Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Výrub v Jedľovinách: ide o obnovnú ťažbu

Autor: Výrub v Jedľovinách: ide o obnovnú ťažbu
Foto: Výrub v Jedľovinách: ide o obnovnú ťažbu
Uverejnené: 22. august 2017

Vypiľovanie desiatok stromov v Jedľovinách v martinskej časti Kolónia Hviezda rozhorčil veľa Martinčanov. Podľa všetkého ide o tzv. plánovanú obnovnú ťažbu.

Na situáciu sme sa pýtali ochranára a strážcu prírody Jána Holigu staršieho: „Prišiel som sem bývať v roku 1949 a tieto stromu boli už vtedy veľké. Nakoľko sem chodia ľudia na prechádzky, nie je problém pri vetre, aby strom spadol a privalil nejakého človeka. Viem, že toto veľa ľudí veľmi mrzí, ale stromy sa už patrilo vyrúbať. Príde sem štiepkovač, ktorý to zoštiepkuje a potom začneme sadiť nové stromky. O pár rokov to tu bude určite vyzerať lepšie,“ dopĺňa J. Holiga starší.

 

Povyše tohto vyrúbaného miesta sa nachádza územie, kde pred pár rokmi boli stromy tiež vyklčované. Dnes tam môžeme vidieť už narastené mladé stromčeky, ktoré sadil sám J. Holiga starší spolu s manželkou. Na území prvého stupňa ochrany by mal na tomto mieste po dohode s ochranármi vyrásť zmiešaný les s dubmi, bukmi, jedľami, smrekmi či smrekovcami. O pílení starých stromov sa zmienil aj Ján Holiga mladší „Bývam tu už 35 rokov a samozrejme les, ktorý tu bol, je moja história a spomienka. Človeku je ľúto, že také pekné stromy museli ísť dolu, ale žiaľ, takto to v kolobehu prírody funguje.“

 

Výrub prebieha na lesných pozemkoch v súkromnom vlastníctve podielnikov Urbáru Priekopa

 

Podľa slov J. Holigu staršieho, ľudia by si mali viac všímať pozitívne veci, ktoré Urbár Priekopa pre mesto Martin robí. Je to napríklad úprava tratí, po ktorých sa chodí mnoho ľudí bežkovať, lyžovať či behať. „Keď sa s nimi dohodneme, celú zimu nám autom neprejdú po tejto trati, ktorá vedie až na Stráne na Žingorovu ulicu.“ Tiež vyjadruje rozhorčenie nad nezodpovednými jazdcami na koňoch, ktorí sa v zime premávajú po tomto „chodníku zdravia“, po ktorom majú okrem nich zakázaný prejazd aj cyklisti. „Urbár nám vychádza v ústrety, aby bežci a lyžiari mali kade lyžovať a oni prídu a zničia hotovú robotu. Preto chcem dať do povedomia, aby sme si nekazili trasy slúžiace na takéto aktivity.“

 

[widgetkit id="81" name="3432"]

 

Peter Vons, poslanec za mestskú časť Priekopa: „Oslovovali ma mnohí ľudia s tým, že či viem, čo sa deje v Jedľovinách, že sa tu deje obrovský výrub a či proti tomu nejako nezasiahneme. Kontaktoval som odborného lesného hospodára pána Staňa a ten mi povedal, že je to všetko v poriadku,“ uviedol poslanec a zároveň dodal, že chápe, prečo sú ľudia v pozore, pretože nie všade sa rúbe tak, ako by sa malo.

 

 

Jozef Staňo potvrdil, že tieto stromy mali byť vyrúbané možno ešte oveľa skôr, pretože je vidieť, že mnohé z nich sú už vo vnútri zhnité a boli nasadené už pred viac ako 100 rokmi. „Nedalo mi a niektoré stromy som si odkrokoval a skutočne sú tu kusy, ktoré mali už po orezaní vrcholca a spodku viac ako 30 metrov. Pán Staňo povedal, že bolo povolené rúbať stromy na dvojnásobnú šírku výšky stromu. To znamená že išlo o stromy do šírky kmeňa 64 cm a to všetko je tu splnené,“ informoval ďalej P. Vons. Keď bude toto miesto vyčistené, ľudia si tu naďalej môžu chodiť opekať, tráviť voľný čas s rodinami a priateľmi či zahrať si pingpong.


Reklama

príbuzné témy

Reklama