Pocta predčasne narodeným deťom

Autor: Pocta predčasne narodeným deťom
Foto: Pocta predčasne narodeným deťom
Uverejnené: 28. september 2015

Pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí sa druhú novembrovú nedeľu uskutočnil v evanjelickom kostole na Memorandovom námestí koncert venovaný malým bojovníkom a ich obetavým rodinám.

Neonatologická klinika ako hlavný organizátor podujatia chcela takýmto spôsobom vyjadriť obdiv všetkým predčasne narodeným deťom, ktorí si svoj život po skorom príchode na svet museli vybojovať. Koncert bol zároveň spomienkou na tých, ktorí svoj boj žiaľ prehrali a tiež poďakovaním pre rodičov a všetkých ostatných, ktorí sa o predčasne narodené deti s láskou a obetavosťou starajú.V programe sa predstavil súbor starej hudby Flautus vocis pod umeleckým vedením PaedDr. Otílie Moravčíkovej. Súčasťou večera bola výstava fotografií zachytávajúca životné príbehy predčasne narodených detí od ich narodenia.

 

Hlavným cieľom Svetového dňa predčasne narodených deti je najmä zvýšiť informovanosť a upozorniť na skutočnosť, že počty predčasných pôrodov na Slovensku stále rastú. V súčasnosti sa narodí predčasne takmer každé 10. bábätko. Tieto deti často vyžadujú dlhodobú špecializovanú starostlivosť. Nielen dieťa, ale aj celá rodina zápasí so zložitou situáciou a potrebuje pocit spolupatričnosti, podporu a pochopenie. Symbolickým vyjadrením tohto cieľa je fialová farba, do ktorej sa v tento deň zahaľujú najvýznamnejšie budovy a miesta na celom svete. Výnimočnú atmosféru v Martine umocňovala fialové nasvietenie Divadelného námestia.


Reklama

príbuzné témy

Reklama