Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Ako chutili chuťovky z archívu?

Autor: Ako chutili chuťovky z archívu?
Foto: Ako chutili chuťovky z archívu?
Uverejnené: 22. august 2017

Chutili výborne! Propagátorka zdravej výživy a známa amabasádorka Jamieho Olivera, Janica Lacová, sa  skutočne chutne a zdravo vysporiadala so 150-ročnými receptami z archívu Slovenskej národnej knižnice. 

V Slovenskej národnej knižnici chutilo zvedavcom, labužníkom, odporcom zdravej výživy a dokonca "zelenú nátierku" aj "červenú kašu" zhltli bez komentára aj najmenší ochutnávači. Janica Lacová návštevníkom predviedla, že aj dnes sa dá pripraviť moderné jedlo z kuchárskych kníh, ktoré vyšli napríklad v roku 1870 či 1907 a nachádzajú sa vo fondoch SNK.

 

 

Tieto moderné a zdravé alternatívy boli pripravené "na motívy" Novej kuchárskej knihy Terézie Vansovej z roku 1914 a Prvej kuchárskej knihy v slovenskej reči - k velikému osohu nie len pre domácu potrebu, ale aj pre hospodárstvo, obsahujúc tie najjednoduchšie, ako i najvyberanejšie jedlá i pre každodenné i mimoriadne skvelé hody z roku 1870. Jej zostavovateľom bol Ján Babilon, budapeštiansky mešťan pôvodom z Gemera, ktorý vlastnil reštauráciu, v ktorej sa varili slovenské jedlá.

 

Pritom to nie sú najstaršie kuchárske knihy, ktoré depozity SNK uchovávajú. Tou najstaršou je kuchárska kniha historika a spisovateľa Bartolomea Sacchiho (1421 - 1481), De honesta voluptate et valetudine (o pôžitku a zdraví), ktorá vyšla v Benátkach v roku 1475. Do Uhorska si ju priniesla so sebou druhá manželka Mateja Korvína, vtedy len 19-ročná Beatrix Aragónska, dcéra neapolského Ferdinanda I. Aj napriek tomu, že kniha neobsahuje recepty v takom zmysle, ako ich poznáme dnes, aj tak sa pokladá za prvú kuchársku knihu obdobia humanizmu a renesancie. Obsahovala cenné informácie pre urodzené dámy, ich domácnosť i kuchárov - veď o mnohých ingredienciách a pokrmoch predtým nikdy nepočuli.

 

Dozvieme sa v nej okrem iného aj to, že na kráľovských stoloch sa ocitali jarabice, bažanty, morskí ježkovia, polypy, kalmary a rôzne iné dobroty. Prvé skutočné kuchárska knihy s receptami začali vznikať v 16. storočí. Vychádzali hlavne v krajinách s kuchárskou tradíciou - vo Francúzsku, Anglicku a Nemecku. Od 18. storočia sa stalo vymýšľanie receptov modernou záležitosťou a mnoho jedál dostalo názov podľa ich "vynálezcov".

 

Babilonova "ľudová kuchárka" obsahuje recepty aj na bankety, radí vegetariánom aj ľuďom držiacim diétu a inšpiráciu v nej hľadala aj Janica na pripravované podujatie: "Tie najstaršie knihy boli pre mňa vždy najväčšou inšpiráciou. Úctivý jazyk, akým sú písané, ale aj múdre a praktické rady, ktoré majú zmysel až dodnes. Len sme na ne akosi zabudli. Je mi potešením, že sa môžem k najstarším receptom vracať práve doma, v Martine, v Slovenskej národnej knižnici. Súčasné aj minulé recepty majú toho veľa spoločného - lásku k potravinám, ale aj k tým pre koho jedlá pripravujeme," hovorí Janica Lacová.

 

Martinčania si toto podujatie užili ako posledné zo série "Kultúra na kopci" v roku 2017. Týmto podujatím sa organizátori snažia dávať na vedomie, že Slovenská národná knižnica nie je len miesto, kde "sa číta", ale celkovo miesto, kde sa žije a kde sa dá stráviť príjemné popoludnie i podvečer. Pre všetky tri podujatia bola vodítkom "kniha" a tak tomu bude aj v roku 2018, kedy vám ponúkne SNK v rámci "Kultúry na kopci" opäť niečo zaujímavé, zábavné a poučné. Sledujte naďalej Kalendári podujatí SNK. 

 

[widgetkit id="22"]


Reklama

príbuzné témy

Reklama