Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Zamestnancom Kia Motors Slovakia sa zvýšia mzdy v priemere o 220 eur

Autor: Zamestnancom Kia Motors Slovakia sa zvýšia mzdy v priemere o 220 eur
Foto: Zamestnancom Kia Motors Slovakia sa zvýšia mzdy v priemere o 220 eur
Uverejnené: 17. apríl 2018

(Teplička nad Váhom) 17. apríl 2018 – Dnes sa podarilo uzavrieť vyjednávanie o mzdovom dodatku ku kolektívnej zmluve medzi Kia Motors Slovakia (KMS) a miestnou odborovou organizáciou (ZO OZ KOVO Kia Žilina). Nová zmluva bude platiť dva roky a výrobným zamestnancom spoločnosti zaručuje v tomto roku rast taríf v priemere o 75 eur. V roku 2019 im vzrastie základná mzda o ďalších 80 eur. Zvýši sa aj hodinové mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu na 1,30 eura v tomto a 1,50 eura v budúcom roku. Aj vďaka tomu sa príjem výrobných zamestnancov po započítaní bonusov a príplatkov zvýši v roku 2018 priemerne o 107 eur mesačne a v budúcom roku dokonca o 113 eur.

„Sme radi, že po mesiacoch zložitého vyjednávania sa obom stranám podarilo dospieť k dohode, ktorá je prijateľná tak pre zamestnávateľa, ako aj pre zástupcov zamestnancov. Našim pracovníkom zabezpečí nadpriemerný rast miezd a spoločnosti umožní plánovanie v dlhšom než jednoročnom horizonte. V situácii, kedy KMS spúšťa výrobu nového kľúčového modelu, a zároveň celý trh čelí poklesu záujmu zákazníkov o autá s naftovými motormi, je táto dohoda pre obe strany veľmi dôležitá. Na jednej strane umožňuje spoločnosti zabezpečiť budúcnosť závodu v prostredí rastúcej konkurencie, na strane druhej ponúka zamestnancom stabilitu a istotu nadštandardného rastu miezd,“ zhrnul prezident a výkonný riaditeľ CEO spoločnosti Dae-Sik Kim.

 

„Na takéto kompromisné riešenie sporu v kolektívnom vyjednávaní sme dostali mandát od našej členskej základne na nedeľnej Členskej schôdzi, a verím že konečná podoba dohody bude uspokojivá aj pre ostatných zamestnancov KMS, ktorých naša organizácia zastupuje v kolektívnom vyjednávaní,“ zhodnotil náročné rokovania predseda ZO OZ KOVO Kia Žilina Miroslav Chládek.

 

Priemerná mzda výrobných zamestnancov dosiahla v minulom roku 1 458 eur a vďaka dnešnej dohode porastie rýchlejšie než je trhový priemer. Zvýšenie tarifných miezd v nasledujúcich dvoch rokoch zároveň potvrdzuje, že Kia Motors Slovakia patrí z pohľadu odmeňovania medzi lídrov v žilinskom regióne.

 

„Základnej organizácii OZ KOVO Kia Žilina sa v tomto roku podarilo vyrokovať podobný výsledok ako v roku 2017, pričom okrem rastu základnej mzdy a vyššieho príplatku za prácu v noci získajú zamestnanci pracujúci v spoločnosti dlhšie ako päť rokov deň dovolenky navyše. Zhodnotenie výsledku kolektívneho vyjednávania však ako vždy nechávam na zamestnancoch samotných,“ hovorí predseda odborovej organizácie Miroslav Chládek.

 

„Chcem poďakovať našim zamestnancom a nesmierne si vážim, že uprednostnili racionálnu dohodu pred štrajkom, ktorý by zbytočne poškodil obe strany. Spoločnosť by kvôli oneskoreným dodávkam áut riskovala svoju dobrú povesť a zamestnanci by počas štrajku zbytočne prišli o časť svojej mzdy. Finálnu dohodu o zvýšení taríf považujem nielen za ocenenie práce zamestnancov našej spoločnosti, ale aj ich motiváciu pre úspešné spustenie výroby nových modelov v tomto aj budúcom roku. KMS oceňuje rozvážny postoj zamestnancov vo finálnej fáze kolektívneho vyjednávania,“ dodáva Dae-Sik Kim.

 

Podľa neho je aktuálna dohoda dôkazom, že KMS pozorne načúva potrebám svojich zamestnancov a hoci to nie je súčasťou kolektívnej zmluvy, spoločnosť dodrží svoje slovo a v tomto roku posunie do vyšších tarifných tried služobne najstarších zamestnancov. Ocení tak ich doterajšie pracovné úsilie a motiváciu. Mzda zamestnancov, ktorí budú presunutí do vyššej platovej triedy, tak porastie nad rámec dohodnutej valorizácie mzdy. V priebehu nasledujúcich dvoch rokov sa zvýši aj mzda pracovníkov v administratíve. Tí si polepšia v priemere o 7 %, tak v aktuálnom roku, ako aj v roku 2019. Obe strany sa zároveň dohodli, že zo sociálneho fondu bude všetkým zamestnancom poskytnutá vianočná poukážka v hodnote 100 eur v roku 2018 aj 2019.


Reklama

príbuzné témy

Reklama