Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Dožinky – oslava úrody v Múzeu slovenskej dediny

Autor: Dožinky – oslava úrody v Múzeu slovenskej dediny
Foto: Dožinky – oslava úrody v Múzeu slovenskej dediny

Najdôležitejším a zároveň  pracovne najnáročnejším obdobím leta bývala v minulosti žatva. Oslávte s nami tohoročnú úrodu v nedeľu 27. augusta 2017 v Slovenskom národnom múzeu v Martine – Múzeu slovenskej dediny. Od 10.00 do 16.00 hod. sa v ňom uskutoční podujatie Dožinky.

V dožinkovom sprievode sa predstaví folklórna skupina Bukovina z Kšinnej. Jej členovia predstavia zvyky, ktoré boli v minulosti zaužívané pri poďakovaní sa za úrodu a návštevníkom ukážu aj mlátenie obilia cepmi. Členovia folklórnej skupiny Lubená z Poluvsia predvedú vo svojom vystúpení, ako prebiehala žatva a dožinky na hornej Nitre.

 

 

Návštevníci uvidia ukážky niektorých poľnohospodárskych prác spojených so zberom a spracovaním obilia, ako napríklad mlátenie obilia na mláťačke, jeho čistenie na rajtári, mletie na žarnove alebo rezanie slamy na sečku kosovou rezačkou. Atmosféru podujatia bude spríjemňovať ľudová hudba folklórnej skupiny Lubená. Návštevníci zistia, aké jedlá z obilnej múky, pohánky a prosa sa pripravovali v minulosti. O 13.30 hod. sa v drevenom kostole z Rudna uskutočnia evanjelické služby Božie. Podujatie podporili Prievidzské pekárne a cukrárne, a.s. a Poľnohospodárske družstvo Dražkovce. Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu programu.


Reklama

príbuzné témy

Reklama