Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Slováci vďaka divadelnej kvapke krvi darovali takmer 150 litrov krvi

Autor: Slováci vďaka divadelnej kvapke krvi darovali takmer 150 litrov krvi
Foto: Slováci vďaka divadelnej kvapke krvi darovali takmer 150 litrov krvi
Uverejnené: 19. jún 2018

Mnoho z nás si neuvedomuje, že jediným odberom môžeme pomôcť zachrániť až štyri ľudské životy. Keďže krv je najvzácnejšia tekutina, akú máme, preto je potrebná neustála mobilizácia nových či pravidelných darcov. Slovenský Červený kríž (SČK) a spoločnosť Kaufland aktívne spolupracujú v rámci organizácie dobrovoľníkov na darovanie krvi už od roku 2014. Tento rok v spolupráci už so siedmimi slovenskými divadlami ponúkli v rámci podujatia Divadelná kvapka krvi netradičný priestor, kde mohli ľudia, nielen z radov verejnosti, ale aj zamestnanci spoločnosti Kaufland z okolitých prevádzok, prísť darovať krv. Podujatie podporili osobnou účasťou a darovaním krvi aj známe osobnosti či zástupcovia miest.

Od roku 2014 sa vďaka projektu Divadelná kvapka krvi  podarilo získať už krásnych 310 litrov vzácnej tekutiny. „Každoročne sa snažíme ešte viac podporovať myšlienku darcovstva krvi, a to nielen medzi našimi zamestnancami, ale aj v rámci širokej verejnosti. Teší nás, že sme tento rok podujatie priniesli do siedmich miest a siedmich divadiel, ktoré aj osobnou účasťou z radov vlastných zamestnancov vrátane hercov a herečiek šíria myšlienku, že dobré skutky si naozaj zaslúžia poklonu každého z nás,“ hovorí Lucia Langová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland. Tento rok v rámci podujatia Divadelná kvapka krvi darovalo krv 333 darcov, z toho 92 prvodarcov.    

 

Do Štátnej opery v Banskej Bystrici prišiel darovať krv aj dlhoročný darca, pán Jozef Zázrivec z Medzibrodu. "Som členom Medzibrodského kočovného divadla, čiže som divadelník a pravidelný darca krvi a chcel som podporiť túto krásnu akciu. Dnes som bol darovať krv  39-ty krát, takže ešte jeden odber a ašpirujem na zlatého Janskeho plaketu, ale keby som zachránil len jeden ľudský život, tak to stojí za to“ Prvodarkyňa Nikola Bašnáková prišla darovať krv do Mestského divadla Pavla Országha Hviezdoslava . „Doteraz som nemala príležitosť darovať krv kvôli chorobe a podobne, no pravdupovediac, mala som aj strach. Tento rok som si však povedala, že sa odhodlám a pôjdem konečne darovať krv aj ja. V odberoch mám v pláne pokračovať aj naďalej,“ tvrdí.

 

 

Myšlienku darcovstva krvi prišli okrem širokej verejnosti a zamestnancov Kauflandu podporiť aj známe tváre. Do Mestského divadla Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave prišla aj Andrea Karnasová. „Pred pár rokmi ma oslovila priateľka, či by som nemohla darovať krv pre jej mamu. Na jej prosbu som išla, no žiaľ, nemôžem darovať krv kvôli migrénam. Avšak krv, ktorú jej darovali iní známi jej mame pomohla. Nevzdávam sa, možno sa moje problémy vyriešia a v budúcnosti budem môcť pomôcť aj ja. Myslím, že je výbornou ideou odber krvi práve v divadle. Je tu komornejšia atmosféra a celkovo, má to tu pekného umeleckého ducha,“ prezradila. Toto podujatie prišiel podporiť aj Vladislav Plevčík: „Už niekoľkokrát som sa pokúšal darovať krv, no zo zdravotných dôvodov nemôžem. Je to však úžasná vec a krv je najvzácnejšia tekutina, ktorá charakterizuje život. Aj pri mojich priateľoch a kolegoch z divadla sa napríklad vždy aspoň raz za rok stane, že ju niekto potrebuje. Našťastie si však ľudia pomáhajú,“ hovorí.

 

Krvné skupiny sú v rôznych zemepisných šírkach zastúpené rôzne. Na Slovensku je najčastejšia krvná skupina typu A, potom 0, B a nakoniec AB. Krv je pre ľudí mimoriadne potrebná najmä po úrazoch a nehodách, ktorých je v posledných rokoch žiaľ stále viac. Počet úrazov sa zvyšuje aj počas blížiacich sa letných prázdnin, preto každé darovanie krvi v tomto období je veľkou pomocou a pomáha navýšiť zásoby krvi na leto. Darovaním krvi pomáhame pacientom aj s leukémiou, chorobami krvi, nádorovými ochoreniami či tým, ktorí čakajú na operáciu. Muži môžu darovať krv štyrikrát do roka, no ženy len trikrát. Pravidelní darcovia bývajú oceňovaní bronzovou, striebornou, zlatou či diamantovou plaketou alebo Kňazovického medailou. Do Štátnej opery v Banskej Bystrici prišiel darovať krv aj dlhoročný darca, pán Jozef Zázrivec z Medzibrodského. "Som členom Medzibrodského kočovného divadla, čiže som divadelník a pravidelný darca krvi a chcel som podporiť túto krásnu akciu. Dnes som bol darovať krv  39-ty krát, takže ešte jeden odber a ašpirujem na zlatého Janskeho plaketu, ale keby som zachránil len jeden ľudský život, tak to stojí za to,“ hovorí.


Reklama

príbuzné témy

Reklama