Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Letný Foto Fest 2018

Autor: Letný Foto Fest 2018
Foto: Letný Foto Fest 2018
Uverejnené: 19. jún 2018

Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s Turčianskou knižnicou v Martine, Martinským klubom priaznivcov cestovania, Fotoklubom Karola Plicku Martin a Fotoklubom TuFoTím pripravilo netradičné edukačno-prezentačné fotografické podujatie Letný foto fest 2018. Hlavné aktivity sa uskutočnili 14. - 16. júna 2018. Autorské výstavy si záujemcovia môžu pozrieť do 27. júna 2018.

Celé podujatie sa už tradične nesie v duchu podpory tolerancie, zblíženia a vzájomných stretnutí, a to prostredníctvom verejnej prezentácie netradičných fotografií, ktoré vzišli z aktivít verejnosti, členov martinských fotoklubov, ako aj mládeže. Celému podujatiu predchádzalo viacero aktivít.

 

Prvou z nich bola Detská fotodielňa pre žiačky PaSA v Turčianskych Tepliciach, kde už viac rokov pôsobí fotokrúžok pod vedením Lucie Čepelovej. Ďalšou nemenej zaujímavou aktivitou bol Fotomaratón Martin 2018 – zabávaj sa s fotografiou, ktorý si v Turci získal pomerne veľkú obľubu. Tohtoročného Fotomaratónu Martin 2018 sa zúčastnilo vyše dvadsať účastníkov. Zo získaných fotografií bola vytvorená kolekcia diel predstavená verejnosti na Letnom foto feste 2018.

 

 

Na podujatí tiež bolo možné vidieť spoločné výstavy jedného z najstarších fotoklubov na Slovensku, a to Fotoklubu Karola Plicku Martin a jedného z najmladších fotoklubov na Slovensku - fotoklubu TuFoTím, ktorý pôsobí pri Martinskom klube priaznivcov cestovania.

 

Vzácnymi hosťami tohtoročného sviatku fotografie boli Marek Pupák s kolekciou Ostrov slobody. Je to súbor fotografií, na ktorých autor zachytil vymyslenú krajinu, kde sa ľudia napriek získanej slobode stali paradoxne viac neslobodnými. Ďalej predstavil kolekciu Karolína, sériu fotografií dokumentujúcu momenty autorovej starej mamy. Ďalším vzácnym hosťom bola Jana Čavojská so sériou fotografií s názvom Ľudia nikoho. Tieto fotografie približujú príbehy tých, ktorí všetko stratili a nikam nepatria. Domácou vystavujúcou bola tohto roku Lenka Gábelová s kolekciou fotografií Portréty.

 

Programovým spestrením bola fotografická súťaž s verejným hlasovaním. Vo verejnom hlasovaní získala najviac hlasov Marcela Pajurková. Novinkou podujatia boli detské tvorivé dielne s názvom Sprav si vlastnú fotokoláž. Súčasťou podujatia bola tvorivá dielňa s autormi vystavených fotografií Janou Čavojskou a  Marekom Pupákom, ktorí cez fotografiu prezentovali svoj vzťah k spoločnosti, ľuďom, práci, ako aj k samotnej fotografii.

 

 

Príjemnú atmosféru slávnostného otvorenia výstav spríjemnili deti zo ZUŠ Martin. Na záver piatkového večera predstavila Jana Čavojská svoj film s názvom danubeStory, s príbehmi dvadsiatich ľudí, ktorí žijú pri rieke v desiatich krajinách. Bolo to fascinujúce rozprávanie o Európe, ktorú máme za rohom, ale veľmi ju nepoznáme. Bodkou za podujatím bola v sobotu 16. júna 2018 spoločná fotografia na Veľkej lúke, kde sme symbolicky pokrstili lavičku, ktorá bude v budúcnosti dobrovoľníkmi nainštalovaná.

 

Projekt kultúrne KLBKO s jeho vzdelávacou časťou Obrazy svetla IV. je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancovaný s podporou Žilinského samosprávneho kraja. Podujatie Letný foto fest v rámci projektu Fotografia v meste bolo realizované s finančným prispením Mesta Martin.

 

[widgetkit id="127" name="3616"]


Reklama

príbuzné témy

Reklama