Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Za slušné Slovensko: uplynulo takmer 6 týždňov, doterajšie zmeny nestačia

Autor: Za slušné Slovensko: uplynulo takmer 6 týždňov, doterajšie zmeny nestačia
Foto: Za slušné Slovensko: uplynulo takmer 6 týždňov, doterajšie zmeny nestačia
Uverejnené: 10. apríl 2018

Turčania sa na Divadelnom námestí v Martine stretli na zhromaždeniach za slušné Slovensko doteraz celkom päť krát. Ľudia, ktorých zomkla tragická smrť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, chcú ukázať, že im nie je ľahostajné súčasné nastavenie krajiny a volajú po zmene. Pripojili sa tak k občianskym zhromaždeniam podobne ako v Bratislave, Trenčíne, Košiciach, Banskej Bystrici, Nitre, Považskej Bystrici, Spišskej Novej Vsi, Revúcej, Poprade, Prahe, Paríži aj Vancouveri.

Účastníci zhromaždení už od začiatku požadujú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov, rovnako tak i dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin. Organizátormi zhromaždení je podnikateľka Katarína Chovanová, novinár Matej Bórik, podnikateľ Vladimír Polakovič, žiačky Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu (BGMH) v Sučanoch Michaela Knošková a Adriána Repáňová a študentka Laura Pálenčíkova z Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií.

 

Pietnym pochodom si uctili pamiatku Janka a Martinky

 

Na pietnu spomienku a tichý protest voči situácii v krajine prišlo okolo dvetisíc ľudí. Pochod sa i v Martine organizoval ako občianska, apolitická udalosť v rovnaký deň a v rovnakom čase vo viacerých mestách na Slovensku i svetových metropolách. V Martine sa ľudia najskôr zišli pri Štefunkovom súsoší Jánošikovej družiny, kde zapálili sviečky. Dav nesúci v rukách zapálené sviečky a fotografie zosnulého novinára s priateľkou, sa potom v pokojnom duchu pomaly presunul cez pešiu zónu na Divadelné námestie.

 

Pred Národný dom ľudia položili horiace sviečky, po čom nasledovala pokojná manifestácia, na ktorej odznelo niekoľko príhovorov. Zástupca novinárskej obce Roman Kopka, vyhlásil: „Vražda slovenského investigatívneho novinára ukázala, že naša spoločnosť nie je v stave ochrániť jeden zo základných pilierov slobody, slobodu slova a právo občanov kontrolovať mocných. Náš kolega sa snažil svoju prácu robiť so zanietením a určite aj s odvahou. Vraždu vnímame ako neospravedlniteľný útok na demokraciu, ktorý vrátil našu krajinu do čias bezprávia, do čias, keď pravda bola iba slovo a namiesto nej tu vládla nadutosť mocných, pocit nedotknuteľnosti a ignorovania všetkého, čo je obsahom slova demokracia.

 

[widgetkit id="83" name="3445"]

 

Na druhom zhromaždení vystúpili viaceré známe osobnosti z Martina

 

V piatok 9. marca 2018 vystúpili s príhovorom žiačky BGMH Miška Knošková a Aďka Repáňová, učiteľ anglického jazyka na Evanjelickej spojenej škole Mgr. Ľuboš Froľo, riaditeľ Evanjelickej spojenej školy Mgr. Jozef Sopoliga, Mgr. Lívia Muntagová a Marika Pokrievková z Iniciatívy slovenských učiteľov, študentky Gymnázia Viliama Paulinyho-Tótha Barborka Sýkorová a Lucka Ďuríková a herec, režisér, člen Malej scény v Bratislave, bývalý člen Cirque de Soleil, umelecký riaditeľ divadla Komika v Prešove Juraj Benčík.

 

Okrem nich vystúpila aj Prof.MUDr. Katarína Adamicová, PhD., ktorá vo svojej reči uviedla: „Voči zlu, ktoré zaplavuje naše Slovensko nemožno byť ľahostajný! Verím, že my všetci, ktorí sme sa tu stretli, sa zhodneme v tom, že sme stratili dôveru v súčasnú vládu, ktorá svojim paradoxným prístupom k vyšetrovaniu týchto vrážd, a tým, že namiesto obetí chráni podozrivých, relativizuje všetky hodnoty v spoločnosti. Sme tu preto, lebo sme prestali veriť, že naša vláda a ňou menované orgány sú ochotné spravodlivo a do dôsledkov vyšetriť tento zločin. Aj tento zločin traumatizujúci celú spoločnosť ukázal, že vybojované hodnoty z novembra 1989 nie sú raz a navždy automaticky dané a že sa o ne musíme všetci neprestajne usilovať.“

 

Medzi rečníkov patril aj predseda Spolku slovenských žien Živena, Ján Cíger, ktorý okrem iného odkázal mladých ľuďom: „Sám mám pocit viny, že z rôznych dôvodov som nebol občiansky zrelší, viac zvedavý, viac drzý. Príčina bola asi v tom, že politici nám kvapkali do života toxické prvky v podobe rôznych káuz, ich všemocnosti a nedotknuteľnosti a manipulácií. Otrávili nás a my sme rezignovali. Prosím, vy to neurobte! My starší ešte mnohí pozbierame sily a pomôžeme vám!“ Zhromaždení ľudia rečníkov pozorne počúvali a svoj súhlas s nimi vyjadrovali silným potleskom. Vystupňované emócie prešli až do spontánneho štrngania kľúčmi s pokrikom: Odstúpiť!. Záver vystúpení patril spoločnému zaspievaniu slovenskej hymny a opätovnému štrnganiu kľúčov.

 

[widgetkit id="82" name="3445a"]

 

Organizátori zhromaždení v Martine však vo svojej činnosti vytrvalo pokračovali

 

Tretie zhromaždenie za slušné Slovensko sa uskutočnilo 16. marca. So svojím príspevkom vystúpili viaceré osobnosti. Medzi nimi bol Dušan Katuščák - univerzitný profesor a bývalý generálny riaditeľ Slovenskej národnej knižnice, Bohuslav Šlichtík - zástupca nespokojných podnikateľov, Marián Sičák - Prednosta ORL v Ústrednej vojenskej nemocnici, Mojmír Ďurík - občiansky aktivista, Michal Prokopič,Tereza Altman, Martin Vatrál - študenti JLF UK, Jana Oľhová a Tomáš Mischura - zástupcovia umeleckého súboru SKD v Martine a na koniec Peter Trmos - kultúrny aktivista a grafický dizajnér, ktorý predstavil celoslovenskú iniciatívu reakcie vizuálnych umelcov. S príhovorom aj hudobným programom vystúpili aj Juraj Hnilica a Tomáš Gulán.

 

„Na dvoch predchádzajúcich zhromaždeniach sa veľká časť verejnosti postavila za slušnosť a proti násiliu. Stratili sme dôveru v inštitúcie tohto štátu a jeho politickú reprezentáciu. Prevažná väčšina informácií v článkoch Jána Kuciaka poukazovala na ľudí napojených na stranu SMER. Akákoľvek ďalšia vláda vedená SMER-om, preto nemôže byť pri vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy objektívna a dôveryhodná. Nedôverujeme odchádzajúcej vláde, ani vládnej koalícii a žiadame vypísanie predčasných volieb,“ vyhlásila Jana Oľhová v mene martinského divadla.

 

[widgetkit id="84" name="3445b"]

 

Programom štvrtého zhromaždenia dňa 23. marca sprevádzal moderátor Martin Ferenčík a báseň predniesla Barborka Baďa Benčíková. So svojimi príhovormi vystúpili aj herci - členovia umeleckého súboru martinského divadla: Jana Kovalčiková, Alena Pajtinková, Barbora Palčíková, Zuzana Rohoňová, Marek Geišberg, Tomáš Grega, Jaro Kysel, Tomáš Mischura a Daniel Žulčák. Okrem nich tiež ekológ Ján Topercer, Filip Čech, Roman Palenčár a Ján Cíger z Mädokýša. O hudbu sa postaral Dalibor Urminský – DeArt. Účastníci zhromaždenia mohli na pietne miesto odovzdať takmer tri stovky bielych tulipánov, ktoré venovala organizátorom Kultúrna scéna Martin.

 

Ján Topercer sa vyjadril: „Keď som narážal na tú liberálnu ideológiu, vôbec by som nežiadal teraz automaticky viac slobody. To je také veľmi moderné, veľmi sa tým mnohí ľudia nadchýnajú. Naopak, žiadal by som menej slobody, pre tamtých ľudí, ktorí zametajú kauzy pod koberec, ktorí odkladajú prípady, nevyšetria ich. Pod tým koberecom už máme zametené toľko špiny, že sa po ňom už ani nedá chodiť, taký je špinavý!“

 

[widgetkit id="86" name="3445c"]

 

Po veľkonočnej prestávke sa v zhromaždeniach pokračovalo

 

Vo štvrtok 5. apríla boli rečníkmi na námestí Miro Ondruš a Juraj Marček, Petra Novanská, Michal Svateník, Marek Geišberg (za SKD), Roman Kyčina, Ľuboš Froľo a Tomáš Gulán. Občianski aktivisti, Miroslav Ondruš a Juraj Marček, ktorí sa venujú rozvoju dobrovoľníctva, rozvoju občianskej spoločnosti a podpore vzťahu miestnych obyvateľov k svojmu prostrediu, sú zakladateľmi občianskeho združenia s názvom Premena v Turci.

 

Spolu s nimi vystúpila aj Milena Kiripolská, kultúrno-propagačná manažérka, ktorá sa vyjadrila: „Prečo vlastne ten môj hlas by mal byť počuť, čo už len ja vám môžem povedať. No práve preto sme tu dnes už po piatykrát, pretože každý z nás má svoj hlas a ten hlas je dôležitý. Je to presne tá fráza, ktorú nám každé štyri roky opakujú politici, ktorí sa uchádzajú o naše hlasy, a sú to presne tí istí politici, ktorí dnes naše názory a požiadavky vypočuť nechcú. Preto vás prosím, buďme hluční, keď sa budú diať neprávosti, buďme neodbytní, keď nebudeme dostávať odpovede na svoje otázky, buďme dôslední v kontrole ľudí, ktorých si zvolíme, buďme ako Jano Kuciak a nenechajme sa už nikdy uspať a upadnúť do ľahostajnosti. Strážme si svoju česť, slobody a demokraciu!“

 

[widgetkit id="85" name="3445d"]

 

Celoslovenské zhromaždenie bude v nedeľu 15. apríla o 16:00 na Nám. SNP v Bratislave s požiadavkami:

 

  • odvolanie policajného prezidenta T. Gašpara, nezávislá policajná inšpekcia a zmena spôsobu výberu vedenia policajného zboru
  • odstúpenie špeciálneho prokurátora D. Kováčika, zmena spôsobu voľby špeciálneho prokurátora

 

Od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uplynulo takmer 6 týždňov, no napriek prísľubom politikov o systémových zmenách a vyvodení personálnej zodpovednosti nenastali najmä v rezorte ministerstva vnútra stále žiadne reálne zmeny. "Miesto toho počúvame výhovorky a vnímame hrozbu nastupujúcej „normalizácie“ ako zo strany politikov, tak zo strany vedenia RTVS. Preto sa po dohode so všetkými organizátormi zhromaždení na celom Slovensku opäť stretneme, a to v nedeľu 15. apríla 2018 o 16:00. Na Slovensku sa uskutočnia dve zhromaždenia - na východnom Slovensku v Humennom a na západe v Bratislave. Takto chceme symbolicky vyjadriť jednotu naprieč všetkými slovenskými krajmi – „symbolicky na začiatku a konci krajiny," uvádzajú organizátori v spoločnom vyhlásení.

 

"Polícia a špeciálna prokuratúra sú inštitúcie, ktoré dlhodobo ignorujú korupčné kauzy, o ktorých písal zavraždený Ján a jeho kolegovia investigatívni novinári. Ak sa má polícia a prokuratúra zmeniť, potrebujeme nielen výmenu vedenia, ale hlavne systémové zmeny. Odstúpenie pána Gašpara a pána Kováčika je prvým nevyhnutným krokom k upratovaniu krajiny. Prvým krokom, aby sme mohli veriť, že sa kauzy nezametajú pod koberec. V nedeľu na zhromaždeniach budeme hovoriť o ďalších krokoch iniciatívy Za slušnú Slovensko. Budeme spoločne hovoriť tom, ako môžeme my všetci spoločne meniť Slovensko na slušnú a spravodlivú krajinu. Zhromaždenie pripravujeme v spolupráci s organizátormi zhromaždení v iných slovenských mestách," dodávajú organizátori.


Reklama

príbuzné témy

Reklama