Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Kulinárske dni v Snowlande ukázali tradičné dobroty

Autor: Kulinárske dni v Snowlande ukázali tradičné dobroty
Foto: Kulinárske dni v Snowlande ukázali tradičné dobroty
Uverejnené: 18. marec 2013

Kto v sobotu 16.marca lyžoval alebo snowboardoval v stredisku Snowland vo Valčianskej doline, mohol si priamo zo svahu „odskočiť“ na ochutnávku voňavých tradičných jedál z kuchyne našich predkov. Templárske placky, syr, medovníky a iné dobroty rozvoniavali po celom stredisku.

Kulinárske dni sú jednou z aktivít v rámci projektu „Krásy a zaujímavosti Žilinského kraja“, ktorého organizátorom je Žilinský samosprávny kraj. Nadväzujú na minuloročnú tradíciu, kedy boli miestom podujatí hrady a zámky.

Tento rok sa organizátori rozhodli ísť v Turci priamo za ľuďmi do lyžiarskeho strediska. Návštevníci tu mohli ochutnávať  tradičné placky z čias templárskych rytierov, ktoré samozrejme ešte neboli zo zemiakov, ale z akejkoľvek múky, ktorá prišla pod ruky, k tomu cesnakovo-bylinkovú omáčku, alebo hruškovo-jablkový puding. O stánok ďalej to boli sladké medovníčky - dodnes tradičná cukrovinka sviatočných kuchýň. Nechýbali ani typické syry a korbáčiky, údené aj neúdené, tradičné jedlo ľudí z vrchov.

Kulinárske dni - Snowland Valčianska dolina

Ukážky tradičných remesiel

Návštevníci nielen ochutnávali, ale mali možnosť vidieť aj ukážky tradičných remesiel a jednotlivé výrobky si aj zakúpiť. Svoje umenie predviedli košikári, drotári, pernikárka, videli sme zdobenie píšťaly či výrobu obradového pečiva. Celé podujatie spestrilo vystúpenie folklórnych súborov Lúčik a Slnovrat, folklórny súbor Likava predviedol pásmo ľudových zvykov vo fašiangovom období.
Kulinárske dni - Snowland Valčianska dolina

Kulinárske dni odštartovali v marci prezentáciu vôní a chutí tradičných jedál jednotlivých regiónov Žilinského samosprávneho kraja. Prezentácie budú pokračovať až do decembra, vždy v niektorom z piatich regiónov v rámci podujatí usporiadaných niektorou z regionálnych kultúrnych inštitúcií.

Autor: Renáta Rudinská


Reklama

príbuzné témy

Reklama