Vzniká iniciatíva Slovensko nie je len Bratislava

Autor: Vzniká iniciatíva Slovensko nie je len Bratislava
Foto: Vzniká iniciatíva Slovensko nie je len Bratislava
Uverejnené: 18. apríl 2018

Štát venuje len slabú, ak vôbec nejakú, pozornosť rozvoju kultúry na regionálnej úrovni. Podporujú sa veľké kultúrne akcie, ktoré sa konajú najmä v Bratislave a kultúra v regiónoch sa dostáva na vedľajšiu koľaj. Preto sa iniciátori petície s názvom Slovensko nie je len Bratislava!, Eva Lacová a Maroš Balog, v pondelok 16. apríla 2018 symbolicky stretli pred starou budovou Matice Slovenskej, ktorá je v žalostnom stave a pripravili vyhlásenie a výzvu pre kompetentných.

Ako zmieňujú aj v petícii, tento žalostný stav je nutné urýchlene zmeniť a začať riešiť. Veď bohatstvo nášho národa pramení práve z regiónov a najmä tu je potrebné vychovávať nové generácie muzikantov, spevákov, folkloristov či majstrov. Napríklad náš tradičný nástroj fujaru už dnes pomaly nemá kto vyrábať a neexistuje nová generácia majstrov.

 

Obraciame sa s výzvou na okamžité riešenie aktuálneho stavu a problémov, ktoré trápia regióny Slovenska v oblasti kultúry. Dlhé roky sa systémovo neriešila podpora a financovanie kultúry v regiónoch, čo má za následok jej úpadok. Vážime si prácu všetkých umelcov a kultúrnych pracovníkov vo všetkých mestách vrátane Bratislavy, ale treba, aby sme si pamätali, že aj mnohí z nás sa dostali na vrchol kariéry z malých obcí a miest, kde sme sa učili prvé kroky na javisku, prvé slová pri mikrofóne, prvé ťahy štetcom či perom.Ak nebude fungovať regionálna kultúra, tak časom zanikne aj tá “veľká”, lebo nebude miesta, kde by sa mohla zrodiť, učiť a rásť,“ prízvukuje E. Lacová.

 

V liste, ktorý iniciátori petície adresovali ministerke kultúry Ľubici Laššákovej, sa vyjadrili: „Je veľa vecí a problémov, ktoré je nutné okamžite riešiť, ich vymenovanie by trvalo na tomto mieste veľmi dlho! Preto Vás žiadame, aby ste osobne vypočuli naše požiadavky a návrhy a začali spoločne s odbornou verejnosťou z regiónov  hľadať efektívne postupy a riešenia, ktoré nebudú len kozmetickou náplasťou, ale reálnou zmenou celého systému financovania a podpory všetkých druhov kultúry vo všetkých regiónoch Slovenska. Veríme, že Vás odkaz našich martinských rodákov inšpiruje k činom, ktoré budú hodné ich dedičstva.“

 

Link na petíciu, ktorú podpísalo za 3 dni viac ako 160 ľudí, medzi nimi aj herci Marek Geišberg či Lukáš Latinák, nájdete tu: https://goo.gl/bHKNsn


Reklama

príbuzné témy

Reklama