Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Počas víkendu slovenský vidiek vďaka VIFI FESTU ožije filmom

Autor: Počas víkendu slovenský vidiek vďaka VIFI FESTU ožije filmom
Foto: Počas víkendu slovenský vidiek vďaka VIFI FESTU ožije filmom
Uverejnené: 22. august 2017

Názov VIFI FEST je údernejšou verziou charakteristiky „Vidiecky Filmový FESTival“ a označuje podujatie, ktoré sa v siedmich slovenských obciach uskutoční už tento víkend. Okrem toho, že prinesie do zapojených dedín filmové premietania, jeho ambíciou je prostredníctvom umenia spájať miestne komunity a zapájať ich do samotnej organizácie – miestni si program zostavujú a zabezpečujú prakticky sami.

Sedem obcí, jeden víkend, desiatky filmových premietaní a sprievodných akcií. Bzince pod Javorinou, Červeník, Kláštor pod Znievom, Mokrá Lúka, Oravská Polhora, Voznica a Zemplínske Hámre sú miestami, na ktorých to na konci týždňa bude „žiť filmom“. Ich aktívni obyvatelia a obyvateľky sa rozhodli prijať výzvu, z ponúkaných filmov vybrali tie, ktoré by sa domácemu publiku mohli páčiť, a pridali k nim sprievodné akcie na základe rovnakého kritéria. Finančne zabezpečiť podujatie im pomohla aj široká verejnosť, ktorá podujatie podporila v tzv. crowdfundingovej zbierke, úspešne ukončenej v polovici mája.

 

 

Filmy v programe spája v pilotnom ročníku festivalu téma VIDIEK, žánrom i rokom výroby sa však výrazne líšia. Okrem aktuálnych snímok ako Čiara (2017) a Po strništi bos (2017) nebudú v programe chýbať obľúbené tituly Obecná škola (1991) či Hoří, má panenko (1967). Detskému publiku vo viacerých obciach premietnu rozprávku Sedem zhavranelých bratov (2015) alebo pásmo Kino Fest Anča: Najlepšie animované filmy pre deti, ktoré zostavil rovnomenný žilinský festival.

 

Ponuka sprievodných podujatí je ešte pestrejšia. V Kláštore pod Znievom sa rozhodli VIFI FEST spojiť s tradičným Turčianskym akčným dňom a otvorením hasičskej ligy (tematicky nasledovaným práve premietaním komédie Hoří, má panenko). V Oravskej Polhore bude súčasťou podujatia výstava prác celotýždňového rezbárskeho plenéra. V Bzinciach pod Javorinou prebehne burza kníh a rozprávkové tvorivé dielne pre deti.

 

Detským účastníkom a účastníčkam podujatia venujú sprievodný program aj v Zemplínskych Hámroch, kde si budú môcť vyskúšať viacero tradičných remesiel. V Červeníku sa rozhodli neformálne vzdelávať všetky generácie prostredníctvom „Eko Talku“, diskusie s environmentálnou tematikou, ktorá bude predchádzať premietaniu dokumentárneho filmu Nesmrteľný les (2017). Obec Mokrá Lúka je súčasťou festivalu, no k programu sa pripojí neskôr, na konci školského roka viacerými zaujímavými aktivitami.

 

VIFI FEST je projektom študenta vzdelávacieho programu Sokratov inštitút, filmového scenáristu Petra Gašparíka. Jedným z cieľov štúdia je pozitívna zmena, o ktorú by sa mali študenti inštitútu pokúsiť v oblastiach, v ktorých ju považujú za potrebnú. Pre Petra, ktorý sám pochádza z vidieka, je podobnou oblasťou práve tamojší komunitný a kultúrny život. Prostredníctvom filmu a verejných premietaní s voľným vstupom by chcel podporiť komunikáciu v rámci lokálnych komunít, ale aj ich otváranie sa okoliu. Na filmových projekciách i sprievodných akciách sú preto vítaní nielen domáci, ale tiež hostia a hostky z blízkeho i širokého okolia.

 

VIFI FEST sa uskutoční v dňoch 25. - 27. mája 2018 a viac sa o jeho programe môžete dočítať na webstránke vififest.sk.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama