Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Rýchlikom z Bratislavy do Žiliny o štvrťhodinu kratšie

Autor: Rýchlikom z Bratislavy do Žiliny o štvrťhodinu kratšie
Foto: Rýchlikom z Bratislavy do Žiliny o štvrťhodinu kratšie
Uverejnené: 09. február 2017

Bratislava (4. decembra 2017) – Cesta rýchlikom na jednej z najvyťaženejších železničných trás medzi Bratislavou a Žilinou bude trvať kratšie. Výraznú zmenu prináša zrýchlenie trate Bratislava – Púchov. Od platnosti nového grafikonu, 10. decembra, tam vlaky začnú premávať rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu. Z hlavného mesta sa cestovanie rýchlikom do Žiliny skráti o 15 minút, u vlakov kategórie InterCity to bude o 7 minút menej.

„Modernejšie trate prinášajú komfortnejší a spoľahlivý spôsob prepravy. Verím, že to cestujúci ocenia a zistia, že v mnohých prípadoch sa im oplatí vymeniť auto za ekologickejší vlak,“ povedal minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek. Zmena rýchlosti sa dotkne všetkých IC vlakov, rýchlikov R 6XX a väčšiny regionálnych rýchlikov s označením RR 7XX, ktoré premávajú medzi Bratislavou a Žilinou. Doteraz cesta rýchlikom z Bratislavy do Žiliny trvala 2 hodiny a 46 minút. Po novom to bude o štvrťhodinu menej, celkom 2 hodiny a 31 minút. Z Bratislavy sa rýchlikom R 6XX do Trenčína cestujúci prepravia za 1 hodinu a 21 minút, čo je o 7 minút menej ako doteraz. Rovnako, IC vlaky z Bratislavy do Trenčína zrýchlia na 59 minút, do Žiliny to bude trvať necelé dve hodiny.

 

{https://soundcloud.com/turieconline/rychlikom-z-bratislavy-do-ziliny-o-stvrthodinu-kratsie}

 

Vlakmi InterCity bude podľa nového cestovného poriadku 2017/2018 možné cestovať nielen rýchlejšie, ale po prvý raz aj priamo z metropoly východu až do hlavného mesta Rakúska. Doteraz cestujúci museli v bratislavskej hlavnej stanici prestupovať. Po novom môžu zostať vo vlaku, kým dopravca len vymení rušeň, čím sa skráti aj celkový čakací čas. Cesta priamym IC vlakom do Viedne potrvá 6 hodín a 12 minút.

 

Zrýchlenie trate v úseku Bratislava – Púchov je súčasťou stavby „Modernizácia železničnej trate Nové mesto nad Váhom – Púchov, III. etapa (úsek Zlatovce – Trenčianska Teplá)". Investícia vo výške 245 miliónov Eur trvala od roku 2012 do októbra 2017 a bola financovaná zo zdrojov ŽSR.

 

Od 10. decembra vstupuje do platnosti aj obnovené vlakové spojenie Bratislava-Petržalka  - Rajka, ktoré prinesie ďalšie možnosti prepojenia regiónov a pomôže bratislavskej prímestskej doprave. Ministerstvo dopravy pokračuje v lepšom prepojení Slovenska. Rezort dopravy hľadá dodatočné zdroje aj na ďalšie rozšírenie vlakovej dopravy na viacerých úsekoch nielen v okolí Bratislavy, vrátane nových rýchlych spojov na najvyťaženejších tratiach na východe krajiny. 


Reklama

príbuzné témy

Reklama