Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Molekulárna kuchyňa: workshop pre žiakov SOŠ obchodu a služieb

Autor: Molekulárna kuchyňa: workshop pre žiakov SOŠ obchodu a služieb
Foto: Molekulárna kuchyňa: workshop pre žiakov SOŠ obchodu a služieb
Uverejnené: 10. november 2017

Dňa 22. marca 2018 do školskej jedálne Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine zavítal vzácny hosť z Prahy, špička svetovej molekulárnej gastronómie pán Petr Koukolíček. Žiakov študijného odboru hotelová akadémia zasvätil do tajov prípravy molekulárnych nápojov a pokrmov, pri ktorej mali možnosť pozorovať meniacu sa štruktúru a skupenstvo používaných surovín.

Nápoje ako čerstvé ovocné a zeleninové freshe, šťavy, džúsy, alkoholické nápoje, mlieko, káva, čaj a ďalšie sa pomocou rôznych emulgátorov, či aditív pred ich očami menili na tuhé látky, kvázi želé rôznych konzistencií a tvarov. Na finger food lyžiciach ich mali možnosť vidieť naservírované ako malé umelecké diela, ktoré mohli prirodzene ochutnať. Najviac ich zaujala príprava kaviáru z Blue Curacaa, sfér z mangového freshu a Campari a mysteriózneho dymiaceho pomarančového freshu.

 

Pán Koukolíček na workshope oboznámil žiakov aj s prípravou rôznych pien (espúm), jedlých prachov a hlín, svietiacich „riboflavínových“ pokrmov a niektorých dezertov pomocou tekutého dusíka. Poučil ich, ako majú s ním zaobchádzať, aby im neublížil. Po zaujímavej prednáške im prakticky predviedol prípravu kapučínovej peny, ktorú zamrazil tekutých dusíkom, rozbil na prach, z ktorého im pri jeho konzumovaní  vychádzal z úst, nosa a uší dym. A to bol úmysel prípravy tohto pokrmu. Vyvolať v nich zážitok, úsmev na tvári a pobaviť ich.

 

 

Žiaci na workshope mali možnosť vidieť, že gastronómia niekedy vie byť aj jedno veľké šialenstvo, že už v tomto čase je rozvinutá do širokospektrálnych dimenzií. Pochopili, že v dnešnej dobe musia na sebe veľmi pracovať, aby po skončení školy vedeli hosťom ponúkať produkty, ktoré ich zaujmú, prilákajú do pohostinských zariadení. Pochopili tiež, že pokiaľ sa budú chcieť na trhu udržať čo najdlhšie, musia svoje produkty neustále  inovovať, čo je pre každého podnikateľa v oblasti gastronómie veľmi vyčerpávajúce.

 

Workshop zameraný na molekulárnu kuchyňu posunul žiakov v ich odbornom raste. Ukázal im alternatívu tradičnej prípravy nápojov a pokrmov. Alternatívu, ktorú môžu ďalej rozvíjať. Alternatívu, ktorá im pomôže odlíšiť sa od tvrdej konkurencie a prežiť.


Reklama

príbuzné témy

Reklama