Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Pneumológovia prinavracajú pacientom zdravý spánok

Autor: Pneumológovia prinavracajú pacientom zdravý spánok
Foto: Pneumológovia prinavracajú pacientom zdravý spánok
Uverejnené: 07. apríl 2017

Spánkové laboratórium v martinskej nemocnici vracia ľuďom stratený životný elán. Poruchy spánku je možné liečiť na Klinike pneumológie a ftizeológie JLF UK a UNM. Odborníci upozorňujú na potrebu kvalitného spánku v súvislosti so Svetovým dňom zdravého spánku, ktorý sme si pripomenuli dňa 21. marca.

Spánok je základnou ľudskou potrebou a je vedecky dokázané, že jeho nedostatok má negatívny vplyv na naše zdravie. Absencia spánku ovplyvňuje našu pozornosť, pamäť a každodenné aktivity. Dlhodobý deficit môže viesť k závažným zdravotným problémom ako napríklad obezita, diabetes alebo oslabenie imunitného systému.

 

Poruchy spánku môžu byť neurologického alebo psychického pôvodu

 

Z okruhu spánkových porúch dýchania je najčastejší  práve obštrukčný typ spánkového apnoe, charakterizovaný  prestávkami dýchania počas spánku, alebo nedostatočným dýchaním počas spánku. Univerzitná nemocnica Martin disponuje spánkovým laboratóriom vybaveným videopolysomnografickým prístrojom, ktorý slúži na presnú diagnostiku a liečbu porúch spánku a spánkových porúch dýchania. „Ročne vykonáme 260 vyšetrení, pričom v 90% prípadoch ide o tzv. syndróm spánkového apnoe, ktorý sa prejavuje niekoľkosekundovými prestávkami v dýchaní“ tvrdí MUDr. Ivan Kocan, PhD., zástupca prednostu pľúcnej kliniky. Prestávky v dýchaní počas spánku  narušujú štruktúru spánku a jeho cykly, spôsobujú prechod do plytšieho stavu spánku alebo aj do stavu bdelosti.

 

Špecifickým pre pacientov so spánkovými apnoe je nepravidelné hlasné chrápanie

 

Osoby s poruchami spánku sa prebúdzajú s pocitom únavy a zaspávajú pri bežných denných činnostiach. Ich kognitívne funkcie sú narušené a kvalita života výrazne klesá. Takýto pacienti prichádzajú na celonočné polysomnografické vyšetrenie za účelom identifikácie spánkových porúch dýchania, aby im následne bola indikovaná liečba.

 

Kliniku pneumológie a ftizeológie navštívil aj 55-ročný pacient, ktorý sa dlhodobo sťažoval na nekvalitný spánok, bolesti hlavy, nesústredenosť a neschopnosť vykonávať manuálnu činnosť. Do práce chodieval len mechanicky, zaspával na chodbách, aj v nemocničnej čakárni. Lekári mu za pomoci polysomnografie  diagnostikovali ťažké obštrukčné spánkové apnoe a nastavili liečbu pomocou pozitívnej pretlakovej ventilácie. Tá spočíva v spaní so špeciálnou respiračnou maskou, ktorá odstraňuje kolaps dýchacích ciest, eliminuje chrápanie a prestávky v dýchaní.

 

Pacient už po pár dňoch cítil, že kvalita spánku sa zlepšila. Po pár týždňoch prestal byť spavý a po polročnej liečbe nastala podstatná zmena. „Manželka pacienta ďakovala, že sme jej vrátili iného človeka. Začal čítať knihy, zlepšila sa mu pamäť a schopnosť myslieť. Je spoločenskejší a vrátil sa späť k manuálnej práci“ popisuje svoju skúsenosť MUDr. Kocan. Dodáva, že ide o efektívnu liečbu, ktorá, žiaľ, nevylieči príčinu porúch dýchania, ale výrazne zlepšuje a skvalitňuje život pacienta. Niektorí pacienti spávajú s prístrojom doživotne.

 

Spánková medicína zaznamenáva v posledných dvoch desaťročiach vo svete aj na Slovensku výrazný medicínsky rozmach. Slovenská spoločnosť spánkovej medicíny má za cieľ vytvárať podmienky  pre  rozvoj spánkovej medicíny na Slovensku, zvyšovať odborné znalosti jej členov a tiež realizovať edukačné programy pre lekárov, stredný zdravotný personál a pre pacientov v rámci spánkovej medicíny.


Reklama

príbuzné témy

Reklama