Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Jarná únava vás nezastaví, príležitostí na aktivity je v Turci dosť

Autor: Jarná únava vás nezastaví, príležitostí na aktivity je v Turci dosť
Foto: Jarná únava vás nezastaví, príležitostí na aktivity je v Turci dosť
Uverejnené: 18. marec 2013

Ste ospalí, depresívni alebo trpíte nedostatkom energie aj napriek tomu, že si doprajete dostatočný spánok a netrpíte žiadnou chorobou? V tom prípade sa u vás prejavuje fenomén zvaný jarná únava. Ako proti nej bojovať? Prinášame overené rady a odporučíme aj niekoľko miest na aktívne trávenie voľného času v Turci.

Jarná únava je reakcia organizmu na zimné obdobie

Teplota a zmena svetelných podmienok spôsobujú potrebu nášho tela prispôsobovať si svoju hormonálnu rovnováhu a látkovú výmenu. V zimnom období sa viac zdržujeme v teplých domovoch a menej času venujeme aktívnemu pohybu na čerstvom vzduchu. Keď sa cítime unavení a trpíme nedostatkom energie, prichádza aj horšia nálada. Naši predkovia vnímali zimu ako obdobie na oddych a regeneráciu. V súčanosti to je však iné. Vysoké pracovné nasadenie a stres prispievajú k nedodržiavaniu spánkového režimu a nezdravému stravovaniu. Únava, pocit vyčerpania a sklony k depresiám vyvrcholia práve v skorom jarnom období.

Vitamíny a minerály sú dôležitou súčasťou stravy

V minulosti sa ľudia bránili únave rôzne, napríklad pôstom alebo bylinkovými kúrami. V súčasnosti už pôstny deň taký trendový nie je, postačuje však nejesť polotovary a nezdravé jedlá. Prioritou je príjem vitamínov z čerstvej zeleniny a ovocia. Únava totiž nesúvisí len s biorytmami, ale aj so skladbou jedla. V zime máme sklon prijímať viac kalorických jedál a menej ovocia a zeleniny, pijeme menej tekutín. V tele sa nahromadí množstvo škodlivín a tie pôsobia na náš organizmus. Jarná únava si nevyžaduje návštevu lekára, ak však trvá dlho, môžeme trpieť chronickým únavovým syndrómom. A ten lekári považujú sa civilizačné ochorenie.

Minčol

Ako na jarnú unavu?

Jarnej únave sa treba brániť aktívne, predovšetkým správne zvoleným jedálnym lístkom a pohybom. Doprajte si dostatok kvalitného spánku, vypite denne okolo 2,5 l tekutín, nájdite si čas pre seba a relaxujte. Do jedálnička zaraďte ovocie a zeleninu, obmedzte tučné a ťažké jedlá. Pre zlepšenie nálady vám odporúčame aktívny pohyb. Šport nám dodáva okrem dobrej kondície aj endorfíny, ktoré sa nazývajú „hormóny šťastia“. Vďaka nim budete mať lepšiu náladu, čo oceníte nielen vy, ale aj vaše okolie. Športom povzbudíte krvný obeh a zbavíte telo škodlivín. A nemusíte to poňať ako trápenie tela v posilňovni. Stačí dlhšia prechádzka so psom alebo len tak s priateľmi do prírody. Pre milovníkov tímových aktivít môžeme odporučiť aj posedenie s priateľmi, spoločenské hry, Pilates alebo Zumbu. A keď slniečko prestane byť zubaté, vytiahnite bicykel či turistické paličky a vydajte sa do prírody.

Rozhľadne pre cykloturistov

Aktívny oddych v prírode

Región Turiec ponúka množstvo športových aktivít a turistických vychádzok. Okrem dvoch národných parkov tu máme aj viaceré mestské a obecné parky, napríklad v Turčianskej Štiavničke, Mošovciach alebo Turčianskych Tepliciach. Kto sa rád bicykluje, má v Turci k dispozícii okolo 400 km značených cyklotrás. Napríklad trasa Martin - Blatnica - Gaderská dolina je tvorená hneď troma značenými cyklotrasami. Okolie Martina je známe aj farmami, ktoré ponúkajú úžasný spôsob vychutnávania krás prírody a to priamo z konského chrbta. Jazda na koni navyše prispieva k lepšej kondícii a správnemu držaniu tela.

Pozrite aj:

- zoznam cyklotrás
- turistické chodníky


Reklama

príbuzné témy

Reklama