Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Európska Noc výskumníkov 2017 v Aupark Žilina

Autor: Európska Noc výskumníkov 2017 v Aupark Žilina
Foto: Európska Noc výskumníkov 2017 v Aupark Žilina
Uverejnené: 29. október 2014

V piatok 29. septembra od 9.00 do 21.00 h sa uskutoční vo viacerých mestách na Slovensku už 11. ročník prestížneho festivalu vedy na Slovensku – Európska Noc výskumníkov 2017. Festival tento rok nesie motto: „Made by Science – Vytvorené vedou“.

V priestoroch nákupného centra Aupark Shopping Centre budú sprístupnené širokej verejnosti vedecké stánky a prezentácie Žilinskej univerzity, Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine a predstavia sa aj inovatívne firmy a organizácie. Stánky budú zamerané na témy ako robotické ihrisko aeris, čarovný svet pod mikroskopom, genetická jedinečnosť vnímania chuti a zážitkovú prvú pomoc. Podrobný program nájdete na webe podujatia.

 

Počas Festivalu vedy Európska noc výskumníkov 2017 bude viesť vedeckú prednášku s názvom Cesty za poznaním tajomstiev mozgu prof. RNDr. Peter Račay, PhD. z Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine. Peter Račay je profesor biochémie na JLF UK v Martine, zúčastňuje sa výučby Lekárskej chémie a biochémie pre študentov všeobecného a zubného lekárstva. Venuje sa štúdiu mechanizmov nerodegeneratívnych zmien po ischemickom poškodení mozgu a pri neurodegeneratívnych chorobách (Alzheimerova či Parkinsonova choroba). V súčasnosti je riaditeľom Divízie neurovedy v Martinskom centre pre biomedicínu JLF UK Martin.

 

Na stiahnutie: podrobný program Noci výskumníkov v Auparku (PDF)

 

Jeho prednáška bude venovaná výskumu ľudského mozgu. Zameraná bude najmä na popis funkcie a štruktúry mozgu. Aké bunky ho tvoria, ako získavajú energiu na svoju činnosť a ako medzi sebou komunikujú. Prezentované budú neinvazívne možnosti výskumu mozgu (MRS/I, PET), ako aj použitie experimentálnych zvierat.

 

Festivalu vedy v Žiline sa zúčastní aj AMAVET klub 549 - Martin v spolupráci s ICM Martin. Informačné centrum mladých, n. o. z Martina ponúkne návštevníkom vo svojom stánku informácie o robotickej súťaži „RoboRAVE SK 2017“, ktorú v spolupráci s ústredím AMAVET-u v Bratislave bude organizovať v Žiline v dňoch 19. a 20. októbra 2017 v priestoroch Žilinskej univerzity. Martinský AMAVET klub 549 vo svojom stánku „Postavme si robota“ umožní návštevníkom oboznámiť sa s možnosťami stavby robotov zo stavebníc LEGO a Fischertechnik.

 

AMAVET klub 549 tiež nezabudne vo svojom stánku informovať o kategóriách, v ktorých budú môcť žiaci a študenti súťažiť na Krajskom Festivale vedy a techniky AMAVET-u, ktorý v tomto roku organizačne zabezpečuje dňa 20. októbra v Žiline, tiež v priestoroch Žilinskej univerzity v Žiline, v jej hlavnom Campuse na Univerzitnej ulici.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama