Výstava Sedem životov v OC Tulip

Autor: Výstava Sedem životov v OC Tulip
Foto: Výstava Sedem životov v OC Tulip
Uverejnené: 22. august 2017

OC Tulip vás pozýva na putovnú vernisáž umeleckých portrétov profesionálnej fotografky Jeny Šimkovej, ktoré vznikli v rámci informačnej kampane s názvom SEDEM ŽIVOTOV. Kampaň na podporu odberového a transplantačného programu realizuje Slovenská transplantologická spoločnosť.

Cieľom kampane realizovanej pod záštitou Ministerstva zdravotníctva SR je upriamiť pozornosť na problematiku transplantácií a darcovstva orgánov na Slovensku. Výstavu fotografií si môžete v OC Tulip pozrieť od pondelka 5. marca do nedele 18. marca.

 

Prečo Sedem životov?

 

Jeden darca môže zachrániť až sedem ľudských životov darovaním orgánov: srdce, pľúca, pečeň, obličky (pravá a ľavá), pankreas, črevo. Darovanie a transplantácia orgánov je službou životu, ktorá predstavuje vysokú mravnú hodnotu. Dnes už nikto nepochybuje o tom, že transplantácie orgánov zachraňujú ľudské životy a dávajú šancu žiť tým, pre ktorých je transplantácia jedinou nádejou na život. Svätý Ján Pavol II povedal: „Do ľudských sŕdc je potrebné vštepovať rýdzosť a hĺbku lásky, ktorá sa môže prejaviť rozhodnutím stať sa darcom orgánov.“

 

Darovanie životne dôležitých orgánov pacientom, je prejavom mimoriadnej ľudskosti a solidarity s tými, pre ktorých je transplantácia orgánov jedinou nádejou na život. Informačno-vzdelávacia kampaň Sedem životov má za cieľ upriamiť pozornosť na túto problematiku, edukovať verejnosť a zvýšiť počet odberov a orgánových transplantácií. Sme presvedčení, že šírením osvety o tejto téme pomôžeme znížiť dobu čakania na životne dôležitý orgán a zabránime tak predčasným úmrtiam pacientov ktorí čakajú na transplantáciu. Až 443 pacientov stále čaká na transplantáciu životne dôležitého orgánu. Ich život závisí aj od nás. Pretože každé ÁNO darovaniu orgánov znamená zachrániť život 7 pacientom.

 

Vedeli ste že?

 

  • 165 pacientom sme v minulom roku zachránili život vďaka transplantácii životne dôležitého orgánu
  • 125 pacientov žije vďaka tomu, že im v minulom roku bola transplantovaná oblička
  • 17 pacientov žije vďaka tomu, že im v minulom roku bolo transplantované srdce
  • 23 vďaka tomu, že im v minulom roku bola transplantovaná pečeň
  • 368 pacientov čaká na transplantáciu obličky
  • 39 pacientov čaká na transplantáciu pečene
  • 36 pacientov čaká na transplantáciu srdca

 

Kto môže darovať orgán?

 

V Slovenskej republike upravuje podmienky darovania a transplantácie orgánov, tkanív a buniek zákon 576/2004 Zb. o zdravotnej starostlivosti. Princípom, ktorý u nás platí je predpokladaný súhlas. To znamená, že potenciálnym darcom je každý, kto počas života neodmietol darovanie orgánov po smrti. Podmienkou začatia procesu odberu orgánov je úplná a nezvratná strata všetkých životne dôležitých funkcií mozgu potenciálneho darcu (mozgová smrť).

 

Len v minulom roku bolo vďaka transplantácii orgánov zachránených 165 pacientov. Napriek tomu Slovensko stále patrí medzi krajiny s najnižším počtom orgánových transplantácií v Európe. Informačná kampaň Sedem život má za cieľ šíriť osvetu a vzdelávať v tejto oblasti tak odbornú, ako aj laickú verejnosť. Pretože darovanie orgánov je najšľachetnejším prejavom solidarity s tými, pre ktorých je transplantácia orgánov jedinou nádejou na život.

 

Ako je to v zahraničí?

 

Lídrom v oblasti transplantácie orgánov je Španielsko. Vykonáva sa tu 33 % transplantácií v celej EÚ. Španielsko má zároveň najvyšší podiel darovaných orgánov od mŕtvych darcov na počet obyvateľov. Nasledujú ho Chorvátsko, Belgicko, Malta a Portugalsko. Medzi ďalšie krajiny, v ktorých sa vykonáva najvyšší počet transplantácií orgánov patria: Francúzsko, Nórsko, Rakúsko, Taliansko, Írsko a Česká republika. Chirurgická klinika a transplantačné centrum v Univerzitnej nemocnici Martin, je jedným z piatich Odborných pracovísk na Slovensku, ktoré sa venujú orgánovým transplantáciám.


Reklama

príbuzné témy

Reklama