové halušky sú veľmi dobré.“ – Lea Obzerova (8), Kanada. „Hoci sa hovorí, že Srbsko je Slovensku podobné, jedlo je však veľmi odlišné. V Srbsku jeme veľmi ťažké jedlá, tu na Slovensku ľudia jedia zdravšie.“ – Matea Slavikova (12), Srbsko.

 

Deti vnímajú rozdiely aj medzi Slovákmi a ich krajanmi. Ich výpovede sa zhodovali v tom, že ľudia na Slovensku sú viac priateľskejší a pripravení podať pomocnú ruku. „Ľudia na Slovensku sa robia menej dôležití než ľudia v Taliansku“. – Samuel Zamboni (12), Taliansko. „Ak sa niekoho spýtaš na cestu, tak na Slovensku ti radi odpovedia, ale v Amerike si ťa nevšímajú“. – Paulínka Kamenárová (9), USA.

 

Medzinárodný tábor sa stáva rok čo rok populárnejším a obľúbenejším medzi zahraničnými Slovákmi

 

Svedčí o tom aj fakt, že každý rok sa rapídne zvyšuje počet detí, ktoré do medzinárodných táborov na Slovensku prichádzajú. Akadémia vzdelávania v Martine verí, že pomocou medzinárodných táborov sa deti zoznámia so Slovenskom natoľko, že sa sem budú opätovne rady vracať a vždy tu nájdu svoj domov. 


Reklama

príbuzné témy

Reklama