Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Združenie Matka a dieťa Turca pomáha, kde treba

Autor: Združenie Matka a dieťa Turca pomáha, kde treba
Foto: Združenie Matka a dieťa Turca pomáha, kde treba
Uverejnené: 22. august 2017

Začiatkom marca 2018 sa uskutočnil už 11. ročník benefičného koncertu v podaní Sisy Sklovskej, Richarda Rikkona a ďalších hostí. Výťažok z neho bude venovaný na podporu detí postihnutých autizmom. Zakúpením lístka diváci prispeli na projekty občianskeho združenia Matka a dieťa Turca.

Predsedníčka tohto združenia, Ing. Petra Piršelová, sa ku koncertu vyjadrila: Ohlasy na koncert sme mali super, myslím, že ľudia si to chválili, že to bolo naozaj dobré. Veľké ohlasy sme mali na predkapelu z Evanjelickej školy. Každý si našiel to svoje, žánrovo to bolo naozaj pestré. Niektorí ľudia boli veľmi milo prekvapení zo Sisy Sklovskej, ako sa na javisku odovzdala, tiež boli skvelé ohlasy na Juraja Baču. Bolo takmer vypredané, čomu sa veľmi tešíme. Výťažok zo vstupného bol približne do 5000 eur, čo je pre nás vynikajúca suma, lebo každý peniaz je dobrý. Táto suma je vždy taká štartovacia, z ktorej sa dá urobiť už niečo veľkolepé.“

 

 

Časť z výťažku poputuje spoločnosti na pomoc osobám s autizmom SPOSA - Turiec, o. z., ktorému členky združenia Matka a dieťa Turca prisľúbili pomoc. SPOSA - Turiec potrebujú momentálne urobiť novú kuchyňu, jednak kvôli tomu, aby mohli byť ich klienti samoobslužní, teda aby si dokázali sami urobiť kávu, čaj, zobrať si pohár limonády. Tiež však majú chlapca, u ktorého objavili cukrársky talent a chcú ho tiež podporiť.

 

„Tak sme im dali úlohu, aby sa na to pozreli,  ako a čo potrebujú. Lebo napríklad mnohé autistické deti fascinuje tečúca voda, aby nedochádzalo ku konfliktom alebo nežiadúcim situáciám. Už sme im podobne pomohli, dali sme koberce, vymenili sme dvere a tak by sme veľmi radi pomohli ešte kúsok ďalej, aby tie detičky, čo sa týka priestoru, boli potom už v podstate sebestačné,“ dodáva P. Piršelová a pokračuje: „S občianskym združením SPOSA - Turiec je výborná spolupráca, tiež je to taký kolektív šikovných a akčných žien, ktoré neplačú kdesi a nesťažujú sa, ale robia niečo, a keď vidia problém, snažia sa ho vyriešiť, tak ako my. Aj preto sme si veľmi dobre sadli.“

 

Združenie Matka a dieťa Turca má za sebou veľa úspešných projektov

 

V tomto roku zatiaľ stihli industriálny ples, dokončili detskú chirurgiu, tvorivú dielničku pre DSS Méta na Lipovci, vianočný koncert pre seniorov v Dome dôchodcov na Ľadovni, ktorým tiež pomohli kúpiť materiál na tvorivú činnosť, pretože ako u detí, tak aj u seniorov má zamestnanie rúk veľký vplyv na mozog. „Takže sme im zakúpili spoločenské hry, pastelky, farbičky, všetko možné, aby mohli tvoriť a  vystrihovať,“ vysvetľuje predsedníčka občianskeho združenia.

 

Tento rok stihli tiež zrealizovať verejnú zbierku Svetielka, v ktorej sa na detské rehabilitácie vyzbieralo okolo 620 EUR. Na vylepšenie multisenzorickej terapie, ktorá vplýva na všetky zmysly dieťaťa, venovali už 5000 eur a na fyziatricko-rehabilitačnom oddelení je to vidieť.  „Tie detičky majú dosť náročné cvičenia, každé jedno si prejde dlhú cestu a každá pomoc na tej ceste je veľmi dobrá,“ hovorí P. Piršelová. Tento rok plánujú pomôcť aj oddeleniu intenzívnej pediatrickej medicíny.

 

Občianske združenie chce ešte dokončiť záhradu DSS Méta v Priekope, čo je ale veľký oriešok, lebo členky čaká veľa fyzickej práce. P. Piršelová vysvetľuje: „Postavili sme tam altánok, už by mal slúžiť. Dobré na tom je, že to bude aj participácia rodičov klientov a prisľúbil nám pomoc aj Rotary Club, takže to bude fajn. Teraz už len naplánovať nejakú sobotu, hrabličky, motičku, fúrik a ideme sa všetci do toho pustiť.“

 

Finančnou čiastkou pomôžu nadaným žiakom z GVPT, ktoré sa venujú robotike

 

Sú to žiaci, ktorí sú tak šikovní, že sa zúčastňujú medzinárodných súťaží, vlani boli v Japonsku a tento rok sa v máji chystajú do Ameriky. Podľa slov P. Piršelovej je naozaj ťažké finančne zabezpečiť samotnú cestu, ktorá je zavŕšením celoročného úsilia. „Niekto sa tým študentom celý školský rok venuje, stavajú roboty, programujú, čo je super, lebo tie deti by inač robili niečo iné a takto sa môžu venovať niečomu prínosnému. Takže sme im sľúbili, že im trochu na tú cestu pomôžeme,“ zmieňuje sa predsedníčka.

 

Minulý rok takto zrealizovalo 13 členiek združenia dokopy až 16 projektov, čo je naozaj veľké číslo na to, že to členky robia popri svojej práci, popri svojej rodine a sú to doslova stovky hodín od srdca odrobenej dobrovoľníckej práce. „Fungujeme tak, že každá z nás môže dať nápad na nejaký projekt. U nás zastávame demokratický princíp, čiže sa o každom projekte hlasuje. Mnohí sa nás pýtajú, či rozširujeme svoje rady, no nie je to už celkom možné, lebo naše obývačky, ktoré sú zároveň pracovňami, majú svoju kapacitu už naplnenú, ale pomoc prijmeme rady vždy,“ dodáva predsedníčka občianskeho združenia.

 

[widgetkit id="80" name="3431"]


Reklama

príbuzné témy

Reklama