Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Pilates robí zázraky, pomáha pri bolestiach a zlepšuje kondíciu

Autor: Pilates robí zázraky, pomáha pri bolestiach a zlepšuje kondíciu
Foto: Pilates robí zázraky, pomáha pri bolestiach a zlepšuje kondíciu
Uverejnené: 21. marec 2013

Seriózne štatistiky hovoria, že bolesti chrbtice sú dnes najčastejšou príčinou návštev u lekára. Bolesť najčastejšie zasahuje krížovú časť chrbtice, ale môže sa objaviť pozdĺž celej chrbtovej kosti. Je to dôsledok nedostatku pohybu a nesprávnych návykov. Štyria z piatich dospelých osôb zažijú bolesti krížov aspoň raz za život.

Metóda Pilates je účinné cvičenie ako si udržať zdravú chrbticu

Pilates je kompletným cvičebným programom, ktorý zdôrazňuje, že telo je jeden celok. Základom je sústredenie mysle na každý jeden cvik. Cvičenie je systematické a plynulé. Všetky pohyby sú s koordinovaným dýchaním a človek má v každom momente dokonalú kontrolu nad vykonávaným pohybom.

Otec metódy Pilates sám trpel na chronické ochorenie

Metódu Pilates vytvoril Nemec Joseph Hubertus Pilates (1880-1967). Sám trpel na chronické degeneratívne ochorenia chrbtice a kĺbov. Jeho zdravotný stav ho nútil k pravidelnému cvičeniu. Od mladosti posilňoval a zlepšoval svoju telesnú kondíciu. Do svojho cvičebného programu zaradil jogu, sebaobranu, tanec a vzpieranie. Preštudoval  východné tradičné systémy starostlivosti o telo, ako aj grécke a nemecké telocvičné systémy zamerané na budovanie silných a pevných svalov. Skombinoval obidva smery a vytvoril vlastný program rozvoja tela a ducha. Svoju cvičebnú metódu zverejnil v roku 1914, kedy začal učiť londýnskych detektívov sebaobranu. Počas I. svetovej vojny, ako ošetrovateľ, vymyslel cvičenia pre nepohyblivých pacientov a k ich nemocničným posteliam zhotovil cvičebné pomôcky. Vytvoril program na posilňovanie a naťahovanie končatín a chrbtice.

Pilates ako nenáročná metóda vhodná pre všetky skupiny ľudí

Tréning pozostáva z telesných cvikov, strečingu a správneho dýchania. Cvičenie vyrovnáva svalovú nerovnováhu medzi preťaženými a ochabnutými svalmi – uvoľňuje skrátené a posilňuje oslabené skupiny svalov. Pozitívne ovplyvňuje fyzický i psychický stav a odstraňuje nesprávne pohybové návyky. Základom všetkých cvikov je posilnenie chrbtice, driekového svalstva a panvového dna. Kladie dôraz na koncentráciu, správne a kvalitné vykonávanie cvikov.

Metódu Pilates odporúčajú lekári a fyzioterapeuti, pričom je vhodná aj pri rehabilitácii po nehode. Pohybové tréningy sú vykonávané plynulo od jednoduchších foriem na základe potrieb cvičenca a individuálneho prístupu cvičiteľa. Po postupnom zvládnutí cvikov je možné prejsť na používanie pomocných strojov vyvinutých pre metódu Pilates. Vykonávanie cvikov na podložke je určené pre pokročilých. Cvičenie je vhodné pre všetky vekové kategórie aj tehotné ženy.

Cvičenie v Martine s kvalifikovaným trénerom

Cieľom Pilatesovej metódy je zlepšiť kontrolu nad svojím telom, posilniť ho a zlepšiť jeho ohybnosť. Metóda zahŕňa viac ako 500 cvikov, ktoré umožňujú zmiernenie bolestí hornej a dolnej časti chrbta, predĺženie chrbtice , dosiahnutie plochého bruška, posilnenie a prekrvenie orgánov, zlepšenie kondície a vitality organizmu. V Martine sme navštívili Pilates centrum – AussiePilates, majiteľkou je pani Dana Pápež, ktorá má ako kvalifikovaná trénerka už 10 ročnú prax.

Prečo Vás zaujala práve metóda pilates?

Pilates zvýši kvalitu vášho života. Mala som prácu, ktorá bola náročná na cestovanie, čas a psychiku. Po práci som trénovala pilates ľudí, ktorí potrebovali tiež uvoľniť záťaž, ktorá prichádza každý deň. Moja záľuba sa stala mojou prácou, ktorú mám veľmi rada. Pilates robím na profesionálnej úrovni, kde „šijem“ program na každého klienta zvlášť. Je dôležité spojiť myseľ a telo“.

Pre koho je pilates vhodný?

Pilates môžu cvičiť muži, ženy, deti. Cvičenie je vhodné pre všetky vekové kategórie. V živote prichádzajú aj zložité úlohy, zranenia, duševné či fyzické. Odzrkadlí sa nám to tým spôsobom, že začneme mať zdravotný problém. Snažím sa konzultovať aj pooperačné stavy, problém s pohybovým aparátom. Spolupracujem s rehabilitačným lekárom, gynekológom, ortopédom, psychiatrom. Trénujem aj podľa požiadavky v súkromí. Pracujem na báze absolútnej diskrétnosti.

Ako by sa dala zhodnotiť profesionalita pri vykonávaní tejto metódy?

Nie je pilates ako pilates. Veľa ľudí má len jednoduché informácie. Je to cvičenie, kde pracujeme sami na sebe: myseľ, šľachy, svaly, pohybový aparát, orgány, lymfatický systém. Robím rôzne programy, kde sa práve zameriavam na podstatu daného problému. Už dva roky robíme v programe, ktorý má aj omladzujúci efekt pre človeka. Vytvorila som metódu cvičenia v piesku. Poskytujem aj manažérsky alebo klasický program, kde sa vaša pracovná výkonnosť zvýši o 40%. Zároveň sa venujem spúšťacím bodom a ich odstraňovaniu. Mám prax s cvičením a štúdiom v zahraničí aj na Slovensku. Najkrajší význam a pocit z mojej práce mám, keď je človek zdravší, lepšie sa cíti, zdravotný problém zanikne alebo sa stlmí.

Na záver už len vyjadrenie spokojnej klientky

S pilatesom som začala dva roky po pôrode s cieľom minimalizovať bolesti v oblasti krčnej a hrudnej chrbtice. To som však netušila, aký to bude mať pre mňa celkový prínos. Spoznala som úžasného človeka Danku Pápež, ktorá ma svojim pozitívnym postojom a úprimným úsmevom usmernila k pozitívnemu mysleniu. V úvode mi vysvetlila, o čom vlastne pilates je. Nie je to len o rýchlom odcvičení si tréningu, ale o technike správneho dýchania a dotiahnutí každého jedného cviku. Základom pilatesu je teda dýchanie. Jeho správna technika u mňa viedla pomerne v krátkom čase k zlepšeniu môjho zdravotného stavu v zmysle zmiernenia až odstránenia bolestí chrbta a migrén (v závislosti od pravidelnosti cvičenia), prehĺbenia inspiračného dýchania s následným vzpriamením hrudníka (dovtedy som dýchala pomerne plytko a uvedomila som si nesprávne držanie tela), pri cvičení sa mi postupne spevňujú jednotlivé partie tela a tým sa mi formuje postava. Ale, čomu sa teším najviac - žijem s úsmevom, zmenil sa mi pohľad na seba samú a svet okolo mňa,“ uviedla MUDr. Slameňová, internista UNM

 

Autor Renáta Rudinská, fotografie z Pilates centrum – AussiePilates boli autorizované


Reklama

príbuzné témy

Reklama