Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Ancijáš úspešne baví detských aj dospelých divákov

Autor: Ancijáš úspešne baví detských aj dospelých divákov
Foto: Ancijáš úspešne baví detských aj dospelých divákov
Uverejnené: 28. marec 2013

Už druhú sezónu je na domácej divadelnej scéne v ponuke inscenácia, ktorá teší divákov všetkých vekových skupín. Reč je o rozprávke Slovenského komorného divadla (SKD) Muflón Ancijáš. Žne úspechy pred martinským publikom, ale s rovnako vrelým prijatím sa stretáva aj na zájazdoch po Slovensku, minulé leto dokonca hosťovala na hudobnom festivale Pohoda.

Inscenácia vznikla podľa rozprávkových kníh Braňa Jobusa. Tento svojrázny muzikant, líder skupín Karpatské chrbáty či Vrbovskí víťazi, debutoval ako spisovateľ knihou Láskavé rozprávky v roku 2006. O štyri roky nato odštartoval svoju púť čitateľským svetom legendárny Muflón Ancijáš (Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda), v r. 2011 pribudlo pokračovanie Ako Muflón Ancijáš cestoval na západ. Magický svet Jobusových rozprávkových úletov zaujal aj dramaturgiu SKD. Réžiu zverili talentovanému tandemu Ján Luterán a Mariana Ďurčeková. „Jobus sa prostredníctvom knižiek prihovára deťom ako seberovným partnerom. Možno práve preto sú jeho knihy blízke aj deťom, aj dospelým,“ tvrdia inscenátori.

Zábavná ale i poučná inscenácia

Podľa Jobusovej predlohy vznikla v Martine inscenácia, ktorá má ambície detského diváka nielen zabaviť, ale tak trochu aj „poučiť“, nenásilne a hravo. Pobavia sa však aj všetci rodičia a starí rodičia, ktorí v divadle svoje ratolesti sprevádzajú. Ocenia nielen herecké výkony, ale predovšetkým vtipné repliky, zrkadliace aktuálnu realitu sveta dospelých. Pravdou je potom odporúčanie, že inscenácia je vhodná pre deti vo veku 6 až 60 rokov... alebo vlastne aj viac. Atraktívna je aj hudobná zložka inscenácie (autormi piesní a textov sú Braňo Jobus a Dano Heriban), potlesk si často vyslúži aj pohybová kreativita hercov, nápaditá je tiež scéna (Jozef Ciller).

Príbeh pre deti, ktorý obohatil tradičný divadelný repertoár

Príbeh muflóna, ktorý cestuje kamiónom po svete a všade, kde sa to len dá, je ochotný pomáhať je preto žiadaným obohatením tradičného divadelného repertoáru. Postavy Muflóna Ancijáša sa bravúrne zhostil  Dano Heriban, viacerými postavami šikovne prechádza Eva Gašparová, Nadežda Vladařová, Zuzana Rohoňová, Dominik Zaprihač a Tomáš Tomkuljak (a. h.). Hneď po sviatkoch Veľkej noci majú teda rodičia šancu vziať svoje ratolesti do divadla a „zdieľať“ spoločný divadelný zážitok. V Štúdiu SKD obľúbenú rozprávku uvedú v stredu 3. apríla o 17.00 podvečer.

 

Autor: Mira Kováčiková, foto: Braňo Konečný


Reklama

príbuzné témy

Reklama