Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

S príchodom jari v Martine začala Jarná očista

Autor: S príchodom jari v Martine začala Jarná očista
Foto: S príchodom jari v Martine začala Jarná očista
Uverejnené: 23. marec 2013

S jarou prichádza do mesta aj Jarná očista. Od 22. marca do 27. mája bude v meste rozmiestnených celkovo 183 veľkokapacitných kontajnerov, vďaka nim sa budú môcť občania zbaviť starého nábytku, sedačiek a skríň.

Občania si už zvykli, že mesto pravidelne dvakrát do roka umiestňuje po jednotlivých mestských častiach veľkokapacitné kontajnery – robí tak vždy na jar a na jeseň. Obyvatelia mesta môžu túto možnosť využiť bezplatne. V prípade pravidelného vývozu komunálneho odpadu – smetných nádob, si náklady na túto službu delí s občanom mesto. Občania za ňu platia vo forme poplatku za komunálny odpad, ten však nepokrýva celkové náklady a približne štvrtinu dopláca mesto zo svojho rozpočtu.

Začína v mestskej časti Stred

Počas minuloročnej jarnej očisty sa celkovo vyzbieralo 200 ton odpadu. Tohtoročná jarná očista začne podľa harmonogramu v piatok 22. marca v mestskej časti Stred. Kontajnery budú umiestnené vždy v piatok po 13.h a v pondelok po víkende budú vyprázdnené a miesta dočistené. V problémových častiach, kde nie je možné rozmiestnenie po 13.h, budú dodané ráno. Postupne do 27. mája budú kontajnery umiestnené vo všetkých mestských častiach. Harmonogram umiestnenia veľkokapacitných kontajnerov nájdete na webovej stránke mesta ako aj na stránke Brantner Fatra.

Čo patrí do veľkokapacitných kontajnerov

Do veľkokapacitných kontajnerov patrí objemný komunálny odpad, ako napríklad nábytok,  či drobný stavebný odpad. Naopak nepatrí sem odpad s obsahom škodlivín, ako je  elektroodpad z domácnosti ako napríklad práčky, chladničky, drobné elektrospotrebiče, telekomunikačné zariadenia (počítače, tlačiarne), spotrebná elektronika (rozhlasové a televízne prijímače), svetelné zdroje (svietidlá, žiarivky, výbojky), kyseliny, rozpúšťadlá, farby, batérie, akumulátory, oleje a tuky, pneumatiky. Odpad s obsahom škodlivín môžu občania odovzdať v zbernom dvore Brantner Fatra s.r.o. na Robotníckej ulici 20 v Martine počas pracovných dní medzi 10.h a 18.h, v sobotu medzi 7.h a 15.h.


Mesto recykluje a minimalizuje výskyt čiernych skládok

Mesto Martin pristupuje k odpadovému hospodárstvu zodpovedne. Od roku 2007 triedi papier, sklo, plasty a elektroodpad. Každý, kto chce zaniesť odpad na zberný dvor, musí splniť niekoľko podmienok, napríklad musí byť obyvateľom mesta Martin a musí mať uhradený poplatok za zber, prepravu a zneškodnenie komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov (poplatok za smetné). Martinčan môže na zberný dvor uložiť drobný stavebný odpad a objemný odpad do 500 kilogramov po predložení občianskeho preukazu bezplatne. Ak ide o väčší objem ako 500 kg, platí sa podľa cenníka. V zbernom dvore môžu bezplatne odovzdať zložky separovaného zberu, elektrický i elektronický odpad v primeranom množstve aj fyzické osoby oprávnené na podnikanie a právnické osoby, ale aj osoby s trvalým pobytom mimo Martina. Objemný odpad je dovozca povinný poukladať do zberného kontajnera tak, aby zaberal čo najmenej miesta. Obyvateľ je povinný odpad vyseparovať, ak ho už vyseparovaný nepriviezol a uložiť ho do kontajnerov na to určených. Na ZD bude prijatý len odpad, ktorý zodpovedá zložkám, ktoré je možné na ZD prijať. Na zberný dvor nepatria komunálny odpad, odpad z rozobratých dopravných prostriedkov, nebezpečný stavebný odpad (azbestová strešná krytina, azbestové rúry).

 

Harmonogram očisty na stiahnutie (formát PDF)

 

Autor: Mesto Martin


Reklama

príbuzné témy

Reklama