Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Žiaci Obchodnej akadémie v Martine úspešne zviditeľňujú náš región

Autor: Žiaci Obchodnej akadémie v Martine úspešne zviditeľňujú náš región
Foto: Žiaci Obchodnej akadémie v Martine úspešne zviditeľňujú náš región
Uverejnené: 29. máj 2018

Koncom marca tohto roku sa žiaci a žiačky Obchodnej akadémie v Martine zúčastnili 15. ročníka celoslovenskej súťaže Vitajte v našom regióne, ktorá sa konala v Bratislave a organizuje ju JA Slovensko v rámci predmetu podnikanie v cestovnom ruchu. Tento školský rok si žiaci domov odniesli aj významné ocenenia.

Boli rozdelení do dvoch tímov. Projekt prvého tímu sa nazýval Via Theatrum. Jeho cieľom bolo propagovať národných dejateľov pochovaných na Národnom cintoríne v Martine. Žiačkam sa projekt podarilo prepojiť s inscenáciou www.narodnycintorin.sk, ktorá je dlhodobo v repertoári Slovenského komorného divadla v Martine. Ich zámerom bolo ukázať mladým ľuďom, ktorí z významných dejateľov sú tu pochovaní a čo pre nás, Slovákov urobili. Dievčatá z tohto projektu priznávajú, že ich najväčšou motiváciou bol samotný záujem o divadlo. Spolupráca s divadlom a stretnutie sa s hercami, ktorí hrajú v tejto inscenácii, boli pre nich veľkým zážitkom.

 

„Samotný nápad sme dostali spontánne na hodine podnikania v cestovnom ruchu, ktorý sa vyučuje na našej škole pod vedením pani učiteľky Ing. Dagmar Stančíkovej. Názov Via Theatrum vznikol tak, že je to vlastne v preklade cesta divadla, takže od Národného cintorína až po Komorné divadlo v Martine,“ vysvetľujú žiačky.

 

V rámci prípravy na súťaž viedli ich prvé kroky do divadla, kde sa stretli s manažérom pre projekty a vzťahy s verejnosťou pánom Mgr. art. Tiborom Kubičkom, ktorý žiakom odsúhlasil tento nápad a umožnil im použiť fotografie aj hudbu z inscenácie. Dostali aj možnosť sa pred predstavením s hercami porozprávať a vidieť, ako sa líčia a predspievavajú.

 

 

Žiačky si vytvorili aj vlastnú webovú stránku www.viatheatrum.eu, kde sa dajú nájsť informácie o projekte, fotografie zo súťaže, interview s hercami a informácie o dejateľoch.

 

Po polročnej práci sa na samotný súťažný deň začali pripravovať už v autobuse cestou do Bratislavy. „Mali sme biele pomaľované tváre kvôli tomu, aby sme sa čo najviac podobali na hercov, ktorí v inscenácii hrajú. Mali sme zvýraznené oči a kostýmy boli tiež prispôsobené tak, aby sa podobali  hereckým postavám. Každá jedna z nás bola určitý dejateľ: Miloslav Schmidt, Janko Kráľ, Elena Maróthy-Šoltésová. Naozaj sme sa snažili vciťovať do danej úlohy, napr. Janko Kráľ bol opitý, Karol Kuzmány mal svoj typický papier, na ktorom si písal svoje básne, Elena M. Šoltésová knihu Moje deti a Miloslav Schmidt mal hasičák a prilbu,“ hovoria s nadšením žiačky.

 

Prezentačný stánok si na súťaži dievčatá zdobili samé. Dopĺňajú: „Mali sme jednoduchú bielu plachtu, na ktorej boli fotky dejateľov, osobnosti, ktoré ich v divadle stvárňujú a ich krátky životopis. Na stole boli rozmiestnené bulletiny, propagačné materiály a plagáty. Samotnú atmosféru dotvárali makety vypožičané z divadla a boli v životnej veľkosti hercov Mareka Geišberga stvárňujúceho postavu Miloslava Schmidta a Daniela Zulčáka, ktorý predstavoval Svetozára Hurbana Vajanského. Ako ďalšia rekvizita nám slúžila aj známa Vajanského stolička z inscenácie.“ Podľa ich slov tento projekt zaujal väčšinu ľudí, či už širokú verejnosť alebo aj porotu. Ich práca sa odzrkadlila na hodnotení, pretože žiačky vyhrali pekné 3. miesto v kategórii Najzaujímavejšia prezentácia regiónu.

 

Cieľom projektu druhého tímu žiakov s názvom Netradične k oltáru bolo prepojiť minulosť so súčasnosťou a tradičné s netradičným, a to využitím turčianskych ľudových zvykov a tradícií a hlavne nášho regionálneho kroja. „Myslíme si, že náš kroj je trochu zabudnutý, a týmto sme ho chceli zviditeľniť rovnako ako aj náš krásny región,“ vyjadrili sa žiaci.

 

 

Prvým krokom bolo hľadanie sponzorov. Žiaci oslovili Múzeum slovenskej dediny s požiadavkou o poskytnutie väčšieho množstva informácií a Maticu slovenskú, kde si zabezpečili požičanie turčianskych krojov na súťaž. Žiaci mysleli aj na profesionálneho fotografa a firmu, ktorá im vytlačila sponzorsky propagačné materiály. Od kamarátky si požičali minimalistické prvky s ľudovým motívom, ktoré boli umiestnené na kravatách a opaskoch. Potom nasledovalo samotné fotografovanie v krojoch a moderných šatách s motívmi turčianskej výšivky. Šaty im ušila šikovná mamička jednej súťažiacej. „Ďalej sme si vypracovali náčrty svadobných šiat, kde sme zakomponovali prvky z krojov. Náčrty sme potom použili do svadobného katalógu pripravovaného na súťaž.“ Všetkým sa to veľmi páčilo a náčrty a fotografie sme využili aj na vytvorenie kalendára na rok 2019. Kalendáre sme ponúkali na súťaži návštevníkom a porote,“ približujú žiaci.

 

Projekt Netradične k oltáru má aj vlastný Instagram https://www.instagram.com/netradicnekoltaru/, kde ho sledujú takmer dve stovky ľudí. Podľa slov žiakov neustále dostávajú správy od ľudí, či už zo súťaží alebo aj zo sociálnej siete s tým, že ich projekt veľmi zaujal. „Máme vlastný blog s názvom Netradične k oltáru https://netradicne-k-oltaru8.webnode.cz/blog/. Fotiť sme to boli na Šútovskom vodopáde ešte keď bol zamrznutý, takže v tých šatách to bolo naozaj zaujímavé. Múzeum slovenskej dediny nám tiež poskytlo priestory na fotenie. Boli sme sa aj pozrieť na čepčení, aby sme videli, ako to kedysi reálne vyzeralo,“ rozprávajú žiaci.

 

Veľká usilovnosť sa im vyplatila, lebo sa na súťaži umiestnili na krásnom druhom mieste v kategórii Najlepší regionálny produkt cestovného ruchu.

 

[widgetkit id="112" name="3565"]

 

Obidva tímy sa potešili z úspechov a získali certifikáty, diplomy ako aj hodnotné ceny od usporiadateľov súťaže, ale hlavne sa zdokonalili v prezentačných a komunikačných zručnostiach a získali mnohé skúsenosti a zážitky.


Reklama

príbuzné témy

Reklama