TV Severka od októbra už nevysiela spravodajstvo TV Turiec

Autor: TV Severka od októbra už nevysiela spravodajstvo TV Turiec
Foto: TV Severka od októbra už nevysiela spravodajstvo TV Turiec
Uverejnené: 22. jún 2015

Spor dvoch televízií prináša do Martina napätie. Opýtali sme sa na názor oboch strán a prinášame vám vyjadrenia konateľov.

Krajská televízia Severka vysiela v meste Martin prostredníctvom káblových rozvodov Martico, Gaya, DSI Data, SWAN, Magio a disponuje aj digitálnym vysielaním formou DVB-T na kanáli 41. Živé vysielanie je možné sledovať na počítači, iPhone, iPade, na platforme Android, na tabletoch aj ďalších mobilných zariadeniach.

 

S poľutovaním vám musím oznámiť, že od začiatku mesiaca október sme ukončili odber a vysielanie spravodajstva dodávaného mestskou televíziou Turiec. Niekoľko mesiacov sme odoberali a vysielali spravodajstvo vyrábané televíziou Turiec bezodplatne. Po celé toto obdobie sme sa snažili uzavrieť zmysluplnú dohodu o spolupráci. Nepodarilo sa. Predstavitelia mesta a televízie nám odkázali, že nemajú finančné prostriedky na vysielanie správ pre divákov mesta Martin prostredníctvom uvádzaných kanálov,“ informuje Boris Rizman, konateľ spoločnosti Slov Media Group, s.r.o. 

 

Toto zdôvodnenie je nepochopiteľné, keďže TV Turiec má mesačný rozpočet vo výške viac ako 13 000 €. Osobne prevádzkujem dve regionálne televízie a v obore som viac ako 20 rokov. Viem, aké sú možné prevádzkové náklady na mestskú televíziu. 13 000 € je viac ako štedrá dotácia. TV Turiec vysiela prostredníctvom rozvodov Martico, pričom, podľa vyjadrenia konateľa, ani neuvažuje o rozšírení pokrytia signálom. V skutočnosti to znamená, že veľká časť obyvateľov mesta Martin nikdy nebude mať prístup k vysielanému obsahu televízie Turiec. Ako človekovi, pôsobiacemu v tejto oblasti dlhé obdobie, mi je ľúto, že odborne pripravené spravodajstvo neuvidia diváci, ktorí si túto službu prostredníctvom miestnych daní platia. Stále verím, že napokon nájdeme spoločnú reč a riešenie danej situácie,“ dodáva p. Rizman.

 

Pohľad konateľa Televízie Turiec, Ing. Stanislava Thomku

 

Nie je pravda, že TV Severka ukončila odber, pravda je taká, že od konca mesiaca september sme my prestali dodávať náš autorský materiál TV Severka a vyzvali sme pána Rizmana na dohodu za jasne stanovených podmienok, na ktorú nereagoval. V minulosti sme sa stretli a džentlmensky sme sa dohodli, že spravodajské príspevky TVT budeme posielať TV Severka, tá ich bude uverejňovať vo svojom spravodajskom bloku, nakoľko máme za to, aby sa k našim správam dostalo, čo najviac ľudí z regiónu Turiec.

 

Neskôr prišla výzva od pána Rizmana, že mu máme platiť 2.880 eur mesačne za to, že naše spravodajské príspevky budú odvysielané v jeho televízii. Iná televízia, s ktorou máme dohodu, bola ochotná za naše spravodajské príspevky, ktoré využili vo svojom vysielaní zaplatiť nám. Pána Rizmana som vyzval na dohodu, že my mu budeme našimi správami vypĺňať jeho spravodajstvo, on ho bude uverejňovať nezostrihané a peňažné plnenie bude nulové. Na tieto podmienky dodnes nereagoval. Máme za to, že 2.880 eur, ktoré od nás požadovala TV Severka sa dajú využiť lepšie, ako platiť niekomu za to, že mu napĺňame jeho spravodajstvo a on naše autorské príspevky ešte aj strihá a upravuje, “ hovorí Stanislav Thomka.

 

Mesto Martin a spor dvoch televízií

 

Mesto Martin sa momentálne ešte stále nachádza v nútenej správe, a preto zo zákona nemôže vyčleňovať finančné prostriedky na iné činnosti ako tie, ktoré sú samospráve určené zákonom. Podpora súkromných televízií do tejto kategórie nepatrí. Spor dvoch regionálnych televízií - TVT a TV Severka je vecou konateľov a vedenia uvedených subjektov, “ uviedla hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová.


Reklama

príbuzné témy

Reklama