Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Svetový deň vody sa konal už po dvadsiatykrát

Autor: Svetový deň vody sa konal už po dvadsiatykrát
Foto: Svetový deň vody sa konal už po dvadsiatykrát
Uverejnené: 03. apríl 2013

Problematika vody a jej zachovania pre budúce generácie sa týka každej krajiny, každého z nás. Voda, ako životne dôležitý zdroj pre človeka nepozná hranice. Najmenej 148 krajín má aspoň jednu cezhraničnú vodnú nádrž. Preto je spolupráca v oblasti vody dôležitá. Znamená to otázku bezpečnosti, sociálnej spravodlivosti, rodovej rovnosti i boja proti chudobe. Počas celého roku 2013 sa budú konať oslavy a podujatia v sídle UNESCO v Paríži, ale aj v ďalších miestach na svete.

História a súčasnosť

22.marec - Svetový deň vody, bol vyhlásený ako Deň vody v roku 1992 Valným zhromaždením OSN na Konferencii v brazílskom meste Rio de Janeiro. Svetový deň vody sa teda oslavuje počnúc rokom 1993 v súlade s odporučeniami Konferencie OSN o životnom prostredí a rozvoji. Členské krajiny boli vyzvané, aby tento deň venovali konkrétnym aktivitám, ktoré podporia informovanosť verejnosti o nenahraditeľnom význame vody - napríklad organizovaním konferencií, okrúhlych stolov, seminárov a výstav zameraných na ochranu tejto tekutiny a jej zdrojov. Faktom je, že 85% svetovej populácie žije na suchšej polovici planéty a 780 miliónov ľudí nemá prístup k čistej vode. Nedostatok kvalitnej pitnej vody  je jedným z najzávažnejších globálnych problémov súčasnosti.

 

Martin má jednu z najlepších pitných vôd v strednej Európe

Zásobovanie obyvateľstva kvalitnou pitnou vodou predstavuje jedno z najvýznamnejších opatrení na ochranu, podporu a rozvoj  zdravia ľudí a úloh vo verejnom zdravotníctve. Najkvalitnejším zdrojom pitnej vody je podzemná voda, ktorá je v menšej miere vystavená znečisteniu ako voda povrchová. Na Slovensku sú na odber pitnej vody využívané predovšetkým podzemné zdroje (82,2%). Podľa údajov VUVH z r.2008 verejné vodovody zásobujú cca 86% obyvateľstva, zvyšok, teda asi 14% čerpá vodu z vlastných zdrojov. V SR je zaznamenávaný trend poklesu spotreby pitnej vody z verejných vodovodov. Čoraz viac obyvateľov uprednostňuje vodu z vlastných studní alebo kupuje balenú vodu. Ale vyhovuje táto voda požiadavkám na zdravotnú bezpečnosť ? Kvalitu vody v zdrojoch a kvalitu v rozvodnej sieti zabezpečujú vlastníci verejného vodovodu alebo ich prevádzkovatelia. Kontrolu vody u spotrebiteľa sledujú regionálne úrady verejného zdravotníctva v rámci monitoringu.

 

Pri príležitosti Svetového dňa vody Regionálny úrad verejného zdravotníctva (ďalej RÚVZ) so sídlom v Martine zabezpečil pre občanov regiónu Turiec bezplatné poradenstvo v oblasti zdravotnej bezpečnosti pitnej vody z verejných zdrojov (vodovody) a individuálnych zdrojov (studne). V rámci tohto mali občania zabezpečené bezplatné orientačné laboratórne vyšetrenie vzoriek vody zo studní a to v dvoch ukazovateľoch: dusičňany a dusitany. Výsledky vzoriek donesených vôd budú k dispozícii po 8. 4. 2013 na oddelení hygieny životného prostredia a zdravia (HŽPaZ) RÚVZ so sídlom v Martine.

 

Región Turiec má rozsiahlu vodovodnú sieť

V okrese Martin je takmer 100% zásobovanosť obyvateľstva pitnou vodou z verejných vodovodov (počet obyvateľov / počet zásobovaných obyvateľov je 97 6247). V okrese Turčianske Teplice z celkového počtu 16 534 obyvateľov je zásobených 16 492 obyvateľov (t.j. 99,75 %). Oproti roku 2011 nedošlo k zmene v zásobovanosti obyvateľov, z celkového počtu obyvateľov 114 161 (v obidvoch okresoch spolu) je zásobovaných obyvateľov pitnou vodou z verejných vodovodov 114 119 čo je 99,96%. Verejné vodovody sú vybudované v každej obci. Ide o 15 verejných vodovodov, z toho je 6 skupinových. Prevádzkovú kontrolu kvality pitnej vody verejných vodovodov v okrese Martin a Turčianske Teplice - 13 verejných vodovodov, z toho 6 skupinových vodovodov, zabezpečuje vodárenská spoločnosť a v dvoch obciach – príslušná obec prostredníctvom  odborne spôsobilej osoby.

 

K príležitosti Svetového dňa vody sme kontaktovali RNDr. Máriu Marušiakovú z oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Martine a spýtali sme sa na aktivity, ktoré sú v rámci tohto dňa dostupné pre obyvateľov mesta.

V rámci aktivity verejného zdravotníctva ku Svetovému dňu vody bolo odobratých, resp. občanmi na oddelenie hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ so sídlom v Martine bolo prinesených celkom 35 vzoriek vody z regiónu. Poradenstvo v oblasti problematiky pitnej vody / vody určenej na ľudskú spotrebu a jej zdravotnej bezpečnosti sme komunikovali individuálne s každým osobne pri donesení vzoriek, prípadne telefonicky, aj mailom“.

 

Čo najviac zaujímalo obyvateľov?

Najviac zaujímalo ľudí, či vôbec môžu piť vodu, ktorú odoberajú z vlastných studní a tiež tých, ktorí odoberajú vodu z vodovodu, ale takúto vodu  sme nevyšetrovali, nakoľko táto sa priebežne kontroluje počas celého roka. Obyvatelia, čo sa týka regiónu Turiec , teda okresu Martin a okresu Turčianske Teplice, môžu byť spokojní, lebo voda je sledovaná, je to jedna z najlepších vôd v strednej Európe. V tejto lokalite máme veľmi kvalitnú vodu.

 

A čo sa týka vlastných zdrojov, teda studní?

Čo sa týka studní, tam je to problém z viacerých hľadísk - ako sa studne kedysi budovali, kde sú umiestnené, čo sa v ich blízkosti nachádza, predsa len pôdnymi vrstvami sa môže do studne dostať znečistenie, príp. je aj väčšie zdravotné riziko, že  voda v studni môže byť kontaminovaná (znehodnotená) pri povodniach, prívalových vodách. Preto, ak chce niekto používať vodu zo studne na pitné účely, tak vždy radšej upozorníme, že máme kvalitnú vodu z vodovodu, ktorú je zo zdravotného hľadiska lepšie používať než zo studne (voda v nej nemusí byť stálej kvality, nie je dezinfikovaná,...). Sú však lokality, ktoré sú odkázané na vlastnú studňu, v takom prípade by som doporučila urobiť komplexný rozbor takejto vody.

Čo vyjadruje organické znečistenie vody dusičnanmi a dusitanmi?

Dusičňany a dusitany sú látky, ktoré sú klasifikované ako indikátory fekálneho znečistenia, signalizujú organické znečistenie. Okrem toho sú však závažnejšie zo zdravotného z hľadiska, ich ďalším štiepením v ľudskom organizme vnikajú látky - nitrozoamíny, ktoré sú spoluzodpovedné pri vzniku rakoviny. Aj preto tieto ukazovatele sledujeme. Sú stanovené limity, ich prekročenie sme vo verejnej vodovodnej sieti u spotrebiteľov nezistili. Dusitany a dusičnany sú zvlášť nebezpečné pre maličké deti pre vážne riziko vzniku methemoglobinémie (tzv. modranie kojencov,) teda takáto voda je nevhodná pre prípravu dojčenskej stravy.

Ako často by sa mala kontrolovať voda v studni?

To je zložitejšia otázka. Keď si zoberieme ročné obdobia, je zima, pôda je zamrznutá, potom prídu prívalové dažde, obdobia sucha, výška spodnej vody kolíše. V závislosti od klimatických, pôdnych a ďalších podmienok voda dokáže stiahnuť so sebou rôzne látky, ktoré sa za normálnych okolností vo vode nenachádzajú. Preto je dôležité robiť rozbor vody určenej na ľudskú spotrebu v rôznych časových obdobiach, aj v závislosti od klimatických faktorov. Záujemcovia sa môžu obrátiť priamo na RÚVZ v Martine, po konzultácii je možné zabezpečenie odberu vzorky.

Autor: Renáta Rudinská © Autorské práva sú vyhradené, rozhovor bol autorizovaný


Reklama

príbuzné témy

Reklama