Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Vajanského Martin 2018 – víťazi regionálneho kola

Autor: Vajanského Martin 2018 – víťazi regionálneho kola
Foto: Vajanského Martin 2018 – víťazi regionálneho kola
Uverejnené: 06. marec 2016

Turčianske kultúrne stredisko v Martine  v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja zorganizovalo 5. – 8. marca 2018 v priestoroch Turčianskej knižnice v Martine a 9. marca 2018 v priestoroch Mestského úradu v Turčianskych Tepliciach  regionálne kolo celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky Hviezdoslavov Kubín v umeleckom prednese poézie a prózy. Od roku 1996 sa táto regionálna i krajská súťaž v Martine koná pod názvom Vajanského Martin.

Hlavným cieľom súťaže je nadobúdanie vedomostí, rozvíjanie zručností a umelecko-odborný rast jednotlivcov prostredníctvom poznávania, realizácie a prezentácie umeleckej tvorby v oblasti umeleckého prednesu. Poslaním podujatia je podporovať a rozvíjať poznanie a šírenie literárnych hodnôt. Súťaž taktiež výrazne prispieva k vyhľadávaniu talentovaných žiakov a študentov v oblasti umeleckého slova, vedie ich k samostatnej tvorivej činnosti, upevňuje ich záujem o sebavzdelávanie, prispieva k efektívnemu využívaniu voľného času...

 

Vajanského Martin má každý rok širokú základňu súťažiacich, ktorí sa delia podľa veku a podľa  prezentovaného umeleckého textu na poéziu a prózu. Do súťaže sa zapájajú žiaci základných škôl (I., II. a III. kategória), stredných škôl (IV. kategória) a dospelí od 20 rokov (V. kategória) z okresov Martin a Turčianske Teplice. Tohto ročníka sa zúčastnilo rekordných 162 recitátorov, ktorí sa uchádzali o priazeň odbornej poroty, v ktorej pracovalo 30 porotcov z radov učiteľov základných, stredných škôl a konzervatórií, ale i recitátorov. Závery ich rozhodnutí posunuli 26 recitátorov do krajského kola, ktoré sa uskutoční 2. a 3. mája v Turčianskej galérii v Martine.

 

V rámci krajského kola Vajanského Martin sa 4. mája uskutoční v Štúdiu Slovenského komorného divadla v Martine aj prehliadka divadiel poézie a detských recitačných kolektívov. Regionálne kolo súťaže bolo realizované s finančným prispením mesta Martin a mesta Turčianske Teplice, spoluorganizátormi súťaže boli Turčianska knižnica v Martine a mesto Turčianske Teplice.

 

Výsledky regionálneho kola Vajanského Martin 2018: na stiahnutie

 

[widgetkit id="71" name="3391"]

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama