Martinský cestovateľský festival má za sebou siedmy ročník

Autor: Martinský cestovateľský festival má za sebou siedmy ročník
Foto: Martinský cestovateľský festival má za sebou siedmy ročník
Uverejnené: 21. október 2015

V sobotu 11. novembra neskoro večer vyvrcholil už VII. ročník štvordňového Martinského cestovateľského festivalu pod názvom Bez hraníc. Realizovaný bol na viacerých miestach, ktoré boli dané charakterom jednotlivých festivalových dní.

Festival samotný už tradične priniesol rôzne zaujímavé témy zamerané na rôznorodosť kultúr, ale aj obdivuhodné výkony v horolezectve, či expedičnej turistike. K príprave a zorganizovaniu festivalu prispelo Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, Martinský klub priaznivcov cestovania a Slovenské národné múzeum v Martine.

 

Snahou organizátorov tohto zaujímavého festivalu bolo vytvoriť priestor na spoznávanie kultúrnych a spoločenských rozdielov v jednotlivých kútoch sveta, a tým znižovať mieru predsudkov a intolerancie, čo je v dnešnej dobe tak dôležité. Počas štyroch dní mohli návštevníci festivalu vidieť prezentácie a filmy nielen domácich prezentujúcich, ale aj zo susednej Českej republiky, či z Iraku, prostredníctvom Mariwana Majida, dnes žijúceho v Prahe.  Sme veľmi radi, že sme mohli medzi prezentujúcimi privítať aj Svetozára Krna, ktorý sa ako jediný prezentujúci zúčastnil všetkých ročníkov nášho festivalu.

 

 

Festivalový program obohatila súťažná výstava a tiež tematické výstavy fotografií, zachytávajúce ľudí v rôznych životných situáciách. Pridanou hodnotou bola netradičná inštalácia týchto výstav. Umiestnené boli v priestoroch kina Strojár a tiež na Chate na Martinských holiach. Počas festivalu boli už po druhý krát vymedzené bloky pre žiacke prezentácie z projektu Mosty kultúry II., podporeného Fondom na podporu umenia. Vďaka nim odzneli na festivale i najzaujímavejšie žiacke prezentácie, ktoré si mohli vypočuť žiaci základných škôl, ako aj široká verejnosť.

 

Tie sa mohli realizovať vďaka podpore vyučujúcich zo škôl zapojených do projektu.  Veľmi dobrú atmosféru festivalu spríjemnil hudobným vystúpením David Bolek. O hry a súťaže sa postarali skauti z Vrútok. Ďakujeme všetkým, ktorí sa akoukoľvek formou podieľali na zorganizovaní tohto ročníka, ako i návštevníkom, ktorí na festivale vytvorili naozaj príjemnú atmosféru. Už dnes sa  spoločne tešíme na ďalší ročník  festivalu Bez hraníc 2018.


Reklama

príbuzné témy

Reklama